Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

„Kotlíkové dotace“ i největší přehlídku tepelných čerpadel v ČR slibuje veletrh FOR THERM

V letošním roce je možné získat celou řadu dotací na modernizaci bydlení včetně vytápění. Např. nová "kotlíková dotace" je i na další typy kotlů (zplyňovací a plynové), dotace je až 60 000 Kč a nově i pro Středočeský, Ústecký a Jihomoravský kraj.

Nový dotační program Nová zelená úsporám otevírá zájemcům možnost provést potřebná opatření ke snížení energetické náročnosti rodinných domů. Výběr vhodného typu moderního vytápění, tepelných čerpadel, efektivnějšího využívání obnovitelných zdrojů energie a poradenství ohledně státních dotací – taková je nabídka hlavních témat blížícího se veletrhu FOR THERM.
Již 4. ročník této akce zaměřené na vytápění, alternativní energetické zdroje energie a vzduchotechniku proběhne v rámci podzimních veletrhů FOR ARCH ve dnech 17. až 21. září 2013. Generálním partnerem akce se stal Státní fond životního prostředí.
Na výstavišti PVA EXPO PRAHA se souběžně uskuteční také veletrhy FOR WOOD, BAZÉNY, SAUNY&SPA a FOR WASTE.

V rámci podzimních stavebních veletrhů v areálu PVA EXPO PRAHA proběhne také veletrh FOR THERM. Návštěvníkům nabídne řadu zajímavých informací, mj. i pro žadatele podpory v programu Nová zelená úsporám, na který Ministerstvo životního prostředí uvolní 1 miliardu korun. První vlna podpory směřuje na rodinné domy, následovat budou bytové domy a veřejný sektor, finanční pomoc získají také domácnosti postižené povodněmi.

„V letošním roce je možné získat celou řadu dotací na modernizaci bydlení včetně vytápění. Cílem těchto programů je mj. stimulovat poptávku po ekologičtějších zdrojích energií, snížit energetickou náročnost budov a nahradit zastaralé neefektivní topné systémy. Na tento trend reaguje také veletrh FOR THERM, protože nemalou část účtu za energie tvoří náklady na vytápění. V ČR tak prakticky nenajdete jinou komplexnější nabídku tepelných čerpadel a zdrojů ekologického vytápění, které je možné spolufinancovat z dotací,“ říká Martin František Přívětivý, ředitel obchodního týmu veletrhu.
Aktuální téma a význam akce pro veřejnost i podnikatele potvrzuje statistika: meziročně vzrostl počet vystavovatelů o 33 %. V souvislosti s programem Nová zelená úsporám podporuje podzimní veletrhy včetně FOR THERMU Státní fond životního prostředí.


Kotlíkové dotace „od A do Z“ v expozici Klastru Česká peleta

Podzimní veletrhy nabídnou návštěvníkům také služby Poradenského centra, kde se mohou lidé informovat o dostupné státní podpoře, např. Nová zelená úsporám či Kotlíkové dotace.
Právě v podpoře zavádění ekologičtějších kotlů do domácností chce Ministerstvo životního prostředí pokračovat i letos. Další dotační výzva však s sebou přináší i změny, např. rozšíří se na další typy kotlů (zplyňovací a plynové), výše dotace se pro různé druhy kotlů zvýší z původních 40 tisíc až na 60 tisíc korun a výměna kotlů bude v průměru podporována 50 % pořizovací ceny nového kotle.
Pro Moravskoslezský kraj potýkající se s dlouhodobě špatným stavem ovzduší se dotační program otevírá již počtvrté, nově budou moci zažádat i obyvatelé Středočeského, Ústeckého a Jihomoravského kraje.
Zorientovat se v podmínkách čerpání podpory a parametrech, jež musí splňovat nový kotel, pomohou návštěvníkům FOR THERMu odborníci z Klastru Česká peleta. Na veletrhu na ploše přesahující 200 m2 připraví klastr rozsáhlou prezentaci až 30 českých i zahraničních automatických kotlů a kamen na dřevěná paliva. „Zájemcům nabídneme také poradenství, k dispozici jim po celou dobu veletrhu budou specialisté z 11 členských firem Klastru Česká peleta na 11 informačních stáncích. Vzhledem k tomu, že nová výzva na Kotlíkové dotace se od července otevře také pro střední Čechy, kde se nachází nejvíce kotlů na tuhá paliva z celé republiky, očekáváme velký zájem právě o toto téma,“ vysvětluje Vladimír Stupavský, předseda Klastru Česká peleta.
V expozici se budou moci návštěvníci dále seznámit s novinkami např. od tradičního českého výrobce peletových kotlů Ponast, dále se představí společnosti OPOP a Verner vyrábějící kotle na biomasu, BENEKOVterm dodávající kotle na pelety, obilí a dřevní štěpku apod. K vidění zde budou i dopravní systémy a sila na bezobslužné doplňování paliva do kotlů nebo pelety nejvyšší kvality s certifikací ENplus a různé typy dřevěných briket.

Největší přehlídka tepelných čerpadel v ČR

Veletrh FOR THERM nabídne návštěvníkům ucelený přehled tepelných čerpadel dostupných na trhu.
Mezi dosud potvrzenými vystavovateli z tohoto oboru se na FOR THERMu představí např. dodavatelé švédských čerpadel IVT a NIBE, dále společnost AC Heating, Acond či PZP Tepelná čerpadla.
Svou expozici zde bude mít také firma Tepelná čerpadla Alpha-InnoTec, která nabízí mj. čerpadla, jež lze ovládat přes internet.
Se svými novinkami se pochlubí výrobce MasterTherm tepelná čerpadla či významný dodavatel BALNEO Gloria Plus.
Ve výčtu nechybí ani tradiční „topenářské“ firmy jako Regulus, Vaillant, Remko apod. O doprovodný program se postarají zástupci Asociace pro využití tepelných čerpadel, Svazu pro chladící a klimatizační techniku a Společnosti pro techniku prostředí.

Jako každoročně i letos se na veletrhu FOR THERM setkají kamnáři z celé republiky, akce je tak příležitostí pro všechny zájemce o novinky o tomto způsobu vytápění.


ABF, a.s.
logo ABF, a.s.

Společnost ABF, a.s. patří již od počátku 90. let mezi nejvýznamnější organizátory výstav a veletrhů v České republice. Svými veletrhy vytváří prostředí pro prezentaci nejnovějších výrobků, technologií a služeb. Během doby se naše veletrhy staly místem pro ...