Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak ušetřit za náklady na vytápění?

Zimní období je pro každého obyvatele domu nebo bytu spojeno s vyššími výdaji, které souvisí s provozem jejich nemovitosti.

Je to samozřejmě dáno tím, že v zimě musíme více topit, abychom udržovali v našem interiéru příjemné klima. Pojďme se podívat na dvě hlavní možnosti, jak vlastně můžeme ušetřit.

Vytápějte jenom tam, kde je to potřeba

Ideální cestou k úspoře je to, že budeme vytápět jenom tam, kde je to potřeba. Například během dne není nutné vůbec topit v ložnici, jelikož se v ní nenacházíme. Stejně tak je vhodné snížit výkon topení na minimum, pokud nejsme celý den doma. Je totiž mnohem efektivnější zatopit výrazněji na krátkou chvíli, a následně už dané klima udržovat.

Eliminujte úniky tepla

Druhou možností, jak ušetřit za vytápění je samozřejmě eliminovat riziková místa, kterými teplo uniká. V tomto směru nejenom že pomůže výměna oken, ale je vhodné investovat i o něco více. Hledáte-li tu skutečně správnou cestu, jakou se můžete vydat, doporučujeme zateplení domu, a to hlavně v oblasti fasády. To může být realizováno nejenom u domů rodinných, ale také panelových.

Důvody tohoto kroku jsou poměrně jasné, a to hlavně:
  • Úspora v rámci každoročních nákladů za vytápění
  • Velmi rychlá návratnost výdajů
  • Zvýšení ceny konkrétní nemovitosti i bytových jednotek
  • Snadnější možnosti budoucího prodeje
 
 
Reklama