Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Komínová bezpečnost se odvíjí od skladby komína a jeho zabudování do stavby

Navržená konstrukce a na stavbě realizovaná montáž zásadním způsobem ovlivní bezpečnost komínového tělesa. Osvědčený způsob zabudování s provětrávanou mezerou je z pohledu bezpečnosti vždy nejlepší, ne vždy je však použitelný.



Bezpečné zabudování do stavby – prostupy

Požadavky moderní výstavby sebou přináší zásadní změny v požadavcích na zabudování komína do stavby. Největší změnou je větší výška prostupů (zaizolované stropy a střechy) ve spojitosti s požadavkem na parotěsnost obálky budovy. Tyto dva aspekty pak přináší nebezpečí vysoké kumulace tepla v prostupu a při nesprávném provedení potom nebezpečí požáru od hořlavých materiálů natěsno připojených ke komínu. CIKO jako jediný výrobce v ČR nabízí unikátní a komplexní řešení této problematiky a úspěšně vyvíjí sortiment parotěsných prostupů.

Materiálová skladba komína

Z hlediska bezpečnosti je důležitá zejména vhodná volba typu materiálu ve vazbě na palivo a použitý spotřebič. Největší rozdíly mezi různými výrobci pak jsou především u nerezových komínů. Tam je potřeba dát si pozor na třídu použité oceli. Ta musí splňovat poměrně přísné normové požadavky, jinak bude její životnost velice krátká. Dalším místem, kde se někteří výrobci snaží na skladbě komína šetřit, je komínová izolace – i ta musí splňovat předepsaná pravidla, především pak měrnou hmotnost.

Izolace komínové vložky

Z našeho pohledu je pro bezpečnost a funkčnost komína důležitá pozice rosného bodu v rámci skladby komína. Cílem je ve spojitosti se zadním odvětráním odvádět přebytečnou vlhkost z komínového tělesa pryč. Při nevhodně navržené konstrukci komína se zvyšuje riziko kondenzace v komínovém průduchu, vzniku dehtu a neposlední řadě roste nebezpečí vyhoření sazí.

Zadní odvětrání

Pokud vyloučíme použití nekvalitních materiálů, je pro bezpečnost výsledného komínového tělesa důležitá hlavně správná funkčnost zadního odvětrání. Zjednodušeně řečeno jde o odvod přebytečného tepla z komínového tělesa a tím vyloučení možnosti jeho přehřátí při dlouhodobém topení.


CIKO s.r.o.
logo CIKO s.r.o.

Výrobce a dodavatel keramických a nerezových komínových systémů CIKO, které nabízí řešení pro odkouření libovolného spotřebiče a všechny druhy paliv. Kromě vlastních komínů nabízíme rovněž parotěsné prostupy CIKO STOPER pro bezpečné zabudování komínu do ...

 
 
Reklama