Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Kamna s výměníkem ustupují akumulačním kamnům z mastku

Vytápění dřevem je příjemné, ekonomické a ekologické. Akumulační kamna z mastku využívají prověřené z tradičních kachlových kamen, a navíc se obejdou bez výměníku. Jak fungují a jak zvládnou vytopit celý dům?

Akumulační kamna JOYA-1
Akumulační kamna JOYA-1

Jak pracují kamna s výměníkem?

Krbová kamna nebo krby s výměníkem jsou v poslední době populární. Prostřednictvím jednoho zdroje tepla v interiéru je totiž možné vytopit celý dům. Krbová kamna, krby nebo kachlové pece s výměníkem pracují na jednoduchém principu – prostřednictvím teplovodního nebo teplovzdušného výměníku je teplo předáváno i do dalších místností. Takové řešení je ale pracné a nákladné, protože vyžaduje instalaci celého otopného systému (rozvody, radiátory…).

Kamna s výměníkem nahrazuje mastek

Krbová kamna s výměníkem, ať už teplovodním nebo teplovzdušným, se dají nahradit jednoduchými a efektivními akumulačními kamny z mastku, která lze v rodinných domech s nízkou tepelnou ztrátou dokonce využít i jako pohodlný primární zdroj vytápění. To s sebou oproti krbovým kamnům nese hned několik výhod. Nejenže se obejdete bez instalace rozvodů a radiátorů, ale akumulační kamna z mastku vydrží ještě dlouho po vyhasnutí plamene sálat teplo až 48 hodin. Snižuje se proto četnost přikládání do kamen, stejně jako spotřeba dřeva.

Akumulační krby a kamna Nunnauuni dokáži (v závislosti na konkrétním typu) akumulovat energii okolo 70 kWh.

Finská akumulační kamna z mastku Nunnauuni vytopí i bez výměníku celý dobře izolovaný dům

Výhřevnost a efektivita akumulačních kamen je vysoká, ačkoli mají relativně nízký nominální výkon (zpravidla do 3 kW), takže je lze použít jako primární zdroj i v pasivních nebo nízkoenergetických domech. Ušetříte tak za výměník, rozvody i radiátory. Protože v akumulačních kamnech Nunnauuni stačí topit třeba jen dvě hodiny, aby celých 24 hodin sálaly teplo, snižuje se výrazně spotřeba dřeva. Teplotu v místnosti lze snadno regulovat nejen objemem spáleného dřeva, ale i vhodným nastavením teplotních intervalů.

 
 
Reklama