Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Plzeňský kraj a SFŽP rozdělí 20 milionů Kč na výměnu kotlů

Celkem 399 žadatelů z Plzeňského kraje si rozdělí 20 milionů korun dotace na výměnu starých kotlů na tuhá paliva za moderní nízkoemisní.

Zhruba polovinu peněz vydá kraj a druhou Státní fond životního prostředí (SFŽP). "Všichni vybraní žadatelé už byli obesláni. Na realizaci mají devět měsíců," řekl po dnešním schválení radou krajský radní pro životní prostředí Václav Štekl.

Kraj má letos v rozpočtu vyčleněno pět milionů korun a příští rok stejně, zbylých deset milionů dodá fond životního prostředí. "Největší byl zájem o automatické kotle, které splňují čtvrtou emisní třídu. Nejméně lidé chtěli plynové kotle," uvedl krajský radní. Podle něj je to způsobeno nejmenší dotací 15.000 až 20.000 korun na plynový kotel. Těchto žádostí eviduje kraj jen devět.

Takzvanou kotlíkovou dotaci vyčerpali zájemci v regionu během několika hodin 26. května. V Plzeňském kraji to bylo poprvé, co mohli lidé o ni žádat. Podobné výzvy začaly ve stejné době také v Ústeckém a Královéhradeckém kraji.

Výměna jednoho starého kotle znamená pokles prachu v ovzduší o 100 kilogramů za rok. "Proto usilujeme o to získat na výměnu kotlů devět miliard korun z evropských fondů v období po roce 2014, a to nejen pro kraje se zhoršenou kvalitou ovzduší, ale pro celou republiku," uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) letos v květnu, kdy podepsal dohodu s plzeňským hejtmanem.

Dotace jdou na výměny kotlů s tepelným výkonem do 50 kW. V Plzeňském kraji je podle úřadu takových domácností asi 8600. Dotace na pět typů kotlů činí 15.000 do 60.000 korun. Například na zplyňovací kotel na tuhá paliva s automatickým přikládáním, který přijde na zhruba 100.000 korun, dostane žadatel dotaci 40.000 Kč.

 
 
Reklama