Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Použití topných kabelů ve venkovních aplikacích

Topné kabely pro aplikace vytápění okapů prevence proti zamrzání, temperování potrubí - ochrana proti jeho zamrzání a vytápění venkovních ploch - ochrana proti tvoření náledí - udžení sjízdnosti cest.

Elektrické topné kabely nacházejí čím dál větší uplanění jak v novostavbách (bytové domy, rodinné domy, komerční objekty) tak při rekonstrukcích objektů. Použití topných kabelů je velice rozsáhlé. Nejpoužívanější aplikací v novostabách je instalace topných kabelů do žladů, svodů a na okraje střech. Zde topné kabely fungují jako prevence před zamrznutím okapů a následným zatečením do fasády, což může spůsobit rozsáhlé škody na majetku v tom lepším případě, v horším případě poškození majetku a zdraví osob při pádu rampouchů ze střechy.

Topné kabely je možno instalovat prakticky na jakoukoliv střešní krytinu a do jakéhokoliv okapů. Aby byl provoz topných kabelů provozně přijatelný, používají se regulační jednotky s čidly, které snímají venkovní teplotu a přítomnost sněhu v okapech. Tato jednotky topí pouze v případě, že je to potřeba. Další hojně využívanou aplikací jsou topné kabely instalované na potrubí, které se používají jako prevence proti zamrznutí v případě, že se potrubí nachází v nezeteplených prostorách.

Dále je možno použít speciální samoregulační topný kabel, který dokáže udržovat teplotu 55°C na potrubí s teplou vodou (není potřeba cirkulační smyčka). Teplotu potrubí opět hlídají termostaty s teplotními čidly. Díky tomu se jedná o plně automatický systém s minimálními nároky na obsluhu a servis. Topné kabely lze dále instalovat do venkovních ploch, kde slouží k rozpouštění sněhu, tak aby plochy byli v zimě sjízdné.

Lze takto ošetřit chodníky, lávky, nakládací rampy, rampy přo berbariérové přístupy apod. Jedná se o poměrně náročné systémy na instalovaný výkon (cca 300W/m2), proto zde obzvláště platí, že regulační jednotka je nutnost! Ideální je když regulace měří venkovní teplotu, teplotu vytápěného podloží a kontroluje zda nejsou podmínky pro sepnutí topných kabelů kvůli sněžení, nebo zažínající námraze. Firma ELMATERM s.r.o. má s návrhem i instalací topných kabelů dlouholeté zkušenosti. Zajišťujeme odborný návrh systému, instalaci a samozřejmě záruční i pozárušní servis.

Pro zadání potávky můžete využít tento odkaz : www.elmaterm.cz/poptavka


Elmaterm s.r.o.
logo Elmaterm s.r.o.

Instalujeme tepelná čerpadla, klimatizace a fotovoltaické elektrárny včetně nabíjecích stanic pro elektromobily. Dále dodáváme samoregulační topné kabely a topné rohože. Instalujeme vytápění okapů a střech, dále ohřev potrubí a venkovních ploch proti ...

 
 
Reklama