Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Plzeňská teplárenská zdraží od ledna teplo o jednotky procent

Plzeňská teplárenská, největší výrobce tepla na západě Čech, zdraží od ledna teplo v pásmu od tří do pěti procent. Ceny vzrostou kvůli tomu, že letos městský podnik nezdražil vůbec.

Navíc do jeho hospodaření citelně vstoupily emisní povolenky. Zdražují vstupy a letošní teplá zima výrazně sníží zisk i tržby z tepla. ČTK to řekl Tomáš Drápela, předseda představenstva i generální ředitel firmy a místopředseda Teplárenského sdružení ČR.

"Konkrétní procenta se rozhodnou 8. prosince na zasedání představenstva a dozorčí rady firmy," uvedl. Podle Teplárenského sdružení se lidem příští rok zdraží teplo z uhelných zdrojů od tří do pěti procent. "Tam se samozřejmě vejdeme. Ale nyní neumím říct, zda to bude tři, čtyři nebo pět procent," řekl. Cena tepla v Plzni je nyní 490 Kč/GJ včetně DPH, levnější v Česku je jen Elektrárna Opatovice.

Nedražit vůbec není podle Drápely "technicky možné". I po zvýšení cen zůstane firma výrazně pod průměrem ČR. Cena bude stále o zhruba stokorunu na gigajoule nižší, než je průměr uhelných tepláren v ČR. "Pro domácnosti to budou malé stokoruny za rok. A pokud bude zima takto pokračovat, tak to v ročním vyúčtování ani nepoznají," řekl.

Hospodaření firmy začínají výrazně ovlivňovat emisní povolenky, které musí firma nakupovat. Podle Drápely zdražily na "podivné burze" za tři roky sedmkrát na sedm euro. Teplárna na ně příští rok vydá 80 milionů Kč. "Cílem hloupého nástroje EU je, aby Poláci a Češi přestali pálit své uhlí a pálili ruský nebo norský plyn," uvedl.

Firma neumí ovlivnit cenu prodávané elektřiny, která na burze v Německu pět let klesá, ani cenu povolenky. Podle Drápely se začíná ukazovat, že bezuhlíkaté zdroje podniku, tedy kotel na biomasu a budovaná spalovna odpadu, tyto vnější vlivy zcela eliminují. Vinou teplé zimy firma neplní plán tržeb. "Jde o 20 až 25procentní propad oproti standardním letům. Odběry jsou nízké, ale fixní náklady stejné," řekl. Podniku mírně vzrostou ceny vstupů, například vápna, vápence i hnědého uhlí. Ta se stanoví podle vzorce až po konci roku, kdy budou známé například inflace a další vlivy. Firmě, která měla loni hrubý zisk 540 milionů, letos proti plánu výrazně klesne zisk; plánovala téměř 400 milionů Kč.

 
 
Reklama