Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

LPG pomáhá prodlužovat stavební sezónu

Zima a s ní spojené mrazy si často vynutí úplné zastavení prací na stavbách. Aby bylo možné dodržet technologické postupy, měly by se teploty pohybovat zhruba okolo pěti stupňů Celsia.

Průměrná teplota je u nás v zimních měsících ale mnohem nižší. Proto stále větší množství stavebních firem i stavitelů amatérů využívá možností, které jim nabízí LPG. Toto palivo umožňuje stavební sezónu značně prodloužit a v určitých podmínkách dokonce zajistit to, aby probíhala zcela bez přerušení.

LPG se na stavbách využívá prostřednictvím propan-butanových lahví. Nejčastěji se jedná o jedenácti nebo třiatřicetikilové lahve. Ty se pak napojují na zařízení, která pomáhají zvyšovat teplotu prostředí nebo předmětů,“ vysvětluje Dominik Sliva, odborník ze společnosti Flaga, největšího dodavatele LPG na českém trhu.

Oblíbená jsou především zařízení, která slouží k vysušování a vytápění stavebních prostor a které lze po stavbě jednoduše přenášet. „Jeden typ těchto zařízení je založen na infračerveném záření. Ten slouží na ohřívání předmětů, nikoli vzduchu. Druhým typem jsou pak tzv. velkokapacitní ohřívače – teplovzdušné generátory, teplomety, fukary – které slouží k temperování a ohřevu stavebních prostor. Jimi lze velmi jednoduše zvýšit teplotu na stavbě v řádech několika stupňů Celsia,“ upřesňuje Dominik Sliva.

Tato zařízení ve spojitosti s propan-butanovými lahvemi představují pro stavebnictví jednoduše přenositelný, lehce skladovatelný a přitom finančně výhodný zdroj tepla. „Doporučuji používat lahve s čistým propanem, který je velmi odolný vůči zimě a dokáže se odpařovat i při teplotě minus 40 stupňů Celsia,“ uzavírá Dominik Sliva.

Využití propan-butanových lahví v Česku

Propan-butanové lahve v Česku dle průzkumu nezávislé agentury FOCUS využívá skoro půl milionu domácností, tedy bezmála 13 % obyvatel – ať už na vaření, nebo stále častěji pro grilování, kempování či vytápění chat a chalup. Početnou skupinu mezi uživateli tvoří mladí lidé, lze tedy očekávat, že využití lahví bude mít v ČR i nadále rostoucí trend. Lahve jsou oblíbené především pro svou mobilitu a snadnou manipulaci. LPG je navíc také přátelské vůči životnímu prostředí – jeho spalováním nevznikají žádné saze a množství škodlivých emisí unikajících do ovzduší je několikanásobně nižší než např. u pevných paliv.

 
 
Reklama