Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Rekapitulace letošní zimy ve zpravodajství ČT

V hlavní zpravodajské relaci Česká televize 9.3.2015 rekapitulovala letošní mírnou zimu. Komentář si vyžádala i v redakci TZB-info.

Letošní zima byla sice mírná, loňské se ale nevyrovnala, byla o půl stupně chladnější. Dlouhodobá zimní teplota je -1,2°C. Teplá zima nahrává nízkým účtům za elektřinu, uvedla ČT. V reportáži ČT srovnávala rodinný dům cca 100 m2 vytápěný dřevem a zhruba stejný pasivní dům s tepelným čerpadlem a s rekuperací. V domě s vytápěním dřevem spotřebovali letos cca 20 m3, o třetinu méně než v jiných letech. Majitel pasivního domu zdůrazil význam tepelných zisků během slunečních dnů.

Ing. Jan Blažíček, vedoucí redaktor Vytápění TZB-info zdůraznil význam regulace pro zvýšení účinnosti, a to u všech zdrojů. Dobrá regulace se významným dílem podílí na úsporném vytápění.


Ing. Jan Blažíček, vedoucí redaktor Vytápění TZB-info

Pro porovnání nákladů na vytápění můžete na TZB-info využít:

Česká televize toto téma již jednou uchopila v říjnu 2014, kdy odvysílala reportáž Účty za vytápění budou letos nižší díky teplé zimě Stejně jako tehdy byla i tentokrát v reportáži použita tabulka srovnání paliv, kterou nepovažujeme za šťastnou a není z dílny TZB-info, ačkoliv je portál uveden jako zdroj.




vlevo srování z reportáže 9.3.2015, vpravo srovnání z reportáže 10.10.2015

Neze vytrhnout jen vytápění, je třeba zhodnotit náklady jako celek. Náklady za vytápění, za teplou vodu, ostatní elektrickou spotřebu, provozní náklady a investice v čase. Podívejte se na náklady jako celek v Porovnání nákladů na vytápění TZB-info. Samotné náklady na vytápění jsou jen jednou z nákladových položek:


Výše uvedený příklad je se zadanými hodnotami: výpočtová venkovní teplota: -15°C, výpočtová tepelná ztráta: 7 kW, teplá voda: 55°C pro 4 osoby à 50 l/os 365 dnů/rok, spotřeba elektřiny ostatní spotřebiče: 3 229 kWh/rok. Čím je dům úspornější z hlediska potřeby tepla na vytápění, tím více roste význam položek jako teplá voda a ostatní spotřeba. A roste také význam regulace pro zohlednění například v reportáži zmiňovaných tepelných zisků, kdy lze efektivně využívat regulaci s predikcí.

 
 
Reklama