Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak se budou vyvíjet ceny energií příští rok?

Do nadcházejícího roku se očekává nárůst cen za elektřinu, teplo i zemní plyn. Je již takřka tradičním trendem, že se ceny energií každoročně zvyšují. Pro rok 2013 se očekává zdražení v řádu procent.

Vliv na pohyb cen nemá cenová politika energetických gigantů, ale spíše podpora výroby zelené energie z obnovitelných zdrojů a řízené zdražování uhlí kvůli nařízením Evropské unie.

Ceny elektřiny by se měly příští rok pohybovat zhruba o dva procentní body výše než letos. Za toto zvýšení ceny nese vinu vláda, protože se takto bude dorovnávat dřívější podpora výroby elektrické energie z obnovitelných zdrojů hlavně pomocí solárních panelů. Další vliv na cenu elektřiny bude mít vyšší DPH, silová elektřina by naopak měla mírně zlevnit. Ceny plynu pak zvýší zhruba o čtyři procentní body.

Pokud tedy nechcete platit za energie stále víc a víc, je potřeba zamyslet se nad tím, kde by se dalo ušetřit. Jednou z možností je snaha o snížení spotřeby, ale tam vždy dříve či později narazíte na hranici, pod kterou již spotřeba snižovat nejde. Dalším řešením je změna dodavatele plynu i elektřiny, protože ceny energií jsou z velké části udávány trhem, tak jako ceny jakéhokoli jiného zboží. Porovnání lze provést online na Usetreno.cz, kde následně můžete rovnou změnu dodavatele objednat.

Zvýšení cen plánují i teplárny. Teplárny tak reagují na vyšší daň z přidané hodnoty, dále rostoucí ceny uhlí a nutnost nakupovat si emisní povolenky na oxid uhličitý.


Ušetřeno.cz
logo Ušetřeno.cz

Portál Ušetřeno.cz porovnává produkty a služby a pomáhá tak šetřit čas i peníze. Jen u nás naleznete nejvýhodnější nabídky dodavatelů plynu, elektřiny a poskytovatelů hypoték, půjček či mobilních tarifů a internetu.

 
 
Reklama