Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Podlahová otopná tělesa pod drobnohledem ČVUT v Praze

ČVUT v Praze podrobilo testu podlahová otopná tělesa se sálavým účinkem, která v současné době vstupují na trh s velkými ambicemi. Zda jsou tyto ambice oprávněné, to se dozvíme z výsledku testu.

Nové produkty, které vstupují na trh a svou funkcí deklarovanou výrobcem převyšují zaběhnuté standardy, vzbuzují určité pochybnosti, a proto je vhodné podrobit je testu odborné autority. Zajímavé výsledky přinesl projekt organizovaný Jihočeským vědeckotechnickým parkem v rámci Inovačních voucherů, který umožnil podrobit novinku uváděnou na trh důkladné analýze.

ČVUT v Praze, Fakulta strojní, Ústav techniky prostředí pod vedením Prof. Ing. Jiřího Bašty, Ph.D. přijalo zadání projektu, které následně realizovalo v podmínkách vysokoškolských laboratoří s příslušným technickým vybavením pro měření, analýzu a simulaci chování otopných těles ve vytápěném prostoru.

Testovanou novinkou jsou podlahová otopná tělesa BITHERM Floor, která byla vyvinuta v rámci transferu technologií společností ELVL pro moderní budovy s prosklenými fasádami, nízkoenergetické a pasivní domy s francouzskými okny a nebo k použití jako tepelné clony při vstupu do obchodních, společenských a firemních center.

U podlahového otopného tělesa byl výrobcem vysloven předpoklad, že se bude vyznačovat vyšší mírou tepelného záření, které společně s konvekcí vytváří před oknem tepelnou clonu zabraňující chladným stékajícím proudům po povrchu skla, rosení okna a nežádoucímu chladnému záření do vytápěného prostoru. Ověřit tento předpoklad bylo hlavním úkolem analýzy.

Testování podlahového otopného tělesa probíhalo ve dvou částech. Nejprve proběhla experimentální část s měřením tepelného výkonu a zmapování povrchových teplot termovizní technikou v rámci dynamického chování podlahového otopného tělesa. Následně proběhla matematická simulace děje sdílení tepla do vytápěného prostoru podlahovým otopným tělesem a pro vyhodnocení výsledků byla uskutečněna ekvivalentní simulace teplovzdušného vytápění podlahovým konvektorem za přesně definovaných podmínek.

Výsledky této matematické simulace prokázaly, že podlahové otopné těleso nejenom zvyšuje povrchovou teplotu okna, ale také eliminuje studené konvektivní proudy od okna a vytváří vzestupný tepelný tok tvořící tepelnou clonu v bezprostřední blízkosti povrchu okna.

Analýza a simulace chování podlahového otopného tělesa ve vytápěném prostoru dále ukázala na zásadní rozdíly výsledků měření při hodnocení tepelně technických vlastností podlahových otopných těles podle ČSN EN 16430-2 a hodnocení tepelně technických vlastností podlahových otopných těles podle technické normy ČSN EN 442, která se vztahuje na ostatní otopná tělesa.

Celý text závěrečné zprávy Analýza podlahového otopného tělesa včetně výsledků analýzy.



ELVL s. r. o.
logo ELVL s. r. o.

Výroba a prodej designových otopných těles a elektrických radiátorů BITHERM, trubkových koupelnových radiátorů v teplovodním i elektrickém provedení, elektrických sušáků ručníků, vysoušečů obuvi, elektrických topných těles s regulací vytápění a sušení.

 
 
Reklama