Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Postřehy z konference Vytápění Třeboň 2013

Na konferenci Vytápění Třeboň 2013 měli účastníci možnost využít informační technické podpory u 31 stánků firem zejména z oborů vytápění a regulace. Poděkování firmám zaznělo i v úvodu konference Vytápění Třeboň 2013 z úst prof. Ing. Jiřího Bašty, Ph.D., vedoucího Ústavu techniky prostředí Strojní fakulty ČVUT, předsedy sekce Vytápění Společnosti pro techniku prostředí a odborného garanta této tradiční konference.
"Nesmírně si vážíme podpory firem, která umožní toto setkání odborníků a můj veliký dík patří všem sponzorům," řekl prof. Bašta.
konference Vytápění Třeboň 2013
konference Vytápění Třeboň 2013

Zajímavosti z průběhu konference jsme zveřejnili v článcích:

Nyní Vám nabízíme výběr z firemních zajímavostí.


WILO CS, s. r. o.

  • Stratos GIGA
    In-line ucpávkové čerpadlo s vysokou účinností s EC motorem a elektronickou regulací výkonu
  • Stratos PICO
    Mokroběžné oběhové čerpadlo se šroubením, EC motorem odolným proti zablokování a integrovanou regulací výkonu. Vysoký komfort obsluhy díky informačnímu displeji. Funkce automatického odvzdušňování a útlumového režimu. Součástí dodávky je taky dopravní a tepelná izolace.
  • Yonos PICO
    Mokroběžné oběhové čerpadlo se šroubením, EC motorem odolným proti zablokování a integrovanou regulací výkonu. Nejběžnější náhrada původních Star-RS pro rodinné domky.

Více informací na www.wilo.cz


Bosch Termotechnika s.r.o. , obchodní divize Buderus

Novinka značky Buderus: Logano G221 A s automatickým podavačem

Nový litinový kotel Buderus Logano G221 A s automatickým podavačem a zásobníkem paliva šetří Váš čas i náklady. Kotel je určen pro spalování černého uhlí, hnědého uhlí nebo dřevěných pelet. Jeho předností je kromě ekologického provozu velmi snadná ovladatelnost přes řídicí jednotku s displejem.

Provoz kotle je řízen integrovaným regulátorem, který na základě kontroly teploty vody a spalin zajišťuje rovnoměrný chod bez teplotních výkyvů. Tím je garantováno účinné spalování a úspora nákladů na vytápění. Přísun paliva do ohniště zajišťuje litinový podávací šnek s uložením ve dvou ložiscích. Robustní litinový hořák zaručuje dlouhou životnost kotle.

Kotel Logano G221 A je dodáván ve dvou výkonových variantách - 25 a 30 kW. Tepelná účinnost se liší dle druhu paliva a dosahuje až 80%, doba hoření v běžném provozu je zhruba 72 hodin. K dodání od 07/2013.


REHAU, s.r.o.

Grafický výpočetní program RAUCAD (TECHCON)

Program RAUCAD je moderní grafický výpočetní program pro komplexní vypracování projektové dokumentace TZB ve 2D a 3D prostoru.


Program obsahuje 3 moduly:
  • - Výpočet tepelných ztrát
  • - Dimenzování otopného systému a podlahového, stěnového a stropního vytápění/chlazení
  • - Výpočet rozvodu teplé a studené vody, cirkulace a vnitřní kanalizace

Program umožňuje načíst půdorys ve formátu DXF a výsledný projekt pak zase exportovat zpět do DXF. Nedílnou součástí všech modulů je automatické vytvoření schématu ve 3D, rozvinutého řezu, specifikace s cenovou kalkulací.

K dispozici také obsáhlý manuál, který vás vede od založení projektu, přes výpočet až po cenovou nabídku.

Tento program je distribuován zdarma a volně ke stažení na internetových stránkách www.rehau.cz/raucad. Pro jeho aktivaci se stačí pouze zaregistrovat. V případě technické pomoci, zaškolení využijte HOTLINE na telefonním čísle: 602 173 459 nebo napište na e-mail: raucad.cz@rehau.com.


Honeywell spol. s r.o.

Honeywell je tradičním a silným výrobcem špičkových komponent a systémů pro technická zařízení budov. V jeho širokém výrobním programu pro regulaci a vytápění naleznou zájemci z řad projektantů, montážních firem, investorů a uživatelů mimo jiné řešení pro termostatickou regulaci, ekvitermní regulaci a bezdrátovou zónovou regulaci, hydraulické vyvážení topných a chladicích soustav, řízení průtoku potrubními sítěmi, pojistné a dopouštěcí armatury. Součástí vodního programu jsou osvědčené redukční ventily, jemné filtry pro odstranění nečistot, ochranné potrubní oddělovače a zpětné ventily na ochranu pitné vody před znečištěním zpětným tokem, změkčovací stanice na zamezení tvorby vodního kamene na vnitřních spotřebičích, regulační ventily pro cirkulační potrubí teplé vody a mnoho dalších produktů včetně armatur pro velké průmyslové aplikace.

S výrobními závody a vývojovými centry v celém světě včetně České republiky a pružným logistickým zázemím nabízí Honeywell svým zákazníkům moderní technologie, technický náskok, komplexní řešení jejich požadavků, technickou podporu, poradenství a zákaznický servis na vysoké úrovni, a v neposlední řadě i včasnou dostupnost svých výrobků prostřednictvím odborných velkoobchodů TZB.

Náš obchodně technický tým v Praze a na Moravě je všem zájemcům o produkty Honeywell kdykoliv k dispozici. Pro získání kontaktů na nás a mnoho dalších informací o společnosti a sortimentu Honeywell vás zveme k návštěvě našich internetových stránek www.honeywell.cz/home.
Těšíme se na vás.


Timpex spol. s r.o.

Společnost Timpex se úzce specializuje na vývoj a výrobu automatické regulace hoření s cílem zapojení moderních technologií do kamnářského řemesla. Díky dlouhodobým zkušenostem patří Timpex k evropským lídrům v oboru.

Automatická regulace optimalizuje průběh hoření v ohništi a tím zajišťuje ekonomické a ekologické spalování paliva. Na základě vyhodnocení teploty spalin reguluje množství vzduchu přiváděného do ohniště a využívá energii žárového procesu po ukončení „aktivního“ hoření. Dále regulace umožňuje ovládání externích komponentů jako oběhová čerpadla, přídavné klapky, ventilátory, digestoř aj.

Nabídka automatických regulací pokrývá kompletní potřeby trhu. Od základní modelů určených pro teplovzdušné krby až po nejvyšší řadu s dotykovým displejem, která je navržena pro topný systémy RD s využitím teplovodní krbové vložky, akumulační nádrže, radiátorů a podlahového vytápění.
Při výrobě Timpex využívá kvalitní komponenty a klade velký důraz na design svých výrobků. Instalaci zajišťují proškolení technici z řad kamnářů a topenářů.

Více informací o automatické regulaci Timpex naleznete na webové stránce www.timpex.cz



TESTO, s. r. o.

Profesionální měřicí technika TESTO na 22. Konferenci Vytápění – Třeboň 2013

Společnost Testo, s.r.o. se jakožto specialista na měřicí techniku pro oblast vytápění, zúčastnil letošního ročníku konference Vytápění v Třeboni. Školení specialisté zde v rámci své prezentace představili analyzátor spalin testo 310, který je určen pro všechna základní měření, dále pak multifunkční analyzátor testo 320 určený pro kompletní diagnostiku otopných soustav a v neposlední řadě pak jediný analyzátor spalin s životností senzorů až 6 let – testo 330 LL. Všechny tři analyzátory mají moderní a zároveň robustní design a jsou vhodné pro použití v náročném prostředí.

Analyzátory spalin značky testo jsou odborníkům v oblasti vytápění známy již více než 35 let. Již v roce 1978 byl na trh uveden první elektronický analyzátor spalin. Od této doby přichází společnost Testo neustále s novými technologicky vyspělými měřicími přístroji, které reagují na aktuální trendy a požadavky v oblasti měření spalin a snižování spotřeby energií.

Kromě oblasti vytápění nabízí společnost Testo, s.r.o. také špičkové měřicí přístroje pro oblast servisu a údržby klimatizační a chladicí techniky, nebo termografie.


FV Plast, a.s.

Samoregulační schopnost plošného topného systému

Samoregulační schopnost plošného topného systému je vlastnost, která je nezřídka při realizaci na přání investora narušena nevhodným doplněním teplovodního podlahového vytápění o teplovodní radiátory nebo konvektory. Investor má totiž pocit, že díky těmto tělesům lze lépe zvládnout regulaci vytápěných prostor.
Na malém příkladu (viz. Obr. 1) si ukažme, že podlahový systém je schopen při zachování stálé povrchové teploty modulovat výkon – přesněji měrný tepelný tok - předávaný do prostoru v širokém rozsahu.
Při povrchové teplotě podlahy 26°C a návrhové teplotě místnosti 20°C dochází k měrnému tepelnému toku q = 65 W/m2. Poklesne-li v místnosti teplota o 2°C např. v důsledku větrání apod., stoupne rozdíl mezi teplotou podlahy a vzduchu v místnosti na 8 K a tím nárůstu měrného tepelného toku na q = 86 W/m2, tedy cca o 33%. Naopak, stoupne-li teplota v místnosti například na 21°C dojde ke snížení měrného tepelného toku na 54 W/m2, tedy asi o 17%.
Z uvedeného vyplývá, že pokud je zdrojem tepla udržována stálá teplota zpátečky podle správně nastavené ekvitermní křivky, dochází k rychlejšímu či pomalejšímu vychlazování zpátečky a tím různému odběru tepla ze zdroje. Výhodou pro investora jsou minimální náklady spojené s dodatečnými regulačními systémy a spolehlivá funkce systému.

http://www.fv-therm.cz
FV THERM systém podlahového vytápění
FV THERM systém podlahového vytápění. Znázornění závislosti měrného tepelného toku na rozdílu teploty podlahy a vzduchu v místnosti.

LICON HEAT s.r.o.


Společnost Licon Heat Liberec představuje v konvektorových tělesech zcela unikátní spojení špičkového technického provedení a moderního designu s akcentem na eleganci, čistotu a preciznost zpracování. Moderní otopné konvektorové systémy jsou založeny na principu konvekčního proudění vzduchu, díky němuž se prostor ohřívá značně rychleji a především rovnoměrně.
Tato topná tělesa způsobují, že se v interiéru vytváří přirozená tepelná pohoda.
Malé množství vody obsažené v konvektorech zajišťuje nejen vysokou intenzitu vytápění, ale i úsporu spotřebované energie.

Konvektory Licon, které jsou vybaveny speciálními ventilátory a řadí se do systému OC – optimalizované konvekce, značně zvyšují účinnost ve vytápění. Systém optimalizované konvekce, zaručující nízkou hlučnost a příkon ventilátorů při zachování maximálně možných výkonů. Tato inovovaná řada konvektorových těles Licon byla vyvinuta pro nízkoteplotní otopné systémy, tepelná čerpadla, solární systémy či kondenzační kotle. Zásadní výhodu těchto špičkových konvektorů je jejich univerzální použití. V období léta totiž mohou být použity i pro chlazení či dochlazování místností.


Siemens s.r.o.


Integrované Aplikace. Propojení technologií v budově

Požadovaná teplota, nízká hladina CO2 a přiměřená hladina vlhkosti vzduchu jsou základní předpoklady pro vytvoření pohodlného prostředí k práci i odpočinku.
K tomu je zapotřebí tyto požadavky od uživatelů sbírat a předávat regulátoru tepelného zdroje tak, aby bylo dosaženo maximálních úspor při zachování dostatečného komfortu pro všechny uživatele. Pokud systém doplníme o řízení stínicí techniky a osvětlení, zvýšíme nejen pohodlí, ale snížíme i tepelné ztráty a spotřebu energie až o 15%. Nedostatečné světelné podmínky mohou být totiž způsobeny nejen přímým slunečním svitem, ale i příliš velkým jasem vestavěných světelných zdrojů.

Společnost Siemens má v portfoliu širokou nabídku prostorových přístrojů a regulátorů pro sběrnici KNX. Více informací o většině z nich také naleznete na adrese: www.siemens.cz/IntegrovaneAplikace v přehledném ceníku spolu se stručným popisem funkcí v češtině. V případě jakýchkoli dotazů nás neváhejte kontaktovat.


AUDRY CZ a.s.

Jednou z firem, která prezentovala své výrobky na konferenci vytápění v Třeboni byla společnost AUDRY CZ a.s., která v loňském roce oslavila 20 let trvání. Společnost dodává, zprovozňuje a servisuje topenářskou techniku rakouské firmy OLYMP a anglické firmy DUNPHY.

AUDRY CZ a.s. na konferenci Vytápění Třeboň 2013
AUDRY CZ a.s. na konferenci Vytápění Třeboň 2013

Nejznámějšími výrobky jsou Expanzní automaty OLYMP, které zajišťují úplné vodní hospodářství teplovodních kotelen, sekudárních stran předávacích stanic tepla, nebo chladicích a klimatizačních soustav. Letos byl na výstavce v sále prezentován expanzní automat HC – 5S s novou elektronickou řídící jednotkou Siemens, pro tepelné soustavy o vodním obsahu do 3.000l nebo klimatizační soustavy o obsahu 8 000 litrů.
Kromě již tradičních hořáků, kotlů s vertikální spalovací komorou, hliníkových otopných těles, expanzních automatů a topných skříní dodává společnost OLYMP zařízení pro alternativní využití energií: solární soustavy, tepelná čerpadla, kotle na biomasu, pelety, dřevo. Tepelné zdroje, dodávané na klíč s tepelnými moduly, umožňují integraci 5 druhů energií: slunce, olej, plyn, dřevo, biomasa. Nízkoteplotní soustavy s tepelnými čerpadly, automatickým řízením a hliníkovými tělesy OLYMP vytvářejí potenciál pro úspory energií až do výše 30 %.
Hořáky anglické firmy DUNPHY jsou známy především ze zdrojů průmyslových nebo elektrárenských o výkonech až do 25 MW. Pro svoji spolehlivost a méně hlučný provoz, jsou ale oblíbeny i ve zdrojích nižších výkonů v rozmezí 20kW – 1,0 MW.


HERZ, s.r.o.

Regulační ventily HERZ pro snižování energetické spotřeby v soustavách TZB

  • termostatické ventily dle EN 215 a termostatické hlavice energetické třídy A dle hodnocení TELL
  • automatické vyvažovací ventily HERZ 4006, HERZ 4006 SMART v kompaktním provedení
  • vyvažovací ventily STRÖMAX GM 4217, STRÖMAX FODRV 4017 pro rozvody vytápění, chlazení a pro rozvody pitné vody
  • termostatické regulátory 4011 teploty pro cirkulační rozvody teplé vody
Regulace objemového průtoku armaturami HERZ
Regulační ventily HERZ pro snižování energetické spotřeby v soustavách TZB
Regulační ventily HERZ pro snižování energetické spotřeby v soustavách TZB

Tepelná čerpadla geoTHERM VWL S
Tepelná čerpadla geoTHERM VWL S

Vaillant Group Czech s.r.o.

Tepelná čerpadla geoTHERM VWL S vzduch/voda s integrovaným nerezovým zásobníkem TV

Tato TČ jsou vhodná k vytápění novostaveb, nebo k modernizaci topných systémů stávajících domů a objektů. Díky vestavěnému zásobníku z nerezové oceli jsou tato tepelná čerpadla zcela kompaktní jednotkou s minimálním nárokem na prostor instalace.
Součástí tepelných čerpadel je zabudovaný ekvitermní regulátor s indikací energetické bilance, který Vám bude komfortně a úsporně regulovat jak Vaše topení, tak vestavěný zásobník teplé vody.
Velmi často se při použití tepelných čerpadel také využívá akumulačních zásobníků pro ještě větší efektivitu a vyváženost topného systému.

 
 
Reklama