Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nové elektromotory spoří miliony kWh

U příležitosti udělení ocenění DENEFF pro synchronní reluktanční motor „SuPremE“ od KSB podtrhuje výrobce čerpadel a armatur ještě jednou velký potenciál úspor, který vykazují motory IE4 oproti dnes většinou používaným asynchronním motorům IE2.

Daniel Gontermann, který je v KSB odpovědný za vysoce účinné pohony, sestavil k ozřejmění příklad výpočtu:
Motor SuPremE, 7,5 kW, má při plných otáčkách a plném zatížení ve srovnání s odpovídajícím motorem IE2 již o 4 % vyšší účinnost. Při čtvrtinových otáčkách a v důsledku toho při průtoku redukovaném na 25 % může tato přednost činit až 24 % (viz tabulka).

Průtok100 %75 %50 %25 %
Účinnost motoru IE2 (**)88,1 %85,2 %77,5 %39,2 %
Účinnost SuPremE(*)92,1 %*91,2 %*87,8 %63,2 %
Časový podíl (*)6 %15 %35 %44 %

Z toho vyplývá například pro provozovatele cirkulačního čerpadla pro vytápění jen na jednom motoru s tímto jmenovitým výkonem roční úspora 1.380 kWh. Agregát tak vypouští za rok o 815 kg emisí CO2 méně ve srovnání s regulovaným čerpadlem s asynchronním motorem IE2. Výpočet podílu provozního času se prováděl podle zátěžového profilu „Blauer Engel“ (modrý anděl), typického pro tuto aplikaci. Při ceně energie 15 Centů/kWh vychází za rok úspora nákladů ve výši 207 € na motor.

Výrobce čerpadel pro motor IE4 v kombinaci se svým čerpadlem Etaline až do 18,5 kW nevyžaduje navýšení ceny, proto se vyplácí investice do motoru SuPremE již od prvního dne. Úspory, které vyplývají navíc díky provozu s regulovanými otáčkami oproti neregulovaným čerpadlům, zde nejsou zohledněny. Motor 7,5 kW se nabízí jako příklad, protože leží blízko středních hodnot celé konstrukční řady a v současnosti je s podílem 19 % také nejčastěji prodávaným motorem.

Pokud se provede tento výpočet pro všechny dosud vyrobené motory IE4 od KSB, vychází úspora cca 3 miliony kWh. To odpovídá snížení emisí CO2 o 1.600 tun.


Výroba motorů SuPremE v závodě KSB, v Halle an der Saale.

 
 
Reklama