Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Poměrový indikátor s otazníky nebo spravedlivý teplotní senzor?

Našim cílem je spravedlivé rozdělení spotřeby tepla pro každého majitele bytu. Proto jsme začali osazovat měřiče tepla, které zohledňují prostupy mezi byty. K měření tepla osazujeme teplotní senzory.

Poměrový indikátor se osazuje na každé otopné těleso v bytě. Indikátor vlastně neměří, ale pouze registruje a zobrazuje tzv. dílky, které by měly být úměrné vysálanému množství tepla z otopného tělesa. Ověření správnosti indikace – tzv. přezkoušení na nezávislé zkušebně - neexistuje! Měření pomocí indikátorů nedokáže zohlednit prostupy tepla mezi byty v domě.

Naproti tomu teplotní senzor se instaluje na zeď a to pouze v obytných místnostech (neinstaluje se např. v kuchyni). Teplotní senzor neindikuje, ale měří fyzikální veličinu, konkrétně teplotu v místnosti (tzv. tepelnou pohodu). Teplotní senzor lze jednoduše kdykoliv zkontrolovat např. teploměrem a průběh teploty v místnostech lze prokazatelně vyhodnotit i zpětně! Tyto senzory měří tzv. tepelnou pohodu, která je v daném bytě, tedy pouze teplo, které si majitel bytu skutečně užívá. Tímto principem jsou zohledněny prostupy tepla mezi byty.

Každý vlastník bytu nebo majitel by ve svém vlastním zájmu měl požadovat pro platbu za teplo metodu, která je spravedlivější nebo přesnější. Možná by se dalo i říci, použít metodu, která má méně otazníků a je prokazatelnější.

A to bez ohledu na to, zda existuje stará nebo nová vyhláška. Pořád jde o Vaše peníze. A teplo je nejdražší položkou, za kterou platíte.

Mýtus: Otevřená okna poměrovým indikátorům nevadí. Ten, kdo má otevřené okno, si přece zaplatí spotřebu tepla navíc, protože jeho radiátor topí naplno.

Fakta: U poměrových indikátorů - svoji spotřební složku za teplo zaplatí pouze do „určité“ míry a díky základní složce se stane to, že tento uživatel základní složku zvedne všem ostatním v bytovém domě. Z toho plyne, že bude mít klidně 6 měsíců otevřené okno a zaplatí pouze o 40% více peněz za teplo než Vy.

A teď v číslech, on zaplatí 14 tis. Kč a plýtvá kudy se dá a Vy 10 tis.Kč a šetříte a netopíte. Bohužel, pokud nebudete stát před oknem celých 24 hodin denně celou topnou sezónu, tak nemáte šanci toto plýtvání odhalit v průběhu celé topné sezóny. A nefunkční poměrový indikátor – jak ho zjistíte? Za rok? A budete dělat náhradní výpočet. A to je měření tepla? Líbí se Vám to?

Fakta: U teplotních senzorů - vzhledem k online (okamžitému) přenosu hodnot z teplotního senzoru, je možné ihned reagovat na různé anomálie v bytech, například lze okamžitě odhalit nefunkční senzor nebo extrémně nízkou teplotu v bytě, která narušuje tepelnou stabilitu objektu, a provést potřebná opatření. Navíc díky teplotním senzorům a průběhu teploty v bytě můžeme odhalit nefunkční termostatické hlavice, které by měly šetřit Vaše peníze, ale když nefungují, tak šetřit nemohou.


Maddeo CZ s.r.o. - přesné vodoměry a měřiče tepla
logo Maddeo CZ s.r.o. - přesné vodoměry a měřiče tepla

Společnost Maddeo CZ s.r.o - přesné vodoměry a měřiče tepla a služby pro bytové domy, v roce 2017 rozšiřuje sortiment o další významné evropské značky, které vynikají svými významnými parametry a překonávají zažité standardy.

 
 
Reklama