Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Představení stropních sálavých panelů Zehnder (IIa)

Energeticky úsporné vytápění výrobních, skladových, sportovních a kulturních hal


Zehnder ZIP

Ocelové teplovodní panely Zehnder ZIP je možné díky jejich modulární konstrukci flexibilně kombinovat. Hodí se tak do každé montážní situace. Zejména jejich nižší hmotnost usnadňuje montáž a zároveň činí systém nejvhodnější variantou pro instalaci pod střešní konstrukce s malou nosností. Všechny konstrukční díly mají antikorozní úpravu, díky čemuž je systém ZIP vhodný také pro vlhké prostory a chlazení. Ve speciálním provedení lze ZIP využít také v prostorách s extrémně vysokou vlhkostí.

 

Základem sálavého panelu Zehnder ZIP je ocelový pozinkovaný plech se speciálním svěrným profilováním Zehnder. Do něho jsou vtlačeny 4 pozinkované trubky z přesné oceli a vložena vrchní tepelná izolace. Díky profilovaným okrajům a prolisům jsou desky staticky samonosné. Stropní sálavé panely Zehnder ZIP jsou dodávány s hladkým povrchem, který je pozinkovaný a opatřen kvalitním polyester. lakem v bílém odstínu RAL 9016. Jsou vyráběny v jednotné šířce 320 mm a délkách 2, 3, 4, 5 a 6 m. Jednotlivé panely lze spojovat v delší „pasy“ pomocí lisovacích tvarovek. Místa spojů se zakrývají krycím plechem. Panely Zehnder ZIP je možné instalovat jednotlivě nebo vedle sebe – například ZIP-2 obsahuje 2 panely vedle sebe, zavěšené na společné „multiose“. Vedle sebe lze namontovat až 4 panely (ZIP-4). Pro montáž stropních sálavých panelů je k dispozici pět různých montážních sad, obsahující řetízek, karabinky a prvek pro zavěšení – do betonového stropu, na ocelový profil, trapézový plech, na šikmý ocelový nosník nebo vodorovný „I“ profil).





Stropní sálavé panely Zehnder ZIP umožňují opravdu flexibilní využití: vedle širokého standardního programu existuje mnoho speciálních řešení, díky kterým lze individuálně vyhovět každému prostoru a projektu. Například se rovněž hodí do sportovních hal – jsou odolné vůči úderu míčem a díky vrchní oblé pozinkované mřížce nezůstanou na panelech ležet žádné „zbloudilé“ míče. Pro prašné prostředí se doporučuje zakrytí panelu shora krycím plechem, usnadňující údržbu. Estetickou stránku panelů lze podpořit zdola neviditelnými zvýšenými koncovými kusy – panely ZIP tak lze úspěšně využít rovněž v designových prodejních prostorech, autosalónech nebo vzorkovnách, ve kterých se nechají integrovat do stropních rastrů. Neomezený přístup světla pod střešním světlíkem ve výrobních halách umožňuje přerušení plechu.





Technické údaje 1 běžného metru panelu Zehnder ZIP o standardní šířce 320 mm: hmotnost panelu s izolací bez obsahu vody je 3,8 kg a s vodou 4,3 kg, tepelný výkon při Δ t = 55 k = 208 W/bm (650 W/m2) a chladicí výkon při Δ t = 10 K bez izolace = 42 W/bm (131 W/m2).

K dosažení uvedených výkonů musí být v trubkách zajištěno turbulentní proudění / minimální hmotnostní průtok. Aby byla zajištěna tepelná pohoda, musí být zvolena správná teplota sálavého systému. Návrh uspořádání a dimenzování stropních sálavých panelů včetně výpočtu tlakových ztrát, hydraulického vyrovnání a specifikace upevňovacích sad, propojovacích hadic a regulátorů objemového průtoku Vám společně s cenovou nabídkou zajistí technický poradce společnosti Zehnder.

Příklad dimenzování a uspořádání panelů ZIP v hale o délce 50 m, šířce 20 m, výšce 8 m, teplotním spádu topné soustavy 70/50 °C, vnitřní teplotě 20 °C a venkovní výpočtové teplotě −12 °C:

  • 57 250 W – tepelná ztráta prostupem:
  • 26 112 W – tepelná ztráta větráním:
  • 83 362 W – celková tepelná ztráta

Pro vymezení tepelné ztráty vnější konstrukcí byly po krajích haly navrženy panely ZIP-4 a uvnitř ZIP-2

Tabulka Tepelný výkon


Zehnder ZBN


Druhý typ ocelových teplovodních panelů Zehnder ZBN je mimo jiné oblíben pro svou velkou adaptabilitu v nejrůznějších situacích a možnostem výroby „na míru“: zkosené řezy, zvýšené koncové díly, integrace světel, otvory pro světlík, ochranné mříže proti zachytávání míčů nebo perforované panely pohlcující hluk).




Podobně jako u panelů Zehnder ZIP je také základem panelů ZBN sálavý plech a ocelové trubky, s tím že u panelů ZBN mají větší průměr 28 mm. Panely ZBN jsou vyráběny v 7 šířkách od 300 do 1200 mm, v délkách až 7,5 m, umožňují pásy až 120 m dlouhé, vyrábí se ve všech barevných odstínech, v hladkém nebo rovněž perforovaném provedení pro pohlcování hluku, s integrovaným světlem, v rohovém nebo zkoseném provedení, panely se spojují lisováním nebo svařováním.

Technické údaje 1 běžného metru panelu ZBN o šířce např. 300 mm: hmotnost panelu s izolací bez obsahu vody je 6,95 kg, s vodou 7,94 kg, tepelný výkon při Δ t = 55 K = 199 W/bm (663 W/m2) a chladicí výkon při Δ t = 10 K bez izolace = 38 W/bm (127 W/m2).

 


Pokud Vás článek inspiroval k využití a nabídce sálavého vytápění a chlazení Vašim klientům, můžete přímo u společnosti Zehnder poptat návrh uspořádání a dimenzování stropních sálavých panelů včetně výpočtu tlakových ztrát, hydraulického vyrovnání a specifikace potřebného příslušenství. Na přání Vám rovněž vypočítáme návratnost vynaložené investice, která obvykle vychází 2,5–3,5 roku.

Zehnder Group Czech Republic s.r.o. • Pionýrů 641 • 391 02 Sezimovo Ústí II
T 383 136 222 • M 731 414 443 • info@zehnder.czwww.zehnder.cz
Kontaktní osoba pro stropní panely: Martin Nemejta • M: 739 057 070 • martin.nemejta@zehndergroup.com


Zehnder Group Czech Republic s.r.o.
logo Zehnder Group Czech Republic s.r.o.

Společnost Zehnder nabízí - designové radiátory pro koupelny a obytné prostory, systémy řízeného větrání s rekuperací tepla, teplovodní stropní sálavé panely.