Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Polsko plánuje těžbu plynu z břidlic na rok 2014

Polsko v roce 2014 vytěží 200 až 300 milionů metrů krychlových plynu z břidlic. Polsko má podle odhadů nejvíce břidlicového plynu v Evropě.

Vláda ve Varšavě očekává, že v nejbližších letech se změní polský trh s touto surovinou. Kromě začátku těžby břidlicového plynu má od roku 2014 fungovat terminál na zkapalněný zemní plyn v přístavním městě Świnoujście, díky kterému Polsku získá ročně 1,5 miliardy krychlových plynu z Kataru. Těžba této suroviny z konvenčních zdrojů se má zvýšit ze současných čtyř miliard metrů krychlových na pět až šest.

Polsko nyní spotřebuje 14 miliard metrů krychlových plynu ročně, přibližně dvě třetiny ho dováží z Ruska. Za tři roky by se tento podíl díky plánovaným změnám zdrojů mohl snížit na přibližně polovinu.

Ministerstvo státního pokladu nyní chce, aby si firmy co nejvíce pospíšily s vrty. Polské úřady do začátku října udělily přes sto licencí pro průzkum břidlicového plynu. Mají je státní firmy jako plynárenský monopol PGNiG, majitel českého Unipetrolu PKN Orlen, ale o potenciální zdroje suroviny se zajímají i velké americké ropné koncerny jako Exxon Mobil a Chevron.

Podle studie amerického Úřadu pro energetické informace jsou těžitelné zásoby břidlicového plynu v Polsku největší v Evropě a odhadují se na 5,3 bilionu krychlových metrů. Na plyn při průzkumných vrtech narazilo několik držitelů koncesí, žádné podrobnější údaje však zatím známy nejsou.

 
 
Reklama