Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak snadno a rychle snížit spotřebu paliva až o 15 %

Každý podzim mnoho majitelů domů přemýšlí, jak co nejefektivněji snížit náklady na vytápění. Pomineme-li tiché modlitby za mírnou zimu, zůstane nám hned několik možností. K těm lidskou vůli ovlivnitelným avšak nákladnějším patří například zateplení domu, výměna kotle, zavedení moderních technologií jako tepelné čerpadlo či rekuperace apod. Existují ale i mnohem méně nákladné a snazší cesty. Jednou z nich je připojení spalinového/komínového ventilátoru (regulátoru komínového tahu). Spalinový ventilátor řeší kromě úspory paliva také další obvyklé problémy jako špatný tah komínu či problémy se zatápěním.

Co je a jak funguje spalinový ventilátor

Ukázka instalace spalinového ventilátoru Florian
Ukázka instalace spalinového ventilátoru Florian

Spalinový ventilátor se dle typu přimontuje na ústí komína či kouřovod. Po umístění a zapojení při ústí pak v komíně vytváří podtlak a pomáhá zajišťovat kontrolu nad komínovým tahem a tím optimální odvod spalin z komína. Při umístění spalinového ventilátoru do kouřovodu (Florian) je navíc zajištěno dokonalé spalování paliva, díky kterému můžete ušetřit až 15 % nákladů na palivo. K dalším výhodám patří usnadnění zatápění (bez ohledu na počasí a parametry komína), zamezení zakouření a víření prachu a sazí v místnosti. Pobyt v domě je tak příjemnější, a zdravější. Mimo topnou sezonu lze díky ventilátoru používat komín pro odvětrávání místnosti. K ventilátoru lze přiřadit i regulaci, která u plynových topenišť v případě nedostatečného tahu komína umí automaticky vypnout prostřednictvím ventilu přívod plynu, čímž zvyšuje bezpečnost.

Spalinové ventilátory najdete nyní také v nabídce e-shopu www.eurokominy.cz společnosti TECH TRADING GROUP – výrobce a prodejce komínových systémů a příslušenství.

 
Spalinový ventilátor Exodraft
Spalinový ventilátor Exodraft

K nákupu navíc získáte odborné poradenství, SLEVU 5 % z ceníkové ceny
a dopravu po celé České republice ZDARMA.

Typické použití spalinových ventilátorů

Spalinové ventilátory se používají nejčastěji u komínů:

  • s malým přirozeným tahem způsobeným: nízkou účinnou výškou komína, délkou kouřovodu, nízkou teplotou spalin spotřebiče
  • s nedostatečným přirozeným tahem (v letním období),
  • od společných kouřovodů s velkým rozdílem nejvyššího a nejnižšího výkonu připojených spotřebičů,
  • od společného kouřovodu tmavých zářičů,
  • od společných komínů s plynovými spotřebiči s atmosférickým hořákem,
  • s nedostatečným průřezem komínového průduchu a kouřovodu (u rekonstrukcí se stávajícím nebo vložkovaným průduchem),
  • v případě nutnosti připojení více atmosférickým kotlů na jeden společný podtlakový kouřovod, nebo na jeden komínový průduch
  • u kterých je nutný dostatek tahu pro bezporuchový odvod spalin a přívod spalovacího vzduchu (např. krby).
Spalinový ventilátor Florian
Spalinový ventilátor Florian
Spalinový ventilátor Tiracamino
Spalinový ventilátor Tiracamino

Nabídka spalinových ventilátorů je skutečně široká a pro vás tak nemusí být snadné se v ní zorientovat. Nechte si při výběru spalinového ventilátoru či komínového systému poradit od odborníka s dlouhou tradicí.

 
 
Reklama