Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nenechávejte revizi kotle na poslední chvíli!

Pravidelný servis plynového kotle snižuje náklady na jeho provoz. Většina lidí na svůj topný systém v letních měsících zapomene a servisní střediska čelí enormnímu náporu až na podzim, kdy lidé začínají opět topit.

Pravidelný servis by ale neměli podceňovat ani majitelé plynových kotlů. „Přestože na první pohled kotel funguje bez problémů, má vyšší spotřebu paliva při vytápění i ohřevu teplé vody,“ uvedl vedoucí servisního oddělení bohumínského výrobce kotlů VIADRUS Ján Buček.

Jak často se má kotel servisovat?

Energetický zákon ukládá provozovatelům plynového zařízení povinnost provádět servisní prohlídky plynového zařízení každých 12 měsíců. To požadují i pojišťovny v případě plnění pojistné události. Navíc by měl revizní technik plynových zařízení zkontrolovat každé tři roky také stav rozvodů plynu v objektu. Pravidelný roční servis prodlužuje životnost kotle, zvyšuje jeho účinnost a pomáhá předcházet závažným poruchám, které by vyžadovaly drahou opravu nebo výměnu. U nových plynových kotlů, je pravidelný odborný servis podmínkou pro uznání záruky v případě reklamace, která je u některých výrobců až šestiletá.

Co obnáší roční prohlídka kotle?

Roční prohlídka kotle se skládá z vyčistění výměníku, hořáku a trysek, seřízení plynové armatury (tlak plynu na hořáku), kontroly účinnosti spotřebiče, zabezpečovacích prvků a vzduchové časti expanzní nádoby a vyčistění filtrů pevných částic. Na závěr je důležité provést záznam o prohlídce do příslušného formuláře, nebo do záznamového listu.

Je prohlídka kotle skutečně tak důležitá a kolik za ní zaplatíme?

Během každé topné sezóny se zanáší komora kotle sazemi, zejména pokud má kotel nedostatečný přívod vzduchu pro spalování. Tyto situace nastávají poměrně často, zejména nerozvážností provozovatelů, kteří například v létě utěsnění otvory přívodu vzduchu z důvodu průvanu. Usazené saze zhoršují tepelnou výměnu a účinnost spalování. Přestože na první pohled kotel funguje bez problémů, má vyšší spotřebu paliva při vytápění i ohřevu teplé vody. Předejít zvýšení provozních nákladů může opravdu jen pravidelný servis. Cena servisní prohlídky není sice stanovená pevnou částkou za provedené úkony, ale obvykle se nejedná o tisícikorunové výdaje: v případě, že se nenajde závažnější porucha, je cena v řádu stokorun.

 
 
Reklama