Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ekodesign a koupelnové radiátory

Od 1. ledna 2018 vstoupilo v platnost Nařízení komise (EU) 2015/1188, kterým se stanovují požadavky na ekodesign lokálních topidel uváděných na trh a do provozu, mezi která patří i elektrická topidla.

Ekodesign a koupelnové radiátory

Pro výrobce topidel přichází s Nařízením komise (EU) 2015/1188 nová povinnost, nejprve je však potřeba posoudit, zda se na jejich výrobek prováděcí opatření vztahuje, či nikoliv. Odpověď nalezneme hned v úvodu nařízení, kde jsou v Článku 1 pod písmenem a) až g) obecně definovaná lokální topidla, která jsou z působnosti požadavků na ekodesign vyjmuta. V případě pochybností o zařazení topidla do skupiny výrobků, na které se nařízení nevztahuje, jako v případě elektrických koupelnových radiátorů, učiníme potřebné posouzení a hodnocení výrobku z hlediska příslušných platných technických předpisů s působností v rámci Evropské unie, které se na výrobek přímo vztahují.

Firma ELVL, která je výrobcem elektrických koupelnových radiátorů, se s nařízením seznámila a učinila následující hodnocení s příslušným závěrem.


ELVL s. r. o.
logo ELVL s. r. o.

Výroba a prodej designových otopných těles a elektrických radiátorů BITHERM, trubkových koupelnových radiátorů v teplovodním i elektrickém provedení, elektrických sušáků ručníků, vysoušečů obuvi, elektrických topných těles s regulací vytápění a sušení.

 
 
Reklama