Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Otázky a odpovědi - výběr vhodného kotle a systému pro vytápění a ohřev vody

Skončila další topná sezóna a v té souvislosti se nabízí řada otázek souvisejících s provozem kotlů a zdrojů tepla v rodinných a bytových domech. Jednou z nejdiskutovanějších je způsob, jak ušetřit náklady na vytápění. O této problematice hovořila redakce TZB-info s obchodním ředitelem společnosti Thermona, Milanem Kubíčkem.

Každý dnes ví, že lze ušetřit náklady na topení zateplením a tím pádem snížením tepelných ztrát objektu, a to ať se jedná o rodinný domek, bytový dům nebo komerční objekt. Druhou neméně důležitou stránkou, na kterou se však často zapomíná, je výběr vhodného paliva a technického zařízení pro vytápění.

Rozdíly v cenách paliv jsou mnohdy překvapivé. Nabídka s poptávkou se však časem vyrovnávají a stejně tak i rozdíly v cenách jednotlivých paliv. Z hlediska dlouhodobého hraje větší roli údržba topného systému a jeho případná modernizace. Každoroční prohlídka kotle a vyčištění včetně seřízení spalování servisním technikem je podmínkou efektivního provozu, zvláště pak jedná-li se o kotel kondenzační. Tyto úkony je potřeba provést v předstihu před začátkem topné sezóny.

Jaké možnosti výběru má zákazník při výběru kotle a topného systému?

Při instalaci nového topného systému si musí zákazník nejprve vybrat typ paliva, které je pro něj dostupné nejen po stránce finanční, ale i bezproblémově dosažitelné v rámci dané lokality. Například zemní plyn není možno využít ve všech oblastech. Zhruba třetina obcí v ČR není plynofikována. Obecně lze pak i definovat tzv. komfortní paliva jako je zemní plyn nebo elektřina. Tato paliva potřebují při provozu jen minimální zásahy ze strany provozovatele. Zařízení, která používají tyto druhy paliv, pracují automaticky na základě povelů regulátoru. Za méně komfortní paliva se považují pevná paliva, jejichž provoz vyžaduje osobní obsluhu uživatele při přikládání. Výběr kotle a paliva většinou zákazník řeší s technikem nebo projektantem vytápění a následně s firmou, která topný systém realizuje. V dnešní době se většina uživatelů u novostaveb rozhoduje právě pro tyto komfortní typy topení. Nejčastěji volí plynový (v převážné většině případů kondenzační) kotel. Pokud se uživatel rozhodne pro vytápění elektřinou, volí méně nákladný elektrokotel, případně nákladnější tepelné čerpadlo. Zvláště u tzv. nízkoenergetických domů je alternativa elektrokotle jako malého zdroje velmi žádaná. Odpadá totiž nutnost drahé plynové přípojky a stavby komína. Navíc při použití elektrokotle zákazník využívá maximálně snížené sazby za elektřinu. Dá se říci, že náklady při použití teplovodního elektrokotle jsou podstatně nižší než při použití různých přímotopů nebo akumulačních kamen, jaké se používají v některých objektech dodnes.

Zmínil jste také kondenzační kotel jako moderní zdroj tepla. Co vlastně kondenzační kotel umí a jaké má výhody?

Kondenzační kotel je plynový kotel, který pomocí tzv. kondenzačního výměníku využívá laicky řečeno odpadní teplo ze spalin. Ve spalinách vznikají hořením plynu vodní páry, které z kotle bez tohoto výměníku odejdou komínem do vnějšího ovzduší. V kondenzačním kotli se spaliny ochlazují v kondenzačním výměníku pomocí ochlazené vratné vody z topení, zkondenzují a předají část tepelné energie topné vodě. Můžeme říci, že se tato vratná voda v kondenzačním výměníku vlastně předehřívá. Kondenzační kotle mají tím pádem větší účinnost než kotle bez kondenzace. Podmínkou je však vhodně navržený topný systém, protože největší účinnost mají kondenzační kotle při teplotách topné vody na výstupu z kotle do 50 st. Celsia. S tímto typem kotlů dosahujeme příznivých výsledků při kombinaci s podlahovým topením, kde se na ohřev topného systému používá topná voda právě v těchto, pro kondenzační kotel vhodných, teplotách.

Ovládací panel plynového kotle
Ovládací panel plynového kotle
  Plynový kotel s vestavěným zásobníkem
Plynový kotel s vestavěným zásobníkem

Jakým způsobem se řeší topení v objektech, jako jsou chaty, chalupy a jiné rekreační objekty, kde většinou není zemní plyn?

Elektrokotel Therm EL 5 s dotykovým displejem
Elektrokotel Therm EL 5 s dotykovým displejem

Většinou doporučujeme používat topení elektrokotlem v komibnaci s krbem nebo krbovými kamny. Elektrokotle THERMONA jsou uzpůsobeny mimo jiné k tomu, aby si uživatel mohl s předstihem zapnout topení dálkově pomocí SMS zprávy. To znamená, že v okamžiku, kdy přijede na chalupu, má požadovanou tepelnou pohodu a nemusí tak čekat, až zatopí a objekt se vyhřeje. V období, kde se uživatel na chalupě nezdržuje, může kotel buď vypnout úplně nebo jej může udržovat v nezámrzné teplotě. Z hlediska nákladů je výhodné takovýto zdroj tepla kombinovat s pevnými palivy, což je ve výše zmíněných objektech mimo jiné pocitově nenahraditelné.

Jaké jsou možnosti úspor ve vytápění pro obyvatele starších domů?

Jak už jsem naznačil, jednak je třeba zateplením snížit tepelné ztráty domu a dále udržovat topný systém a zdroj tepla v takovém stavu, aby morálně nezastaral. Například plynové kotle jsou už po 12 a více letech provozu natolik zastaralé, že se nedají spotřebou a účinností srovnat s novými moderními zdroji tepla. To se týká jak kondenzačních kotlů, tak i plynových kotlů bez kondenzace. Plynové kotle doznaly digitalizací za posledních 15 let velké změny. Dnes se dá říct, že se již jedná o zcela jiné zařízení. Kotle a regulace jsou v současnosti vyvíjeny tak, aby měla tato zařízení co nejmenší spotřeby paliv a tím i náklady na provoz.

A jak se projeví v úsporách výměna starého kotle za nový?

Kotel s ekologickým nízkoemisním hořákem
Kotel s ekologickým nízkoemisním hořákem

Ze zkušenosti mohu říct, že pouhou výměnou kotle doplněného o vhodný typ regulace lze dosáhnout snížení spotřeby plynu o 20 - 30 %, takže návratnost prostředků vložených do výměny zdroje se pohybuje od 3 do 5 let. Je však třeba pečlivě vybírat vhodný typ kotle a nezapomínat také na zefektivnění ohřevu teplé vody. Náklady na ohřev TUV jsou totiž nezanedbatelné. Výhodné je řešit vytápění a ohřev vody komplexně, tzn. pomocí jednoho zařízení či v kombinaci se zásobníkem natápěným pomocí kotle. Ale pozor - nejedná se o úspory, ale také o bezpečnost. V topné sezóně se bohužel téměř každý týden dočítáme nejen na internetu o zbytečných tragédiích, kdy se lidé otráví kysličníkem uhelnatým. Tento plyn je nebezpečný zejména proto, že není cítit a uživatel nepozná, že je jím ohrožen. Příčinou může být špatně seřízený starý kotel nebo nedostatečný přívod vzduchu ke kotli a také samozřejmě stav komína. Málokdo například ví, jak nebezpečná může být z tohoto hlediska výměna starých oken za neprodyšná plastová či dřevěná eurookna. Každý, kdo takovou výměnu provede, by si měl nechat zrevidovat kotel a hlavně reálnou situaci ohledně výměny vzduchu. Výjimkou jsou tzv. turbo kotle, které mají sání spalovacího vzduchu z vnějšího prostředí.

Je možná i nějaká jiná ochrana před těmito důsledky?

Je možné nainstalovat čidlo úniku oxidu uhelnatého, který signálem upozorní uživatele, že tento problém nastal. Doporučujeme jeho instalaci všude tam, kde je umístěn kotel a obyvatelé se tam v běžném režimu pohybují. Většinou se jedná o koupelny, předsíně, kuchyně atd. Toto čidlo si může u nás zákazník objednat a sám nainstalovat nebo se může obrátit na svého servisního technika.

Ve vašich podkladech se často objevuje tzv. kaskádová kotelna. Co toto slovní spojení znamená a jaké je využití kaskádové kotelny v praxi?

Kaskádová kotelna je spojení většího počtu malých kotlových jednotek do jednoho celku pro vytápění a přípravu teplé vody u větších objektů jako jsou bytové domy, hotely, nemocnice či průmyslové objekty. Jedná se o inteligentní systém, umožňující přizpůsobení výkonu kotelny aktuálnímu stavu vytápění a tepelných ztrátám budovy v každém okamžiku. To umožňuje mimo jiné i moderní regulace, která pracuje na základě venkovní teploty snímané tzv. venkovním čidlem, které je umístěno na fasádě budovy. Cílem je omezit provozní náklady a ztráty, které vznikají zbytečným přetápěním a cyklováním zdroje tepla. Instalací takové kotelny se dá ušetřit opět 30 - 40 % nákladů za teplo oproti centrálnímu zdroji či starým stacionárním kotlům. Nezanedbatelnou výhodou je i malý prostor, na kterém jsou kotelny instalovány, jedná se řádově o metry čtvereční. I umístění kotelny v objektu je variabilní. Kotelna může umístěná v suterénu budovy. Pokud je v budově komín, popř. je-li možné vést odtah spalin po fasádě, může být i v podstřešním prostoru při použití tzv. turbokotlů.

Kaskádová kotelna Thermona
Kaskádová kotelna Thermona

Hodně se dnes mluví o alternativních zdrojích energií, zvláště pak o solárních systémech. Z čeho se takový solární systém skládá a jaké je jeho praktické využití?

Solární zásobník TUV s dohřevem elektrokotlem
Solární zásobník TUV s dohřevem elektrokotlem

Musím předeslat, že hovoříme o tzv. solárně termických kolektorech, které se používají na ohřev topného média. Solárně termické kolektory nebo také solární panely umožňují přenos tepla získaného ze slunečního záření pomocí média přes výměník nebo boiler, který je k tomu přizpůsoben. Tyto systémy se používají na ohřev teplé vody nebo ohřev teplé vody v kombinaci s přitápěním topného systému. Využívá se zejména v přechodných obdobích, kdy ještě není potřeba plnohodnotně topit. Častější je varianta pouze s ohřevem vody z hlediska praktického využití a návratnosti vložených prostředků. Tento systém nám umožňuje v sezóně například od dubna do září téměř kompletně pokrýt spotřebu teplé vody. Pro tento systém se používají tzv. deskové kolektory umístěné na střeše objektu (v ideálním případě orientované směrem k jihu) se sklonem střechy 35 - 45 stupňů. Pokud je sklon nebo orientace střechy jiná, je potřeba zvětšit plochu kolektorů.

Jak velké úspory nám může přinést solární systém?

Záleží na velikosti objektu a množství akumulované teplé vody. Platí pravidlo, že čím větší objekt, tím je rychlejší i návratnost Topný systém vhodně doplněný o solární ohřev vody může přinést úsporu až 50 % nákladů na ohřev vody. Bez dotací se návratnost pohybuje v horizontu 8 a více let. Samozřejmě záleží na množství spotřebované vody. Rychlejší návratnost je u větších objektů, jako jsou bytové domy, hotely, penziony, nemocnice atd. U rodinných domů je samozřejmě návratnost otázkou delšího časového horizontu a je třeba předem takovouto investici zvážit. Návratnost nákladů pro rodinné domy se zpomalila zastavením dotačního programu Zelená úsporám.

Co může nabídnout konkrétně Thermona těm, které informace z našeho rozhovoru zaujaly?

Společnost Thermona jako český výrobce kotlů a tepelné techniky poskytuje komplexní služby v oboru vytápění. Kompletní výrobní proces se odehrává výhradně v České republice. Sídlo naší společnosti je v Zastávce u Brna, výrobní závod se nachází nedaleko, v Rapoticích. V loňském roce jsme oslavili 20 let od založení firmy. Celých 20 let se věnujeme problematice vytápění, což samozřejmě přineslo velké množství praktických zkušeností a inovací, které můžeme poskytnout našim zákazníkům. Samozřejmostí je bezplatné odborné poradenství při výběru vhodného zařízení.

Výrobní závod Thermona v Rapoticích
Výrobní závod Thermona v Rapoticích
  Vývoj a výroba systémů pro vytápění a ohřev vody společnosti Thermona
Vývoj a výroba systémů pro vytápění a ohřev vody společnosti Thermona

Vyrábíme plynové kotle, elektrokotle, kotle na pevná paliva, dodáváme i kompletní příslušenství pro ohřev vody a vytápění jako jsou solární panely, zásobníky teplé vody, komponenty pro odtah spalin, regulace a další.

Zabýváme se vytápěním nejen pro rodinné domy a byty. Máme speciální program pro bytové domy, komerční objekty a další velké budovy, pro které máme vyvinut systém kaskádových kotelen. Tyto kotelny nahrazují buď nějaké starší zdroje tepla, případně řeší přechod na vlastní systém vytápění od dodavatelů tepla z centrálních zdrojů.

Provádíme výměny kotlů a montáže kotelen a solárních systémů. Spolupracujeme se stabilní a širokou základnou montážních a projekčních firem v jednotlivých regionech České republiky.

Více informací čtenáři naleznou na www.thermona.cz.

Za redakci TZB-info se ptala Denisa Markovičová.


THERMONA, spol. s r.o.
logo THERMONA, spol. s r.o.

Thermona, spol. s r.o. - český výrobce kotlů a kaskádových kotelen. Výrobní sortiment zdrojů tepla tvoří plynové kondenzační kotle i elektrické kotle určené jak pro domácnosti, tak i pro řešení vytápění a ohřevu TV bytových a průmyslových objektů - tzv. ...