Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Odborníci očekávají přechod z LTO na LPG i v Česku

Dražší a nepříliš ekologické LTO (lehké topné oleje) pro vytápění a průmysl v následujících letech postupně nahradí levnější LPG (zkapalněný ropný plyn, propan). Na setkání v Paříži se na tom shodli profesionálové z dceřiných firem UGI Corporation, jedné z největších společností v USA a v současnosti nejrychleji rostoucího dodavatele LPG v Evropě. Červencové události se kromě odborníků z USA, Francie, Rakouska či Polska zúčastnili i zástupci české pobočky firmy Flaga, dceřiné společnosti UGI Corporation. Ti očekávají postupný přechod z LTO na LPG také v Česku. Podle nich již tento trend na našem trhu začal a v dalších letech nabere na intenzitě.

Obě dvě paliva toho mají hodně společného, používají se jako zdroj energie a pro vytápění v průmyslu i ve stavebnictví. „Využití LPG i LTO v průmyslu funguje na podobném principu. Právě proto je přechod z LTO na LPG velmi snadný a nenese sebou vysoké náklady,“ vysvětluje Ľubomír Žiak, odborník na LPG z firmy Flaga. Obě dvě paliva mají ještě jeden společný znak – vznikají při zpracování ropy. „Dvě třetiny LPG jsou dnes však získávány při těžbě zemního plynu, takže neočekáváme, že by v dohledné době mohly dojít jeho zásoby,“ upřesňuje Žiak.

V čem se ale oba druhy energie liší a co bude také hlavním důvodem nahrazení LTO zkapalněným plynem, je nižší cena a ekologičnost LPG. „LPG je dlouhodobě levnější, stejně tak náklady na údržbu jsou při vytápění plynem nižší než u LTO. Finanční výhodnost tohoto paliva je navíc umocněna jeho vysokou výhřevností. Díky tomu lze stejný prostor vytopit pomocí LPG rychleji a levněji, náklady na spotřebované palivo jsou zhruba o desetinu nižší,“ popisuje Žiak. Velkoodběratelé si mohou nižší cenu propanu od letošního roku zabezpečit prostřednictvím programu garance ceny, který Flaga zavedla. Díky nastavení fixní ceny pro předem stanovené množství propanu na dobu až 12 měsíců se firmy vyhnou výkyvům cen tohoto paliva v průběhu roku a ušetří tak značnou část svých nákladů.

LPG zásobníky v tlumačovském provozu společnosti Skanska. Zdroj: Flaga s.r.o.
LPG zásobníky v tlumačovském provozu společnosti Skanska
Zdroj: Flaga s.r.o.

Vzhledem k tomu, že Evropská unie stále více tlačí na snížení emisí produkovaných při vytápění, je možné, že LTO, které nepatří mezi ekologická paliva, upadne v nemilost. „Oproti tomu je LPG ekologická energie. Hoří čistě a při jeho spalování nevzniká žádný odpad, saze ani škodlivé emise,“ dodává Žiak.

Z těchto důvodů již v Česku začaly z LTO na LPG přecházet větší firmy. Jedním příkladem za všechny je stavební a developerská společnost Skanska, která se pro ekologické LPG rozhodla v jednom z jejich závodů. „Očekáváme, že velké průmyslové a stavební společnosti budou následovány menšími podnikateli. Podobný vývoj a velký boom zaznamenali například naši sousedé v Německu a Rakousku. Trend přechodu z LTO na LPG ale nejvíce zasáhl skandinávské země. Především proto, že je zde LTO zatížené ekologickými daněmi,“ zakončuje Žiak.

Finanční srovnání spotřeby LPG a LTO v průmyslovém objektu

Srovnání při energetické spotřebě objektu 250 000 kWh.

Zásobník na LPG v průmyslovém areálu. Zdroj: Flaga s.r.o.
Zásobník na LPG v průmyslovém areálu
Zdroj: Flaga s.r.o.
LTOLPG
Spotřeba paliva [litry]29 35137 429
Výhřevnost [kWh/litr]8,526,68
Orientační cena za 1 litr paliva [Kč]*17,512,4
Náklady na palivo513 642464 118
Jednotková cena za 1 kWh2,051,86
Úspora s LPG [Kč]49 524
Úspora s LPG [%]11
* Ceny jsou uvedeny bez DPH a daní. Během roku se jejich výše mění dle aktuální tržní situace. Při využití pro vytápění se u LPG neplatí spotřební daň.
Zdroj: Flaga s.r.o.

O využití LPG v průmyslu

Využití LPG sahá mnohem dále než pouze k pohonům vozidel. V podnikatelské sféře ho využívají především objekty a firmy v místech, kam není z jakéhokoli důvodu možné zavést zemní plyn. Ať již pro developerské projekty nebo provoz celých průmyslových areálů, kde je jeho uplatnění opravdu široké – od vytápění až po technologické využití. Dlouhodobé oblibě se těší také vysokozdvižné vozíky na LPG. Ty mají na rozdíl od akumulátorových kromě vyššího výkonu i tu výhodu, že se nemusíte starat o jejich dobíjení – díky vyměnitelné LPG lahvi vám jsou neustále k dispozici. Flaga svá řešení nenabízí jen pro jednotlivce, nýbrž i pro komplexy budov a celé obce. Vytápění více objektů řeší tzv. centrální zásobníky, ze kterých je propan odváděn potrubím přímo k jednotlivým odběrným místům. Rozvodovou síť lze vystavět zcela individuálně pro různé typy projektů – od dvou až po celý komplex budov.

Způsobů zásobování LPG, ať již pro domácnosti, obce či průmysl, existuje hned několik. Pro odběry menšího množství a vysokozdvižné vozíky jsou to klasické propan-butanové lahve. Pro potřeby většího odběru, typicky pro vytápění a průmysl, pak slouží venkovní zásobníky, ze kterých je plyn do budov veden potrubím. Flaga jich nabízí výhodnou formou pronájmu hned několik typů. U rodinných domů jsou stále oblíbenější zásobníky zapuštěné do země, které nenarušují estetiku okolí. Třetí způsob zásobování je určen především pro průmyslové areály, kterým nestačí k pokrytí instalovaného příkonu plyn ze zásobníků, nebo pro intenzivní krátkodobý výkon. Pro ně jsou k zásobníkům přidávány výparníkové stanice.

O firmě FLAGA

Společnost Flaga s.r.o. je největším dodavatelem paliva LPG v České republice a poskytuje široké spektrum produktů spojených se zkapalněným plynem. Nabízí kompletní řešení pro vytápění a ohřev rodinných domů a podnikatelských objektů, poskytuje snadno dostupný zdroj energie v podobě zkapalněného plynu v široké škále tlakových lahví a provozuje hustou síť 60 čerpacích stanic pro automobily s pohonem na LPG. Společnost sídlí v Hustopečích, své plnírny má i v Praze, Plzni a Opatovicích nad Labem. Na českém trhu působí od roku 1993, kdy vznikla jako dceřiná firma rakouské společnosti FLAGA GmbH. Jedničkou se stala po akvizici LPG divize společnosti British Petrol ČR a fúzi se společností Český Plyn k.s. v lednu 2007. Flaga je začleněna pod společnost UGI Corporation, jednu z největších společností v USA.

 
 
Reklama