Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Mýtický bůh VIADRUS provází úspěchy nejstaršího českého výrobce topenářské techniky

Naše firma je na trhu nepřetržitě již třetím stoletím, historií však procházela pod různými názvy. Byla založena za Rakousko-Uherska v roce 1885 jako Hahnovy železárny a od roku 1890 se věnuje výrobě topenářské techniky.



Slovo VIADRUS se poprvé objevuje v názvu kotle v roce 1973, tedy bezmála před půlstoletím; šlo o model Viadrus G 21. Další modely ze série Viadrus brzy následovaly. Roku 1994 se pak název VIADRUS stává názvem celé slévárny vyrábějící oblíbené kotle a radiátory. Kladli jste si však někdy otázku, odkud se toto jméno vzalo? Pokud ano, ponořte se s námi do hlubin času...

VIADRUS – zapomenutý bůh řeky Odry

Kult řek je známý po tisíciletí. Každá z dávných civilizací měla svého boha, který ovládal vodní toky. I řeka Odra (starověké latinsky psané historické prameny Odru nazývají "Viadrus Fluvius") měla svého boha, byl jím Viadrus. Říční bůh Viadrus se zasloužil o to, že řeka nikdy nevysychá a nechybí v ní ryby, že plavci vždy šťastně dosáhnou břehu. Někdy však pro výstrahu bůh Viadrus zatopil vesnice v okolí řeky, aby si jej obyvatelé nepřestali vážit a nepřestávali ho uctívat. Samotné jeho jméno pochází ze starého latinského názvu řeky Viadua nebo též Viadrus, který svědčí o dávné dravosti toku.

S rozvojem civilizace se lidé stali více nezávislými na přírodním charakteru vodních toků, kult bohů řek postupně ztratil svůj význam a hlavním náboženstvím Evropy se stalo křesťanství. Stará říční božstva byla znovu objevena až uměním v období baroka, které se vrací k tématu říčních bohů především v sochařství a malířství.

Střípek z pradávné historie lidstva se tak zachoval, kromě barokního umění, už jen v názvu společnosti VIADRUS, nejstaršího českého výrobce topenářské techniky. Na slavných historických základech stavíme moderní firmu s progresivním topenářským sortimentem, která sbírá ocenění za inovativní výrobky. Firmu, která jako jediná na českém trhu dokázala skloubit staletími prověřené kvality litinové výroby s moderními požadavky na ekodesign, špičkové emisní třídy a využití biomasy k vytápění.

 
 
Reklama