Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Dvacáté čtvrté pokračování mezinárodní výstavy Infotherma

Energeticky soběstačný dům

Špičkové domácí a zahraniční novinky z oboru vytápění, úspor energií a smysluplného využívání obnovitelných zdrojů budou v druhé polovině ledna 2017 na ostravském výstavišti náplní dvacátého čtvrtého ročníku mezinárodní výstavy Infotherma.

Počet prezentujících se firem je každoročně limitován velikostí ostravského výstaviště a pohybuje se okolo 360 vystavovatelů. Bude tak tomu i na Infothermě 2017 ve dnech 23.–26. ledna 2017.

Otopné systémy, energeticky úsporná stavba a zdravé bydlení

Na základě výsledků tradičních návštěvnických anket nejvíce hlasů získávají domácí a zahraniční výrobci a organizace s otopnými systémy. Proto se i na Infothemě 2017 představí například ucelený sortiment u nás vyráběných a dovážených kotlů na tuhá paliva, plyn, biomasu, dřevní plyn, elektrokotlů a krbů. Řada z nich v provozu na venkovních výstavních plochách.


Protože náklady na tepelnou pohodu našich příbytků představují v rodinných rozpočtech výraznou položku, je snahou představit na výstavě nejrůznější možnosti úspor energie, při zachování možného dostupného komfortu a nepoškozování životního prostření. Největší úniky tepla jsou pochopitelně přes obvodové pláště budov, oken, dveří, větrání apod. Proto významná plocha výstaviště bude věnována izolačním hmotám, materiálům, výrobcům oken a dveří, zateplovacím systémům a větrání. Na druhou stranu například zateplování a výměny „hermetických“ těsněných oken, zvláště u starších objektů, nemusí přinést požadovaný efekt. Proto také část poradenství, ať již ve vstupním pavilonu, nebo v kongresovém centru, bude věnována nejen možným úsporám a technickým novinkám, ale současně zdravému bydlení.

Smysluplné využívání obnovitelných zdrojů

V záhlaví výstavy se mimo jiné říká, že má zájem věnovat se smysluplnému využívání obnovitelných zdrojů. Říkáme smysluplnému proto, že za uplynulých dvacet tři let, kdy se výstavy konají, jsme byli svědky nejrůznějších politických a lobbistických tlaků, které se snažily vydávat za obnovitelné zdroje často projekty a produkty, které pro svou realizaci spotřebovávaly více „tradiční energie“, anebo produkce z těchto projektů byla několikanásobně dražší než energie z klasických zdrojů. Ještě po řadu let bude stát a spotřebitelé platit za energii z centrálních fotovoltaických elektráren vybudovaných na stovkách hektarů zemědělské půdy, několikanásobně dráž, než z jiných zdrojů.


Protože bez energie ze slunce, vody, ovzduší, zemského jádra a podobně si do budoucna jen stěží dovedeme představit náš běžný život, věnujeme takřka jednu třetinu výstaviště právě firmám, které se obnovitelným zdrojům věnují.

Budovy s téměř nulovou spotřebou energie (BNSE) a chytrá distribuční síť

V červnu roku 2016 byla dokončena realizace unikátního projektu nové kancelářské budovy FENIX OFFICE CENTRA v Jeseníku. Jedná se o nové administrativní centrum s téměř nulovou spotřebou energie ve standardech roku 2020. Ideovým záměrem projektu je ukázat budoucnost energetiky, která bude propojovat budovy s téměř nulovou spotřebou energie (BNSE) s chytrou distribuční sítí. Většinu spotřeby energií budov přitom pokryjí obnovitelné zdroje energie – zejména střešní fotovoltaické elektrárny (FVE) v kombinaci s bateriemi. Cílem projektu je v praxi prověřit možnosti spolupráce střešních FVE s domovními bateriemi a distribuční chytrou síti („Smart Grid“). Testování bude trvat téměř dva roky, za účelem prokázání výhodnosti tohoto inovativního řešení pro uživatele objektu a současně pro provozovatele energetické distribuční sítě.

ON-LINE MONITORING OFFICE CENTRA v Jeseníku

Dlouhodobou vizí je vytvoření podmínek pro vznik nového tarifu (objekty s domovními bateriemi) pro budovy, které budou fungovat v režimu „Smart Grid“. To znamená, že v době nadbytku energie budou baterie dobíjeny za zvýhodněných podmínek ze sítě a v době špiček potom baterie umožní buď úplné, nebo částečné pokrytí spotřeby energie objektu. Ukázka části tohoto projektu bude představena ve vstupní expozici na výstavě Infotherma 2017.


Soutěž Novinky Infothermy 2017, patenty a vynálezy

Nemalou zásluhu na popularizaci výstav, již od jejich prvopočátků v roce 1994, má úzká a neformální spolupráce s desítkami mediálních partnerů prakticky v průběhu celého roku, kdy se výstava připravuje. Příkladem v současné době je to například internetová hlasovací soutěž připravována ve spolupráci s internetovým portálem TZB-info „Novinky Infothermy 2017, patenty a vynálezy“. Tak jako v předcházejícím ročníku budou exponáty, které získají nejvíce hlasů, umístěny ve vstupním pavilonu s komentářem o jejich novostech, přednostech a zdůvodnění, proč byly do této prestižní přehlídky vybrány.


Tradičně bohatý a aktuální doprovodný program

Každý ročník výstavy přináší pro návštěvníky řadu námětů, dotazů a připomínek, které návštěvníci diskutují přímo s vystavovateli. Je však řada témat, na které není v danou dobu jednoznačná odpověď, a proto se těmito otázkami budou zabývat celostátní konference. Pro Infothermu 2017 se připravují konference s tématy Smart Home (Chytrý dům), Energetická soběstačnost – fotovoltaika, baterie, Novinky v tepelných čerpadlech apod.


Operativnímu prostoru pro besedy, diskuse a polemiky bude věnován malý sál ve vstupním pavilonu. Debaty se tu povedou např. o novinkách ve vytápění rodinných domů, správnému umístění a výpočtu solárních kolektorů, jak vybrat nejvhodnějšího dodavatele elektřiny a plynu, nových cenách plynu a elektřiny pro rok 2017, provozu komínů a kouřovodů, novinkách v diagnostice staveb, dotačních programech, podlahovém vytápění, nízkoenergetické a pasivní výstavbě, tepelných čerpadlech a solárnímu ohřevu v jednom systému, akumulaci tepla, novinkách při výstavbě krbů a kamen apod.

Srdečně Vás zveme na výstavu Infotherma, na které se v uplynulých létech prezentovalo 6301 vystavovatelů a výstavy shlédlo přes půl miliónů návštěvníků.

Vše o výstavě a vystavovatelích najdete na www.infotherma.cz.



Agentura INFORPRES s.r.o.
logo Agentura INFORPRES s.r.o.

Pořadatel mezinárodní výstavy Infotherma - ekologické a ekonomické vytápění, úspory energie a využívání obnovitelných zdrojů v rodinných domcích, chatách, dílnách, provozovnách, restauracích, obchodech, rekreačních střediscích a dalších malých a středních ...