Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Uponor Renovis je nízkoteplotní systém sálavého vytápění se zabudovaným PE-Xa potrubím

Uponor představuje systém určený zejména pro renovace. Systém Renovis je nízkoteplotní, suchý systém s rychlou montáží. Hlavním komponentem je 15mm sádrokartonová deska, v níž jsou zabudované PE-Xa trubky průměru 9,9 mm. Přívodní a vratná část potrubí v každém panelu je snadno napojitelná na páteřní rozvod.

Sálavé vytápění představuje nejúčinnější způsob, jak vytvořit pohodlné a příjemné prostředí v každé domácnosti. Principy sálavého vytápění přinášejí mnoho výhod a díky systému Uponor Renovis je nyní jeho instalace nejen mnohem jednodušší, ale i rychlejší. Pohodlí, které sálavé vytápění poskytuje, již výhradně nepatří mezi přednosti, kterými se pyšní jenom novostavby. Veškerých výhod, které tento systém nabízí, mohou používat i majitelé domů, kteří se chystají renovovat svou nemovitost. Hlavním komponentem systému Renovis je 15 mm sádrokartonová deska, v níž jsou zabudované PE-Xa trubky průměru 9,9 mm. Přívodní a vratná část potrubí v každém panelu je snadno napojitelná na páteřní rozvod. Díky trubce, která je zapuštěna v panelu, je instalace stěnového nebo stropního systému velice snadná. Zároveň systém zajišťuje dosažení optimálního výkonu vytápění nebo chlazení. Systém Uponor Renovis navíc skvěle funguje s nízkopotenciálními zdroji tepla, jakými jsou například tepelná čerpadla. Každý dům se nyní může stát díky Renovis panelu energeticky účinným.

 
Uponor Renovis
Uponor Renovis

Výhody

  • Instalace na stávající stěny/ stropní plochy
  • Typická metoda suché instalace (za použití profilů CD 27/60)
  • Není zapotřebí žádné další vrstvy sádrokartonu
  • Rychlá doba instalace: 3 pokoje za den
  • Do středu panelu je možné zabudovat osvětlení, či zásuvku
  • Vysoce kvalitní PE-Xa trubky 9,9×1,1 mm
  • Nízké přívodní teploty vytápění, systém je plně funkční již od 35 °C
  • Ochrana před vlhkostí: teplota ve stěně/stropu je až o 3 °C vyšší
  • Možnost zónového zaregulování
  • Výkon až 120 W/m2 (stěna), 60 W/m2 (strop)
  • Možnost chlazení

Komponenty

Komponenty systému Renovis
Komponenty systému Renovis

Systém je tvořen panely různých rozměrů, které jsou spojovány do série. Jednotlivé série jsou potom napojeny na páteřní rozvod z PE-Xa potrubí dimenze 20×2.0. Spoje jsou typu Q&E (Quick & Easy).

 

Plánování

Při projektování je nutné vzít v potaz:

  • stav a konstrukční vlastnosti budovy
  • stav elektrických a vodovodních instalací
  • stav rozvodů topení
  • stav zdroje tepla
  • budoucí umístění polic, skříní, držáků televize atd. (bez trubek)
  • rozmístění zásuvek, vypínačů atd.

Profilová konstrukce

Montážní rastr může byt vyroben ze dřeva i z kovu. Během plánování je nezbytné vzít v potaz předpisy a normy související se suchou stěnovou a stropní konstrukcí. Hloubka konstrukce závisí na požadavcích stanovených v projektu. Minimální hloubka celého systému je 50 mm.

Uponor Renovis na vnější stěně

Vzorový řez vnější stěnou
Vzorový řez vnější stěnou

Při projektování stěnového topného systému, který má být umístěn na vnější stěnu, je velmi důležité znát její stav, jakož i vlastnosti tepelné izolace. Pokud je na vnější stěně izolace, lze zcela bez problémů začít s instalací systému Uponor Renovis. Pro novou konstrukci stěny se vždy doporučuje vypočítat teplotu rosného bodu.

 

Uponor Renovis na vnitřních stěnách či stropech

Uponor Renovis lze bez jakéhokoliv omezení instalovat na vnitřní stěny či stropní konstrukce. Je-li vyžadováno použití tepelné izolace, je nezbytné, aby použitý materiál splňoval platné evropské normy (EN 13163, EN 13164, …) a byl náležitě certifikován. Požadavky na izolaci a její tloušťka (požadavek v souladu s EN 1264) musí být upřesněny v projektové fázi projektantem.

Vzorový řez vnitřní stěnou
Vzorový řez vnitřní stěnou
Vzorový řez stropem
Vzorový řez stropem

Povrchové úpravy/spárování stěn a stropů

Uponor Renovis panely jsou profilované podélně po obou stranách tak, aby je bylo možné jednoduše vyplnit a zahladit spáry mezi panely. Panely mohou být přímo natřeny barvou či polepeny tapetou. Na povrch panelu lze rovněž nanést tenkou vrstvu krycí omítky. Konečná úprava povrchu sádrokartonových desek včetně Uponor Renovis musí být provedena v souladu s pokyny pro metodu suché výstavby.

Příklady koncepcí regulace

Řešení koncepce napojení na stávající systém záleží na předpokládaném rozsahu rekonstrukce a typu zdroje (zda se jedná o vysokoteplotní nebo nízkoteplotní zdroj).

Následující obrázky ukazují některé z mnoha možných řešení implementace do stávajícího systému.

Příklad rekonstrukce většího rozsahu s napojením na stávající vysokoteplotní zdroj
Příklad rekonstrukce většího rozsahu s napojením na stávající vysokoteplotní zdroj
Příklad rekonstrukce malého rozsahu s napojením na stávající vysokoteplotní zdroj
Příklad rekonstrukce malého rozsahu s napojením na stávající vysokoteplotní zdroj
Příklad rekonstrukce malého rozsahu s napojením na nízkoteplotní zdroj
Příklad rekonstrukce malého rozsahu s napojením na nízkoteplotní zdroj

Více informací k systému Renovis naleznete v brožuře technických informací. Tu je možné stáhnout na webových stránkách firmy Uponor (Technické informace Uponor Renovis).


UPONOR, s.r.o.
logo UPONOR, s.r.o.

Kdo jsme? Ve společnosti Uponor přemýšlíme o vodě pro budoucí generace. Naše nabídka, včetně bezpečné dodávky pitné vody, energeticky účinného sálavého vytápění nebo chlazení a spolehlivé infrastruktury, umožňuje udržitelnější životní prostředí.