Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Kolín investuje třicet milionů do energetických úspor metodou EPC

Stane se tak v následujících 12 letech. Ve 14 budovách, které vlastní, provede úsporná opatření v rámci projektu na snížení energetické náročnosti budov se zaručenou úsporou označovaného jako EPC.

Kolínské náměstí s radnicí © ptiptja - Fotolia.com
Kolínské náměstí s radnicí © ptiptja - Fotolia.com

Projekt na včerejším zasedání schválili zastupitelé. Kolín s pomocí speciální analýzy vybral budovy, do kterých má smysl s ohledem na snižování energetické náročnosti investovat. Většinou jsou to mateřské a základní školy, je mezi nimi ale i radnice nebo městský společenský dům. V těchto budovách budou instalovány zařízení na úsporu energií a budou tam provedeny další úpravy. Například v základní škole Bezručova město počítá s výměnou otopných soustav a v základní škole Ovčárecká s instalací dvou vzduchotechnických systémů s rekuperací. V plánu má i výměnu osvětlení a oběhových čerpadel, instalaci spořičů vody nebo zateplením půdy v jedné z vybraných budov.

S realizací úsporných opatření by mohlo město začít koncem letošního roku, hlavní část se uskuteční příští rok. Počínaje rokem 2019 pak bude dodavatelská firma garantovat úspory, ke kterým se smluvně zaváže na 12 let a ze kterých bude platit investice. Pokud se jí nepodaří provést úpravy tak, aby přinesly slibované úspory, rozdíl uhradí z vlastních peněz. "Kolín tedy bude následujících 12 let platit za energie stejně jako dosud," řekl kolínský místostarosta Michael Kašpar.

Město se bude na projektu podílet spoluúčastí ve výši 5,3 milionu korun, která pokryje náklady na instalaci nové vzduchotechniky s rekuperací, kterou chce nad rámec projektu EPC. Podle Kašpara chtělo město vzduchotechniku instalovat i v případě, kdy by se zmíněný projekt neuskutečňoval. "Projektantské ceny se pohybovaly kolem osmi milionů, takže nám se to povede o hodně levněji," řekl ČTK.

Metoda EPC je obecně vhodná pro objekty, kde lze snížit spotřebu energie a kde je potřeba rekonstrukce energetického systému. Projekty na úsporu energií financuje dodavatelská firma a splácejí se z peněz ušetřených za nižší spotřebu. Radnice tak nemusí investovat ze svého rozpočtu.

Metodu EPC v praxi použila řada českých měst. Například Nymburk v rámci ní nechal vyměnit veřejné osvětlení ve městě. Investoval do toho 29,5 milionu korun, což má vést k úspoře energií a nákladů ve výši 19 procent.

 
 
Reklama