Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Flaga zavádí fixaci cen propanu, firmy díky ní ušetří

Flaga, největší dodavatel LPG na českém trhu, jako první zavádí komplexní program fixace ceny pro odběr propanu. Dosud měly možnost využívat fixních cen pouze domácnosti, které si ve svém domě nechaly od firmy nainstalovat plynoměr. Flaga nyní tuto možnost rozšiřuje také na velkoodběratele. Firmy se mohou díky nastavení stálé ceny pro předem stanovené množství propanu na dobu až 12 měsíců vyhnout výkyvům cen tohoto paliva během roku a ušetřit tak značnou část svých nákladů.

Cena propanu se v průběhu roku mění dle vývoje kurzu české koruny vůči dolaru. Další ovlivňující veličinou je index ANSI, na jehož základě se určuje měsíční nákupní cena této suroviny v rafinériích. Díky smlouvě stanovující fixní cenu na dobu jednoho roku se spotřebitelé těmto výkyvům cen vyvarují. „Společně se zákazníkem určíme jeho předpokládaný odběr propanu na další období. Na základě toho dokážeme říci, jestli je pro něj fixace vhodná nebo ne. Následně na tuto dobu uzavřeme smlouvu, ve které se zákazník zaváže odebrat stanovené množství propanu. Doporučujeme smlouvu uzavřít a tak fixovat cenu pro zhruba 80 % předpokládaného odběru paliva. Po případném vyčerpání stanoveného objemu pak určujeme cenu dalších dodávek na základě vzájemné dohody,“ uvádí Ľubomír Žiak, obchodní ředitel společnosti Flaga.


Cenu propanu je možné fixovat od začátku července až října do konce června následujícího roku. Smlouvu však musí zákazníci uzavřít již do 30. června 2013. „Je to z toho důvodu, že v létě je index ANSI nejnižší. Můžeme proto nakoupit propan levně v tomto čase a zákazníkům ho za předem stanovenou fixní cenu doručovat v průběhu roku dle jejich potřeby. Firmy díky tomu ušetří 5 až 10 % nákladů,“ vysvětluje Ľubomír Žiak.

Flaga tento program v minulém roce s vybranými zákazníky testovala již také v Česku. „Úsporu nákladů si zákazníci velmi chválili, proto jsme se letos rozhodli vytvořit program pro všechny. Předběžné ohlasy naznačují, že zájem o něj bude opravdu značný,“ uzavírá Ľubomír Žiak.


Společnost Flaga s.r.o. je největším dodavatelem paliva LPG v České republice a poskytuje široké spektrum produktů spojených se zkapalněným plynem. Nabízí kompletní řešení pro vytápění a ohřev rodinných domů a podnikatelských objektů, poskytuje snadno dostupný zdroj energie v podobě zkapalněného plynu v široké škále tlakových lahví a provozuje hustou síť 60 čerpacích stanic pro automobily s pohonem na LPG. Společnost sídlí v Hustopečích, své plnírny má i v Praze, Plzni a Opatovicích nad Labem. Na českém trhu působí od roku 1993, kdy vznikla jako dceřiná firma rakouské společnosti FLAGA GmbH. Jedničkou se stala po akvizici LPG divize společnosti British Petrol ČR a fúzi se společností Český Plyn k.s. v lednu 2007. Flaga je začleněna pod společnost UGI Corporation, jednu z největších společností v USA.

 
 
Reklama