Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak sehnat kvalifikovaného montážníka pro instalaci kotle na biomasu a dalších zdrojů OZE

Chcete instalovat kotle na biomasu, solární systémy nebo tepelná čerpadla financovaná za podpory státního nebo evropského rozpočtu?

Pokud máte o instalaci zájem, budete muset vybírat jen z dodavatelů s platnou profesní kvalifikací. S výběrem správného topenáře vám pomůže Klastr Česká peleta, který veškeré zkoušky pro topenáře zajišťuje. Přijďte se poradit na veletrh FOR THERM.

Od začátku roku 2015 jsou zavedeny nové kvalifikační standardy, kdy instalaci vybraných zařízení využívajících energii z obnovitelných zdrojů může provádět jen osoba k tomu pověřená. Nové povinnosti si zatím nevšimli mnozí zájemci o dotace a dokonce ani někteří topenáři, hrozí jim přitom pokuty. V případě nedostatečně kvalifikovaného dodavatele hrozí pokuta pro stavebníka až 200 000 Kč, zamítnutí žádosti o dotaci nebo nutnost vrácení vyplacené dotace. Pokuta pro dodavatele může být až 5 000 000 Kč při nedodržení podmínek daných v zákoně.

Novému nařízení musíte věnovat pozornost zejména tehdy, pokud jste využili pro financování kotle některý z následujících dotačních programů: Nová Zelená úsporám, Kotlíkové dotace a Operační program Životní prostředí OPŽP, Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost OPPIK, apod.

A kdo je tedy kvalifikovaný topenář? K oprávněnému vykonávání činnosti nestačí pouze živnostenský list. Montážníci, kteří instalují zdroje tepla využívající obnovitelné zdroje energie, musí mít potřebná osvědčení o profesní kvalifikaci. Zkoušky z profesních kvalifikací jsou dle zákona 406/2000 Sb. povinné pro instalaci všech dotovaných zdrojů využívajících obnovitelné zdroje energie. Týkají se tedy kotlů a kamen na pelety, kotlů a kamen na dřevo, tepelných čerpadel i solárních systémů.

Jak si správně vybrat topenáře

Jestli má váš dodavatel potřebnou kvalifikaci, můžete zjistit velmi jednoduše na webu, který usnadňuje vyhledání správného topenáře nebo montážníka přímo ve vaší lokalitě. Webová stránka se jmenuje Kvalifikovaní topenáři pro dotace a naleznete ji na adrese www.topenaridotace.cz.

Topenáři a montážníci se zde mohou také na zkoušky přihlásit a dozvědět se všechny potřebné informace a jaké mají povinnosti. Podrobně bude celý systém a legislativní nařízení probráno při doprovodném programu veletrhu FOR THERM, který se koná od 15. – 19.9. 2015.


ABF, a.s.
logo ABF, a.s.

Společnost ABF, a.s. patří již od počátku 90. let mezi nejvýznamnější organizátory výstav a veletrhů v České republice. Svými veletrhy vytváří prostředí pro prezentaci nejnovějších výrobků, technologií a služeb. Během doby se naše veletrhy staly místem pro ...

 
 
Reklama