Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Analýza proveditelnosti instalace měřicích zařízení dodaného tepla

Čas od času si i neodborná média vzpomenou na to, že existuje problematika rozdělování nákladů za odebrané teplo a zveřejní článek, který vyvolá velký ohlas. V poslední době se k problematice vázaly dva články, které mne zaujaly, a to idnes.cz:
Měřáky tepla jsou často k ničemu. Stojí víc, než ušetří, ukázala analýza

a pak na lidovky.cz:
Češi doma topí příliš. Oproti západním zemím mají v interiéru o 4 stupně víc

V neodborných médiích nelze jít až na dřeň problému, neboť k pochopení problematiky sdílení a distribuce tepla nelze vystačit s běžnými znalostmi. Vzhledem ke složitosti matematických vztahů, které popisují probíhající fyzikální procesy, nestačí znalosti trojčlenky. Ostatně že tomu tak je, dokazují mnohé diskuzní příspěvky, které psaví čtenáři připojují k takovým článkům, které o jejich neznalostech svědčí.

Proto články, které problém „nakousnou“, slouží především k vybuzení zájmu o problematiku. Jde o problematiku, která je zajisté pro každého, komu jsou náklady za teplo nějakým způsobem rozdělovány z celku, velmi citlivým tématem. Těžko se však k těmto článkům dohledá pokračování, neboť toto by již muselo být plné matematických formulací a fyzikálních zákonů, a na to již běžný čtenář není zvědavý.

V mediálním prostředí je běžné, že autoři se odkazují na různé studie, informace, na nejmenované zdroje atp. Neuvedou přesně místo, odkud tyto informace čerpali a znemožňují tak zvídavému a odborně dostatečně vzdělanému čtenáři, aby se seznámil se zdrojem informace a ověřil si, zda autor článku má pravdu, zda z pramene informace čerpal vše potřebné nebo jen něco cíleně vybral.

V článku na idnes.cz, který se jmenuje „Měřáky tepla jsou často k ničemu. Stojí víc, než ušetří, ukázala analýza“, autor uvádí: „Vyplývá to z analýzy Českého vysokého učení technického (ČVUT), kterou stát dlouho tajil.“ Proč toto autor článku tvrdí, těžko říci. Na stránkách Ministerstva průmyslu a obchodu, při troše vůle a  a znalostí, co hledám, lze najít odkaz na analýzu pojmenovanou „Analýza proveditelnosti instalace měřicích zařízení dodaného tepla“. Předpokládám, že jde o onen dokument, který podle autora stát dlouho tajil. Jde o veřejně dostupný dokument, který na svůj web MPO umístilo 15. března 2016. Spíš bych tedy řekl, že tento dokument byl utajený autorovi výše zmíněného článku. Na tento dokument, tedy studii aneb analýzu, odkazuje totiž i web Společenství vlastníků jednotek, a to s datem zveřejnění 16. dubna 2016. A nebo se mýlím, a autor myslel zcela jinou analýzu.

TZB-info je odborným médiem a je naší úlohou poskytnout odborné veřejnosti informace. Zvláště, když jsou veřejně dostupné, jen se obtížně hledají.

Odkazy na stažení analýzy, o které hovořím já, jsou:

Na webu MPO  text ze dne 15.3.2016:
Analýza proveditelnosti instalace měřicích zařízení dodaného tepla, informace zveřejňované podle § 5 odst. 3 zákona

Na webu Společenství vlastníků jednotek je odkaz ze dne 16.4.2016
Analýza proveditelnosti instalace měřicích zařízení dodaného tepla

(Poznámka autora: Uvedené odkazy na analýzu byly platné 3. února 2017 v 21:00)

 
 
Reklama