Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Také komín potřebuje obnovu

Vlastnit nemovitost znamená mimo jiné pečovat o ni tak, aby nezačala chátrat. To se týká i komína, jehož dobrá kondice je velmi důležitá zejména proto, aby zajišťoval bezpečný a spolehlivý odvod spalin a jejich rozptyl do volného ovzduší.

Obnova komína je potřebná tehdy, když dochází k výměně starého kotle za nový či k přechodu z centrálního vytápění na individuální, dále když se připojuje nové vytápění nebo je montován nový kotel pracující v nízkoteplotním provozu a samozřejmě také tehdy, když je starý komín ve špatném stavu.

Jsou-li připojeny nové kotle na stávající komíny, nejčastější příčinou škody bývá prosáknutí kondenzátu. Moderní topné systémy vyznačují tím, že spaliny mají výrazně nižší teplotu a v důsledku toho více kondenzují. Přispívá k tomu i to, že staré komíny nejsou tepelně izolované a mají zpravidla příliš velké průřezy. Ve spalinách obsažená vodní pára (1 litr vody na 1 litr spáleného topného oleje a 1,7 l vody na m3 spáleného zemního plynu) při ochlazení spalin na 55° C kondenzuje a společně s ostatními složkami obsaženými ve spalinách vznikají agresivní kyseliny. Ty přicházejí do kontaktu se stavebním materiálem a tak dochází k prosáknutí.

K sanaci komína se zpravidla používají různé vyzkoušené a povolené materiály. Dříve hojně používaný materiál pro sanaci komína - flexibilní hliníková vložka - již nevyhovuje moderním typům spotřebičů pracujících s nízkými teplotami spalin a tedy velkým množstvím kondenzátu.

Současné komínové vložky pro sanaci se vyrábějí z nerezové oceli, keramiky a pevné a flexibilní umělé hmoty. Pokud je komínový průduch rovný, nevzniká pro sanaci žádný problém. Komplikace nastává tehdy, když komínový průduch vykazuje úhyb. V tomto případě představují řešení pouze flexibilní komínové vložky.

Firma Schiedel nabízí pro obnovu komína následující komínové systémy: Keranova (vysoce jakostní keramika určená pro všechny typy paliv), Unisan (klasická keramická vložka pro všechny typy paliv), Prima 1 (nerezová vložka, zvláště vhodná pro pevná paliva, tl. mat. 1,0 mm, mat. 1,4404), Prima Plus (nerezová vložka, vhodná pro plyn a pevná paliva, tl. mat. 0,6 mm, mat. 1,4404), TecnoFlex (flexibilní vložka určená pro řešení úhybů v komíně, tl. mat. 2 x 0,12 mm, mat. 1,4404) a Pro Gas Flex (umělá hmota vysoké kvality PVDF v pevném i flexibilním provedení, obzvlášť vhodná pro kondenzační kotle).

Odpovídající komínový systém vhodný pro obnovu Vašeho komína a splňující nároky na požadovanou kvalitu a poskytnutou záruku naleznete na stránkách www.schiedel.cz, kde rovněž získáte kontakt na odbornou partnerskou firmu, která Vám potřebnou obnovu provede.

Veškeré informace získáte na zákaznické lince 326 999 011 nebo stránkách www.schiedel.cz.


Schiedel, s.r.o.
logo Schiedel, s.r.o.

SCHIEDEL - 75 let zkušeností vývoje, výroby a testování komínových systémů. Keramických, nerezových, vícevrstvých. Komíny pro nízkoenergetický dům, komínové systémy pro speciální použití. Materiály pro vložkování a obnovu stávajících komínů. Krbové moduly ...