Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál
Komíny a kouřovody

Sanace komínů izostatickými šamotovými vložkami


Obr. 1

Při rekonstrukcích komínů určených k provozu spotřebiče na tuhá paliva jsou dnes obvykle používány nerezové komínové vložky. Ve většině případů je toto řešení vyhovující, ale při spalování některých druhů uhlí nebo pelet v moderním spotřebiči s vysokou účinností mohou vznikat natolik agresivní kondenzáty, že i kvalitní nerezové vložky jsou během poměrně krátké doby zničeny (viz. obr. 1.). V takovém případě je třeba zvolit řešení, které zajistí dostatečnou odolnost komínových vložek proti agresivním kondenzátům.


Obr. 2

Novinkou na trhu, která popsanou situaci řeší, je technologie vložkování izostatickými keramickými vložkami. Jedná se o systém SANATEC od předního českého výrobce komínů CIKO. Součástí systému jsou nejen vlastní izostatické vložky v různém provedení, ale také stavitelné vložkovací kleště, které umožňují spouštění izostatických vložek do komína.

Tyto hrdlové vložky (viz. obr. 2.) jsou odolné vůči agresivním kondenzátům i vysokým teplotám a umožňují i přetlakový provoz. Dodávají se v průměrech od 100 do 200mm včetně potřebného příslušenství. Unikátní vlastnosti izostatických vložek dokládá jejich značení dle CE certifikace (EN 1457:2003-04):

A1 N1 (T600 N1 G D) / B2 N1 (T400 N1 O W) / D3 P1 (T200 P1 O W)




CIKO s.r.o.
logo CIKO s.r.o.

Výrobce a dodavatel keramických a nerezových komínových systémů CIKO, které nabízí řešení pro odkouření libovolného spotřebiče a všechny druhy paliv. Kromě vlastních komínů nabízíme rovněž parotěsné prostupy CIKO STOPER pro bezpečné zabudování komínu do ...