Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Kotlové sestavy – příležitost pro majitele malých a středních firem

Běžný obrázek z praxe: Instalatér – topenář s využitím řady prvků sešroubovává a svařuje sestavu, která slouží k propojení kotle a jednotlivých otopných okruhů. Pokud má výsledek dobře vypadat a být kvalitní, stráví přitom řemeslník hodně času. Předpokladem úspěchu je vysoká řemeslná zručnost, schopnost číst a realizovat technické výkresy, estetické cítění.

Na zahraničních trzích s tepelnou technikou se velmi dobře uplatňují kotlové sestavy. Nejde o nic jiného než profesně dokonale provedenou sestavu řešící propojení zdroje tepla s potřebným počtem okruhů vytápění obsahující oběhové čerpadlo, směšovací ventil atd. podle požadavků na regulaci činnosti jednotlivých okruhů vytápění. Úspěšným dodavatelem kotlových sestav je italský výrobce GIACOMINI.

Proč zájem o kotlové sestavy v Česku neodpovídá zájmu v podobně vyspělých zemích?

Ve firmě GIACOMINI máme jasno. Kotlové sestavy zrychlují montáž, výsledek je plně profesionální a zákazník je nadšen vzhledem, někdy i hodně komplikovaného, potrubního uzlu. Cena sestavy je nižší, než když se skládá z jednotlivých dílů. Stále však nám chyběla odpověď na otázku: Když jsou výhody sestav tak evidentní, proč je neakceptují čeští řemeslníci v míře obvyklé na podobně vyspělých trzích?

Vydělávají zaměstnanci, nikoliv majitel firmy!

Pokusili jsme se analyzovat situaci a došli jsme k překvapujícímu závěru: K použití kotlových sestav nejsou zaměstnanci instalační firmy motivováni! Co jim použití kotlové sestavy přinese? Přijdou o řadu normohodin práce, které si na majiteli firmy za dobu existence firmy vybojovali. Neříkáme, že se zaměstnanci flákají, to rozhodně ne. Jednoznačně je však s individuální výrobou kotlové sestavy spojena nutnost přesné a pečlivé práce, kterou není možné provádět ve chvatu a rovněž i cit pro estetiku. To znamená, že majitel firmy nemůže zaměstnancům nařídit, aby tuto práci prováděli rychleji. Protože se vzápětí může objevit zvýšená četnost netěsností spojů a náklady na opravu budou vždy vyšší, než ponechání potřebné časové volnosti. Zkrácení montážního času přinese i možnost vzniku chyb v zapojení individuálně řešené sestavy. Zaměstnanci zažitou praxi montáže, bez vnějšího impulzu, ze své vůle měnit nebudou.

Majitel firmy má pracovat hlavou

Univerzální kotlová sestava GIACOMINI R586RY004 dodávaná včetně izolace
Univerzální kotlová sestava GIACOMINI R586RY004 dodávaná včetně izolace
Řešení kotelny s bojlerem a kotlem na peletky
Řešení kotelny s bojlerem a kotlem na peletky

Existuje mnoho instalačních firem, které se z fáze spolupracujících řemeslníků, kdy každý dělá všechno, dostaly do fáze, kdy jeden z řemeslníků převzal vedení. Někteří ze spolupracujících řemeslníků se stali zaměstnanci firmy, někteří odešli a byli nahrazeni novými zaměstnanci. Úkolem šéfa, nyní majitele firmy, již není manuální práce na stavbě, ale organizace práce, shánění zakázek, optimalizace nákladů tak, aby firma měla maximální zisk. A zde je, podle nás v GIACOMINI, zajímavá příležitost zhodnotit vlastnosti kotlových sestav GIACOMINI oproti individuální výrobě. Majitel firmy zná praxi, nedávno ještě pracoval především vlastníma rukama. Moc dobře ví, při jaké práci je čas zaměstnanců pro firmu nejdražší, která práce vyžaduje nejvyšší odbornost. Zatímco na individuální montáž kotlové sestavy nemůže poslat méně zkušeného zaměstnance, tak na instalaci profesionální kotlové sestavy může. Stačí, když barevnou křídou na stěnu u zavěšeného kotle namaluje vedení trubek k sestavě a od sestavy do okruhů. Pokud by měl na stěnu zakreslit všechny prvky sestavy, tak by to bylo příliš složité a bez projektu na papíře a perfektní znalosti čtení projektu by byla realizace nemožná.

Výhoda pro majitele firmy!

Jakou výhodu má použití kotlových sestav pro majitele firmy? Především nepotřebuje všechny zaměstnance s nejvyšší odborností, tedy nejvyšším platem. Může si dovolit zaměstnat i řemeslníky, kteří jsou méně kvalifikovaní a s menší praxí. Pak může snížit nabídkovou cenu, pokud je to nutné, neboť cena práce není bezvýznamnou položkou. A přestože instalaci provede méně technicky znalý pracovník, za nižší mzdu, výsledek bude při použití profesionálně vyrobených kotlových sestav technicky i vzhledově dokonalý. Takovou prací se lze chlubit. A se zárukou, že podobný výsledek bude dosažen i na dalších zakázkách.

Jsou kotlové sestavy v projektech?

Výrobky GIACOMINI se uplatňují nejvíce v zakázkách, které pocházejí ze soukromého sektoru. Tedy ze sféry, kde není rozhodující jen nabídková cena, ale i dlouhodobá záruka spolehlivé funkce. Projektanti naše kotlové sestavy do projektů s oblibou dávají, neboť jim ulehčují práci. Jednou položkou nahradí i desítky položek nutných k individuální výrobě sestavy. Některé instalační firmy však nerespektují projekt a zákazník s odsouhlaseným rozpočtem je pak uveden v omyl. Neboť platí za výrobek GIACOMINI, ale dostává jiný výrobek, třeba i typu „Udělej si sám“.

Motiv společný, cesty odlišné

Pokud si zmapujete Vaše motivy jako majitele firmy a motivy zaměstnanců Vaší firmy, budou stejné v otázce dosažení maximálních výdělků. Jenže Vaše cesta a cesta Vašich zaměstnanců, jak maximálních výdělků dosáhnout, se od sebe liší. Tento článek je určen k tomu, abyste se zamysleli, zda shodou okolností ve Vaší firmě nerozhodují o uplatnění kotlových sestav ti, kteří ke změně nemají motiv. Úplný přehled všech provedení kotlových sestav najdete na našich webových stránkách, případně Vám rádi poskytneme doplňující informace.

Pramen: časopis Topenářství a instalace


GIACOMINI CZECH, s.r.o.
logo GIACOMINI CZECH, s.r.o.

Firma GIACOMINI S.p.A. je jedním z předních světových výrobců mosazných topenářských armatur. Hlavním cílem všech výrobků a systémů značky GIACOMINI, ať již v oblasti vytápění anebo v oblasti chlazení, je dosažení tepelné pohody u co možná největšího ...