Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Trendy ve výstavbě komínových systémů

Vybíráte optimální otopnou soustavu pro Váš nový dům? Nepodceňujte význam komínového systému. Jeho správná volba je zárukou splnění veškerých bezpečnostních, funkčních i estetických nároků na stavbu.

Komín jako součást stavby

CIKO Vizualizace parotěsného prostupu (GPH)
CIKO Vizualizace parotěsného prostupu (GPH)

Komín je důležitou součástí stavby, která zásadně ovlivňuje její bezpečnostní, funkční, stejně jako estetické vlastnosti. Jeho hlavním účelem je bezpečný odvod spalin mimo dům při co nejnižších tepelných ztrátách. Především v souvislosti s moderními konstrukcemi domů odpovídající nízkoenergetickým standardům se stalo často diskutovanou otázkou správné provedení stavebních detailů a z toho vyplývající zajištění bezpečnosti celé stavby.

Zejména v případě spalování tuhých paliv se setkáváme s naprosto protichůdnými požadavky na zabudování komína do stavby v nízkoenergetickém standardu. Řešení, které by dokázalo uspokojit nároky na parotěsnost detailů stavby, a zároveň odstup hořlavých materiálů od komína s důrazem na požární bezpečnost, může v současnosti nabídnout málokterý dodavatel.

Moderní komínové systémy

Moderní komínové systémy CIKO dokážou oběma požadavkům vyhovět. Díky mnohaletým zkušenostem a využití vlastního testovacího centra při vývoji produktů, nabízí tento výrobce komínové systémy s vynikajícími technickými parametry a sofistikovaným systémem řešení stavebních detailů. Ten se vyznačuje nejen kvalitou a jednoduchou výstavbou, ale také příznivou cenou a elegantním vzhledem. Vlastní testovací centrum slouží k měření a vyhodnocování teplot v okolí komínu a v návaznosti na dosažené výsledky je vyvíjen sortiment prostupů.

Důležité stavební detaily

CIKO Realizace prostupu a napojení parozábrany na komín (GPK)
CIKO Realizace prostupu a napojení parozábrany na komín (GPK)

Třívrstvé komínové systémy v nerezovémzděném provedení představují moderní variantu odkouření, kterou lze použít v každém typu novostavby. Při správném výběru systému a vhodném způsobu realizace jsou ideální i pro domy v nízkoenergetickém standardu. Správný způsob realizace stavebních detailů souvisejících s komínovým tělesem lze jednoduše docílit použitím prostupů, které tvoří ucelený systém:

  • prostupy kouřovodu (využívaných nejčastěji pro prostup kouřovodu stěnou nebo příčkou)
  • parotěsné prostupy (určené pro všechny typy střešních i stropních konstrukcí)
  • napojení parozábrany na komín (využitelné u cihelných i nerezových komínových systémů)
  • přerušení tepelných mostů (pod komínovým tělesem i pod jeho nadstřešní částí)
CIKO Testovací centrum komínových systémů termokamerou
CIKO Testovací centrum komínových systémů termokamerou

Většina těchto produktů je k dostání také v atypických rozměrech, můžeme tedy zcela bez nadsázky říci, že CIKO skutečně nabízí řešení pro každý dům.

Vsaďte na zkušené výrobce

Volbu komínového systému, ať už z bezpečnostního, funkčního, anebo estetického hlediska se nevyplácí podceňovat. Pokud si chcete užívat teplo krbu svého domova bez starostí, vsaďte na zkušeného výrobce s mnohaletou tradicí.

Na www.ciko-kominy.cz najdete nejen nerezové komíny, ale také komínové systémy s obvodovým pláštěm z originálních broušených cihel, stejně jako řešení pro rekonstrukce a kompletní komínové příslušenství.


CIKO s.r.o.
logo CIKO s.r.o.

Výrobce a dodavatel keramických a nerezových komínových systémů CIKO, které nabízí řešení pro odkouření libovolného spotřebiče a všechny druhy paliv. Kromě vlastních komínů nabízíme rovněž parotěsné prostupy CIKO STOPER pro bezpečné zabudování komínu do ...