Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Topná sezóna je tady. V jakém stavu je váš kotel a topný systém?

Topná sezóna právě začíná a čtenáři určitě přivítají několik rad, jakým způsobem se připravit na zimu po stránce vytápění. Na otázky redakce odpovídá Milan Kubíček, obchodní ředitel společnosti Thermona, českého výrobce plynových a elektrických kotlů.

Jaké je Vaše doporučení pro co nejvyšší úsporu peněz při zachování spolehlivosti a jednoduchosti provozu?

Nejdůležitější je, aby lidé mysleli na způsob, jakým budou objekt vytápět, již ve značném předstihu. Jde přece o jejich peníze. Je pravda, že minulá zima byla opravdu specifická. Byla milosrdná k našim peněženkám, ale už příští zima taková být nemusí, a to by si lidé měli uvědomit.
Prvním krokem je to, že by lidé měli zhodnotit stav domu či bytu, ve kterém žijí. Již na jaře nebo v létě zamezit únikům tepla v maximální možné míře (s ohledem na výši investice). Neúčinnější způsob je samozřejmě výměna oken a zateplení. Myslím, že osvěta (mimo jiné i zde na TZB-info) je v této oblasti dostatečná a že lidé těmto nutným krokům vedoucím k úsporám tepla rozumí.
Další neméně důležitou stránkou, na kterou se však často zapomíná, je zhodnocení stavu kotle a topného systému. Kotel včetně topného systému je třeba vždy udržovat v takové kondici, která umožňuje jeho ekonomický, bezpečný a pokud možno bezporuchový provoz.

Jak poznáme, že máme topný systém v pořádku?

Laik to má vždy těžší. Jestli kotel dostatečně topí nebo netopí, pozná až na začátku topné sezóny. Podle vyúčtování dodavatele energií zase pozná, jestli jsou náklady na topení ještě přijatelné nebo už přesahují jeho toleranci. V obou případech, tedy když už kotel prostě netopí anebo je to nad jeho možnosti, už je vlastně pozdě. Bavíme-li se o kotlích plynových, může se neseřízený a nečištěný kotel stát dokonce „smrtící zbraní“. Poslední dobou výrazně přibylo otrav oxidem uhelnatým, jejichž příčinou může být kromě nesprávně udržovaného komína i dlouhodobě nečištěný plynový spotřebič – kotel nebo plynový ohřívač vody. Proto coby výrobci těchto zařízení doporučujeme obrátit se včas na odborníky, kteří provádí servisní prohlídky. Společnost Thermona disponuje širokou sítí proškolených servisních partnerů a montážních organizací.

Jak často se servisní prohlídky provádí?

Thermona kondenzační kotel, plynový kotel, elektrokotel mapa servisních partnerů Thermona
Mapa servisních partnerů

Servisní prohlídky kotlů, a hovořím především o plynových kotlích, je třeba provádět pravidelně každý rok. A platí to jak u nových, tak i u starších kotlů. Je třeba kotel seřídit, vyčistit a zkontrolovat i to, jestli se nezměnily třeba i okolní podmínky. Problematickou může být například i doporučovaná výměna oken. Ta může úplně změnit tahové podmínky v prostoru, kde se kotel nachází. Proto je po výměně oken potřeba pozvat servisního technika a nechat provést zkoušku tahových podmínek, tzv. čtyřpascalový (4Pa) test, který je povinný od roku 2013. Doporučujeme také u komínových kotlů, které sají spalovací vzduch z místnosti, osadit tzv. čidlo úniku CO. Je to zařízení, které signalizuje právě takový problém a může zachránit i život. Toto zařízení je možno koupit přímo u nás anebo u servisního technika.

Prohlídka kotle a vyčištění včetně seřízení spalování servisním technikem je podmínkou efektivního provozu, zvláště pak jedná-li se o kotel kondenzační. Tyto úkony je potřeba provést v předstihu před začátkem topné sezóny, nejlépe v jarních měsících, protože na podzim jsou servisní technici velice vytížení a může se stát, že zákazník si bude muset na prohlídku počkat.

Na koho se mohou lidé obracet?

Thermona kondenzační kotel, plynový kotel, elektrokotel

Každý výrobce či dovozce kotlů má na svých webových stránkách seznam autorizovaných servisních techniků. Je však dobré mít svého „dvorního“ servisáka, který chodí servisovat kotel pravidelně, popř. dát na doporučení svých známých a najít si solidního odborníka a dbát na jeho doporučení. Bohužel totiž platí to, co ve všech ostatních oborech, že i u těchto lidí je různá úroveň znalostí a dovedností a i tady spíš odborníci ubývají, než že by tomu bylo naopak. Pokud pak vlastní zákazník kotel od nás, může se na nás směle obrátit a my mu poradíme, na koho se mohou v okolí svého bydliště obrátit. Máme totiž smluvní servisní organizace po celé České republice.

Chystáme se investovat do nového topení. Podle čeho si máme vybrat vhodný kotel či regulaci pro rodinný dům či byt?

Vždy záleží na tom, jestli stavíme nový dům či byt anebo ho rekonstruujeme. U novostavby je situace většinou jednodušší. Jednak by měl existovat projekt, který řeší vytápění, ať už se jedná o výběr dostupného paliva, kotle či regulace. Obecně lze definovat tzv. komfortní paliva jako je zemní plyn nebo elektřina, které u novostaveb převažují. Vhodnou alternativou je plynový kondenzační kotel. Pokud se investor rozhodne pro vytápění elektřinou, volí buď méně nákladný elektrokotel nebo nákladnější tepelné čerpadlo.

Ale topení elektřinou nepatří mezi nejlevnější způsoby vytápění.

Ano, topení elektřinou se obecně považuje za poměrně nákladné. Finanční náklady ale vždy musíme porovnávat komplexně, tzn. pořizovací náklady versus náklady provozní. Pořizovací náklady na elektrokotel jsou poměrně nízké. To hovoří ve prospěch elektrokotle i ve srovnání například s tepelným čerpadlem. Navíc zde odpadá potřeba nákladné plynové přípojky či komínu jako u plynových kotlů. Moderní teplovodní elektrokotle jsou velmi efektivně regulovatelné. Do provozních nákladů na elektřinu se pak velmi příznivě promítá maximálně snížená sazba elektřiny, která je majiteli elektrokotle přiznávána a je používána i pro všechny další spotřebiče v domácnosti. Navíc, ne všude je k dispozici plyn a v takové situaci je elektrokotel vhodným řešením vytápění objektu.
V dnešní době se u novostaveb používá kombinace nejčastěji elektrokotle s krbovými kamny nebo s krbem, mnohdy doplněné o solární systém pro ohřev vody. U této kombinace a i u dalších je však u novostavby třeba pamatovat už při návrhu domu na prostor pro technickou místnost. Např. pro použití solárního systému na ohřev vody je třeba někam umístit zásobník o objemu minimálně 250 až 300 litrů a ten se do kuchyně ani do koupelny nevejde.

Velká část obyvatel ČR bydlí ve starších domech. Jaké mají v současné době možnosti?

Thermona kondenzační kotel, plynový kotel, elektrokotel
Kotel THERM 28 TLXE

Jak jsem již dříve uvedl, je třeba zateplením snížit tepelné ztráty domu a udržovat topný systém a zdroj tepla v takovém stavu, aby morálně nezastaral. Např. plynové kotle se po 12 až 15 letech nedají svojí spotřebou a účinností srovnat s novými moderními zdroji tepla, ať už se jedná o kondenzační kotle nebo plynové kotle bez kondenzace. Kotle a regulace jsou dnes vyvíjeny tak, aby měla tato zařízení co nejmenší spotřeby paliv a tím i náklady na provoz. Ze zkušenosti můžu říct, že pouhou výměnou kotle například za kotel kondenzační, doplněný o vhodný typ regulace, lze dosáhnout snížení spotřeby plynu o 20–30 %, takže návratnost prostředků vložených do výměny zdroje se pohybuje od 3 do 4 let. Pozornost však věnujte výběru vhodného typu kotle a nezapomínejte také na zefektivnění ohřevu teplé vody. Náklady na její ohřev jsou totiž také nezanedbatelné. Ve výběru kotle by měla hrát také roli dostupnost servisu a cena náhradních dílů. Neřestí mnohých dodavatelů a výrobců kotlů (zvláště pak ze zahraničí) je to, že při prodeji nabídnou nízkou cenu zařízení a pak vydělávají na náhradních dílech. Naše společnost si svých zákazníků váží a nabízí uživatelům našich kotlů prostřednictvím sítě autorizovaných servisních techniků kotlů nejnižší cenu náhradních dílů na trhu.

 

Nabízíte uživatelům vašich kotlů ještě nějaké další výhody?

Tak především se snažíme přesvědčit investory, aby se stali našimi zákazníky. Český výrobce jim má rozhodně co nabídnout. Společnost Thermona je jediným výrobcem plynových kotlů v České republice. Zaměstnáváme naše lidi, platíme daně a odvody v České republice. Výrobu máme umístěnou na Brněnsku v Rapoticích, sídlo máme v Zastávce u Brna. Našim uživatelům poskytujeme podporu výrobce nejen na jižní Moravě, ale také v ostatních regionech České republiky.

Program „Výměna kotle na splátky“

A co se týče výhod, nabízíme ve spolupráci s partnerskými montážními firmami našim zákazníkům výměnu kotle na splátky. A jak tento program funguje? Program je založen na tom, že výměna kotle vygeneruje významnou úsporu snížením spotřeby plynu. Z těchto úspor je splácen úvěr, který je na výměnu kotle poskytnut. Je třeba říct, že splátkový program neřeší jen samotný kotel, ale veškeré práce i příslušenství, které jsou při výměně kotle potřeba. Program je doplněn i další výhodou, kterou jsme připravili pro naše uživatele spolu s významným dodavatelem plynu v České republice a to je výrazná sleva za kubík zemního plynu pro uživatele kotlů Therm. Naše potenciální zákazníky by mohlo zajímat, že jsme v letošním roce snížili ceníkové ceny kotlů až o 13 %.

Thermona kondenzační kotel, plynový kotel, elektrokotel

Společnost Thermona vyrábí plynové kotle, elektrokotle, dodává příslušenství pro ohřev vody, solární panely, zásobníky teplé vody, komponenty pro odtah spalin, regulace a další produkty pro tepelnou techniku.

Nabízíme řešení i pro vytápění velkých objektů a bytových domů. Prohlédněte si interaktivní aplikaci Kaskádová kotelna.


THERMONA, spol. s r.o.
logo THERMONA, spol. s r.o.

Thermona, spol. s r.o. - český výrobce kotlů a kaskádových kotelen. Výrobní sortiment zdrojů tepla tvoří plynové kondenzační kotle i elektrické kotle určené jak pro domácnosti, tak i pro řešení vytápění a ohřevu TV bytových a průmyslových objektů - tzv. ...