Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

LPG lahve užívá půl milionu českých domácností

Propan butanové (LPG) lahve jsou v České republice stále oblíbené, k různým účelům je u nás používá skoro půl milionu domácností. Vyplynulo to z průzkumu nezávislé agentury FOCUS. Celá polovina těchto domácností lahve využívá na chatě či chalupě, 47 % pak přímo ve svém domě.

Mezi nejčastějšími způsoby použití LPG lahví dosud vede vaření, je tomu tak u 88 % všech uživatelů. Důvodem je výrazná úspora – vaření na LPG přijde průměrnou domácnost na 150 Kč měsíčně.

Mnoho rodin proto ani neuvažuje o variantě vaření na zemní plyn, ačkoli mají možnost nechat si ho k tomuto účelu do domu nechat zavést. „Tato investice se jim jednoduše nevyplatí. Náklady na měsíční provoz vaření na LPG jsou nižší než u zemního plynu, do kterých je potřeba zahrnout i investici do přívodného potrubí a nejrůznější poplatky, např. za distribuci plynu,“ vysvětluje Ing. Ľubomír Žiak, obchodní ředitel společnosti Flaga, největšího dodavatele LPG v České republice. Z průzkumu agentury FOCUS vyplynulo, že mezi další z důvodů obliby vaření na LPG patří mnohem lepší ovladatelnost a také vyšší výhřevnost, než jakou má např. elektřina. Tyto výhody si uvědomují nejen lidé, kteří mají s vařením na LPG dlouhodobé zkušenosti, ale dle průzkumu ho stále častěji preferuje i mladší generace. „Lze proto očekávat, že obliba LPG lahví i nadále poroste,“ uvádí Ľubomír Žiak.

Z průzkumu dále vyplynulo, že průměrný uživatel za rok spotřebuje 4 až 5 lahví plynových či propan butanových lahví, což představuje nutnost jejich výměny či plnění zhruba jednou za 2 až 3 měsíce. Ľubomír Žiak při výběru lahví doporučuje obracet se na renomované společnosti, které investují do jejich údržby a obměny obalů. „Laciné lahve sebou mohou nést riziko méně kvalitního plynu, nedostatečné údržby a předchozí neodborné manipulace. Flaga se jako lídr trhu aktivně věnuje bezpečnosti a dává na opravy více jak 10 milionů korun ročně, což však nemusí být a často ani není realitou u většiny ostatních subjektů na českém trhu,“ dodává Žiak.

Ľubomír Žiak uživatele lahví také upozorňuje na některá rizika jejich plnění na čerpacích stanicích: „Je nutné rozlišovat mezi nákupem lahví na čerpacích stanicích, který je bezproblémový, a mezi jejich plněním na tomtéž místě. Obsluha některých stanic totiž zákazníkům lahve plní přímo z výdejního stojanu. Tento způsob však může, kromě toho, že je nezákonný, přinášet uživatelům i možná rizika. Proto doporučujeme využívat pouze renomovaných dodavatelů, u kterých je lahev zkontrolována před plněním i po něm. Je to také záruka toho, že po plnění nebudete mít v lahvi plynu příliš málo nebo naopak více, než je přípustné. Správnost naplnění a bezpečného stavu je zde každému zákazníkovi potvrzena plombou.“

Zdroj: Flaga s.r.o., výsledky výzkumu agentury FOCUS
Zdroj: Flaga s.r.o., výsledky výzkumu agentury FOCUS
 
 
Reklama