Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Topná sezona začíná, chladné počasí teplárny nezaskočilo

V řadě českých měst již byla zahájena topná sezona, jelikož průměrné denní teploty klesly dva dny po sobě pod 13 °C.

Teplárny jsou i letos připraveny na chladný začátek září. S ním je totiž podle staletého kalendáře spojeno jilské ochlazení. Letos se chladné období projevilo hodně výrazným poklesem z tropických teplot na konci srpna až na současné hodnoty. V řadě českých měst tak již byla zahájena topná sezona, jelikož průměrné denní teploty klesly dva dny po sobě pod 13 °C. Na víkend a začátek příštího týdne meteorologové předpovídají mírné oteplení, kterému se výroba tepla v teplárnách přizpůsobí.

„I když i letošní rok byl zatím teplotně výrazně nadprůměrný, z našeho bleskového průzkumu v teplárnách vyplývá, že v letošním roce zatím stoupla meziročně dodávka tepla za prvních osm měsíců roku zhruba o 6 procent,“ uvedl ředitel Teplárenského sdružení ČR Martin Hájek.

Pokud dojde k výraznému oteplení, jsou teplárny podle vyhlášky připraveny opět vytápění přerušit. K charakteristice počasí na začátku září totiž patří nejen výrazný pokles nočních teplot, ale zároveň je pro tento čas typická i jejich velká rozkolísanost. Během tohoto období je možný jak pokles teplot, tak jejich výrazný vzestup, na což teplárny aktuálně reagují.

Topná sezona je stanovená vyhláškou Ministerstva průmyslu a obchodu. Více než polovina domácností v domech s domovními předávacími stanicemi může začít s vytápěním podle vlastního uvážení kdykoliv a nemusí čekat na dostatečnou zimu. Stejně tak mají možnost i ostatní odběratelé požádat o dodávku tepla pro vytápění ještě před splněním vyhláškou dané průměrné denní teploty 13 °C (pokud nejsou napojeni na teplárenské soustavy přes domovní výměníkové stanice). Na druhou stranu otužilé domácnosti mohou vypnout své radiátory nastavením termostatických ventilů na nižší hodnoty. Každý si tak může nastavit v bytě tepelnou pohodu, která mu vyhovuje.


TEPLÁRENSKÉ SDRUŽENÍ České republiky
logo TEPLÁRENSKÉ SDRUŽENÍ České republiky

Zájmové sdružení právnických osob, jejichž činnost souvisí s problematikou výroby, rozvodu a spotřeby tepla, výrobou a montáží technologií pro teplárenství a projektování zařízení pro zásobování teplem. Členové Teplárenského sdružení ČR vyrábějí více než ...

 
 
Reklama