Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Více o infratopení s odborníky

V čem tkví princip infratopení jako efektivního a levného systému vytápění?

Tepelnou pohodu člověka jistě určuje teplota vzduchu, ovšem zcela zásadní vliv na tepelnou pohodu má účinná teplota okolních ploch. Z toho důvodu je velmi žádoucí zvyšovat teplotu stavební konstrukce nemovitosti (stěny, podlahy, stropy).

Zjednodušeně můžeme konstatovat, že optimální tepelnou pohodu docílíme nahřátím všech okolních stěn na teplotu 19-22°C.

To je možné docílit několika způsoby.

1/ V současnosti nejpoužívanějším systémem vytápění je ohřev vzduchu, který sekundárně nahřívá stěny, ovšem k nahřátí stěn na 20°C by bylo zapotřebí dlouhodobé teploty vzduchu v místnosti okolo 26°C a nahřátí bude pouze povrchové (bez akumulace tepla).

2/ Umístěním zdroje tepla pod vnitřní vrstvy konstrukcí (do podlah, stěn a stropů se zabudují el. kabely, rohože; teplovodní rozvody apod.). Tento systém je velmi účinný, ovšem velmi nákladný na pořízení i spotřebu. (pro rekonstrukce téměř nepoužitelný)

3/ Chceme-li použít takový zdroj tepla, který je schopný teplo předat okolní stavební konstrukci, hloubkově ji prohřát a bez velkých stavebních zásahů při realizaci, tak v současnosti není na trhu jiná možnost, než infratopení!

Z důvodu úspory tepla je velmi výhodné dosáhnout co nejvyššího přestupu tepla sáláním. Proto je třeba při vytápění hledat všechny dostupné cesty, které povedou ke zvýšení sálavé složky přenosu tepla.

Zvýšení toku tepla sáláním topných těles (infratopení) je možné dosáhnout několika způsoby:
  • zvýšením teploty povrchu topných těles (Ovšem s rostoucí teplotou klesá teplotní účinnost a tím i celková energetická účinnost přenosu tepla sáláním.
  • zlepšením sálavých vlastností topných těles
  • zvětšením plochy topných těles
  • zvýšením součinitele vzájemného osálání
Jak docílit optimální tepelné pohody s nízkými náklady se dočtete v sekci: infratopení a odborníci. Shrneme-li tyto informace, tak zjistíme, že chceme:
  • nahřát stěny na teplotu okolo 20°C
  • primárně neohřívat vzduch
  • nepoužívat nebezpečný systém infratopení s vysokými teplotami
  • snížit náklady spojené s vytápěním
Pokud s naším názorem souhlasíte, tak jste na správném místě. Informujte se tedy více o našich produktech infratopení.
 
 
Reklama