Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Bezpečné a spolehlivé odtahy spalin od spotřebičů na plynná paliva

Jsme velice často svědky negativních událostí spojených právě s provozem/ užíváním odtahu spalin. Jsou to nejen smrtelná zranění občanů, ale i hospodářské škody na majetku firem a občanů. Je proto důležité, aby především požadavky nařízení vlády č. 91/2010 Sb. byly ze strany provozovatelů/uživatelů spalinových cest dodržovány, zejména provádění kontrol, čištění a provádění revizí spalinových cest.


Zaměříme-li pozornost na důležitou problematiku odvodu spalin od spotřebičů na plynná paliva, je třeba v úvodu připomenout legislativní řešení odtahů spalin komíny a kouřovody. Máme na mysli především:

  • §8 a Přílohu 1 část 7 vyhlášky č. 23/2008 Sb. o technických podmínkách požární ochrany staveb,
  • §24 vyhl. č. 268/2009 Sb. o technických požadavcích na stavby,

a hlavně nařízení vlády č. 91/2010 Sb. o podmínkách požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv.

Jsme velice často svědky negativních událostí spojených právě s provozem/ užíváním odtahu spalin. Jsou to nejen smrtelná zranění občanů, ale i hospodářské škody na majetku firem a občanů. Je proto důležité, aby především požadavky nařízení vlády č. 91/2010 Sb. byly ze strany provozovatelů/uživatelů spalinových cest dodržovány, zejména provádění kontrol, čištění a provádění revizí spalinových cest. Pochopitelně nelze opominout především správné a bezpečné provedení komínů a kouřovodů.

Na tyto legislativní dokumenty navazují i normativní dokumenty tj. především ČSN 73 4201:2010 Komíny a kouřovody. Navrhování, provádění a připojování spotřebičů paliv a v neposlední řadě nová TPG 941 02 Řešení odtahů spalin od spotřebičů na plynná paliva. Kontroly a revize spalinových cest. Tato technická pravidla se zaměřují na problematiku odtahů spalin od spotřebičů na plynná paliva. Podrobněji je zde uveden způsob odvodu spalin venkovní stěnou do volného ovzduší. Pravidla navazují na vyhlášku č. 268/2009 Sb., o technických požadavcích na stavby, nařízení vlády č. 91/2010 Sb., o podmínkách požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv a ČSN 73 4201:2010 Komíny a kouřovody – Navrhování, provádění a připojování spotřebičů paliv. V technických pravidlech jsou dále popsány požadavky na kontroly a revize spalinových cest.

Části normy ČSN 73 4201:2010 použité v těchto pravidlech byly vydány se souhlasem ÚNMZ.

Pravidla byla projednána s dotčenými orgány státní správy a organizacemi zabývajícími se danou problematikou. Jak je zřejmé nejen z názvu, ale především z obsahu TPG, poskytují tyto zásady správné praxe všem těm, kteří se zabývají problematikou kouřovodů a komínů odvádějící spaliny od všech typů spotřebičů na plynná paliva tlakových tříd N (s přirozeným tahem), P (přetlakové) a H (vysokopřetlakové), při mokrém a suchém provozu a problematikou odvodu spalin venkovní stěnou do volného ovzduší.

Připomeňme si v úvodu základní názvosloví těchto TPG, která používají názvosloví podle ČSN 73 4201; ČSN EN 1443; ČSN EN 15287-1, 2; ČSN EN 1856-1, 2 a ČSN EN 13348-1, 2.

Spalinová cesta – dutina určená k odvodu spalin do volného ovzduší. Obvykle je tvořena průduchem kouřovodu, sopouchem a komínovým průduchem, popř. průduchem komínového nástavce nebo svislým kouřovodem s funkcí komína. V technicky odůvodněných případech může být tvořena vývodem spalin.

Komín s přirozeným tahem – komín, při jehož provozu je tlak uvnitř komínové vložky nižší než vně. Má označení třídy plynotěsnosti N1, N2 a může být zkoušený zkušebním tlakem 20 Pa nebo 40 Pa.

Komín s umělým tahem
– komín, v jehož průduchu se během provozu spotřebiče vytváří podtlak působením ventilátoru v ústí komína.

Přetlakový komín – komín, při jehož provozu je tlak uvnitř komínové vložky vyšší než vně; má označení třídy plynotěsnosti P1, P2 a je zkoušený zkušebním tlakem 200 Pa.

Vysokopřetlakový komín – komín, při jehož provozu je tlak uvnitř komínové vložky vyšší než vně; má označení třídy plynotěsnosti H1, H2 a je zkoušený zkušebním tlakem 5000 Pa.

Samostatný komín – komín, do jehož průduchu je připojený pouze jeden spotřebič.

Jednovrstvý komín – komín, jehož konstrukci tvoří komínová vložka (stěna).

Komínový průduch – dutina v komínové vložce určená k odvodu spalin do volného ovzduší.

Vzduchový průduch – samostatný nebo společný průduch pro přívod vzduchu k uzavřeným spotřebičům vedený od místa nasávání až do uzavřeného spotřebiče.

Zadní větrání; zadní odvětrání – ventilace vedená mezi komínovou vložkou a komínovým pláštěm určená k zadnímu odvětrání. U přetlakových a vysokopřetlakových komínů je určeno pro odvětrání spalin v případě netěsnosti komínové vložky.

Účinná výška komínového průduchu – svislá vzdálenost mezi osou sopouchu a ústím komína.

Kondenzátní jímka – konstrukční díl kouřovodu nebo komínu sloužící pro sběr a odvod kondenzátů ze spalinové cesty.

Sopouch – otvor v komínovém plášti, komínové vložce nebo v komínové tvarovce, sloužící k propojení průduchu kouřovodu a komínového průduchu.

Kontrolní otvor – otvor v komínovém plášti, v komínové vložce a v kouřovodu určený ke kontrole, popř. čištění komínového průduchu, kondenzátní jímky a průduchu kouřovodu u spotřebičů na plynná paliva.

Otvor pro měření – otvor v kouřovodu určený pro umístění měřicí sondy analyzátoru spalin.

Přerušovač tahu – zařízení na zamezení vlivu komínového tahu na spalování u spotřebičů s atmosférickým hořákem přisáváním terciárního vzduchu do kouřovodu (na začátku nebo na konci).

Kouřovod – konstrukční díl nebo díly určené pro spojení mezi spalinovým hrdlem spotřebiče a sopouchem.

Účinná výška kouřovodu – svislá vzdálenost mezi osou kouřového hrdla spotřebiče a osou sopouchu komína.

Samostatný kouřovod – kouřovod, do jehož průduchu je připojen pouze jeden spotřebič.

Společný kouřovod – kouřovod, do jehož průduchu je připojeno více spotřebičů.

Svislý kouřovod s funkcí komína – kouřovod osazený na spalinovém hrdle spotřebiče (se svislou osou), určený k odvodu spalin do volného ovzduší nad střechu budovy.

Vývod spalin (dále jen „vývod“) – konstrukční prvek s přívodem spalovacího vzduchu z venkovního prostředí do spotřebiče a odvodem spalin ze spotřebiče do volného ovzduší procházející venkovní stěnou nebo střechou budovy.

Vyústění vývodu spalin (dále jen „vyústění“) – místo, ve kterém spaliny opouštějí vývod a vstupují do volného ovzduší.

Ochranné pásmo (dále jen „pásmo“) – plocha na fasádě, kde nesmí být žádné stavební otvory.

Stavební otvory (dále jen „otvory“) – okna, dveře, větrací a jiné otvory ve stavební konstrukci, které propojují vnitřní a venkovní prostor.

Poznámka: Podle vyhl. č. 268/2009 Sb., §26, patří okna a dveře mezi výplně otvorů.

Spotřebič na plynná paliva (dále jen „spotřebič“) – spotřebič spalující plynná paliva.

Uzavřený spotřebič – spotřebič (v provedení C), který odebírá spalovací vzduch z venkovního ovzduší nebo ze společného komína a odvádí spaliny do téhož ovzduší.

Otevřený spotřebič – spotřebič (v provedení B), který odebírá spalovací vzduch z prostoru, ve kterém je umístěn, a odvádí spaliny do vnějšího ovzduší.

Teplotní třída – určuje nejvyšší provozní teplotu spalin ve °C, do které je možné komín provozovat.

Poznámka: Teplotní třídy udávají tepelnou odolnost komínů při jmenovité provozní teplotě, konkrétně jsou uvedeny v ČSN EN 1443. Pro spotřebiče na plynná paliva obvykle vyhovují teplotní třídy T080, T100, T120, T140, T160, a T200.

Odborně způsobilá osoba – pro provádění kontroly a čištění spalinových cest je to držitel živnostenského oprávnění v oboru kominictví. Pro revize spalinových cest musí být držitel živnostenského oprávnění v oboru kominictví zároveň
a) revizním technikem komínů, nebo
b) specialistou bezpečnosti práce – revizním technikem komínových systémů, nebo
c) revizním technikem spalinových cest.

Poznámka: Předpokládá se, že nejpozději do roku 2015 oprávnění pod bodem a) a b) zaniknou (bude ukončena jejich platnost) a zůstane pouze c) revizní technik spalinových cest.

Platí níže uvedené všeobecné zásady

Komíny a kouřovody musí být navrženy a provedeny tak, aby za všech provozních podmínek připojených spotřebičů byl zajištěn bezpečný odvod a rozptyl spalin do volného ovzduší, aby nenastalo jejich hromadění, nebyly překročeny emisní limity stanovené jiným právním předpisem vztažené k předmětnému zdroji znečištění i k okolní zástavbě a nedošlo k ohrožení bezpečnosti a zdraví osob nebo zvířat. Bezpečnost spalinové cesty instalovaného spotřebiče musí být potvrzena revizní zprávou obsahující údaje o výsledku její kontroly vymezené normovými hodnotami (viz vyhláška č. 268/2009 Sb., §24, odst. (1)). Musí být také zajištěna požární bezpečnost všech prostorů, kterými spalinová cesta prochází. Spalinová cesta nesmí snižovat účinnost spotřebičů.

Spaliny se od spotřebičů odvádí zpravidla nad střechu budovy. Vyústění odvodu spalin venkovní stěnou do volného ovzduší lze použít jen v technicky odůvodněných případech při dodržení normových hodnot a emisních limitů (viz vyhláška č. 268/2008 Sb., §24, odst. (2)). Podmínky odvodu spalin venkovní stěnou jsou uvedeny v 4.5 a ČSN 73 4201.

Materiály komínů, kouřovodů, komínových vložek a jejich izolací musí odpovídat normovým hodnotám. Komíny musí být opatřeny identifikačními štítky odpovídajícími normovým hodnotám (viz vyhláška č. 268/2009 Sb., §24, odst. (3)). Materiálové požadavky na komínové vložky, komínový plášť a na kouřo- vody jsou uvedeny v ČSN EN 1457, ČSN EN 14471, ČSN EN 1856-1, ČSN EN 1856-2 a ČSN 73 4201 – viz 4.2.1.

Poznámka : Při výměně spotřebiče (za výměnu spotřebiče se nepovažuje výměna spotřebiče stejného výrobce a stejného typového označení, např. při reklamaci) musí spalinová cesta odpovídat materiálovým podmínkám platných ČSN v době instalace nového spotřebiče paliv. Odborně způsobilá osoba podle 5.2 může při zpracování revizní zprávy odborně posoudit současný stav spalinové cesty a za předpokladu, že je materiál komínové vložky v dobrém technickém stavu, dočasně označit materiál komínové vložky za nedostatek, který nelze odstranit na místě a stanovit termín na jeho odstranění. Je to např. instalace nového spotřebiče v zimním období, kdy nelze okamžitě provést rekonstrukci komína nebo instalaci komínové vložky apod. Tato možnost je mimo jiné odůvodnitelná i tím, že podle nařízení vlády č. 91/2010 Sb., se provádí kontrola spalinových cest 1krát ročně, takže jakákoliv porucha na spalinové cestě bude v krátkém období zjistitelná.

Výška komína nad střechou budovy i ve vztahu k nejbližšímu okolí je dána normovými hodnotami (viz vyhláška č. 268/2009 Sb., §24. odst. (4)). Podrobné podmínky stanoví ČSN 73 4201 – viz čl. 6.7.

Nejmenší dovolený rozměr světlého průřezu průduchu podtlakového a přetlakového komína je dán normovými hodnotami (viz vyhláška č. 268/2009 Sb., §24, odst. (5)). Nejmenší rozměry komínových průduchů jsou uvedeny v ČSN 73 4201 v čl. 6.4.

Na spalinové cestě musí být kontrolní, popř. vybírací, vymetací nebo čisticí otvory pro kontrolu a čištění komínů a kouřovodů. Umístění otvorů, jejich počet a provedení, jsou dány normovými hodnotami (viz vyhláška č. 268/2009 Sb., §24, odst. (6)). Podrobné podmínky stanoví ČSN 73 4201 v čl. 8.2.

Ke komínům, které se kontrolují a čistí ústím průduchu komína, musí být zabezpečen trvalý přístup budovou, otvorem ve střeše, komínovou lávkou popř. vnější přístupovou cestou, střešními stupni. Požadavky na přístupové cesty a komínové lávky jsou dány normovými hodnotami (viz vyhláška č. 268/2009 Sb., §24, odst. (7)). Podrobné podmínky jsou uvedeny v ČSN 73 4201 v čl. 6.7.5.

Konstrukce komínů a kouřovodů musí být navržena a provedena v souladu s požadavky uvedenými ve vyhlášce č. 23/2008 Sb., §8.

TPG 941 02 stanoví zásady pro řešení spalinových cest u spotřebičů a spalinových cest od spotřebičů po ústí komína.

Pozornost je věnována pozornost i komínům nad střechu. Technická pravidla jsou ve smyslu 3.1 ČSN EN 45020 normativním dokumentem obsahujícím pravidla správné praxe podle 3.5 ČSN EN 45020. Jsou vytvořena na základě konsenzu a přijata na úrovni odvětví nezávislou schvalovací komisí se zastoupením dotčených orgánů a organizací. Mají charakter veřejně dostupného dokumentu (Schválení se oznamuje v Informačním servisu GAS) vypracovaného ve spolupráci zainteresovaných stran pomocí konzultací a postupů konsenzu a od okamžiku jejich schválení jsou uvedenými orgány a organizacemi považována za uznaná technická pravidla vyjadřující stav techniky podle ustanovení 1.5 ČSN EN 45020.

Technické požadavky

Spalinová cesta u spotřebiče

Do spalinové cesty v provedení:
  • N1, N2 (podtlakové) se spotřebiče připojují kouřovodem do připojovací tvarovky s kondenzátní jímkou a do komínového průduchu. Kondenzátní jímka musí být kontrolovatelná a čistitelná (viz 3.7).
  • P1, P2 (přetlakové) a H1, H2 (vysokopřetlakové) se spotřebiče připojují obvykle kouřovodem a patním kolenem. Kontrolní otvor spalinové cesty ve stejné tlakové třídě se zřizuje před nebo nad patním kolenem. Odvod kondenzátů spalin musí mít tlakovou ztrátu velikosti nejméně dvojnásobku přetlaku ve spalinové cestě. To může být dosaženo např. instalováním sifonu.

Kouřovod spalinové cesty tlakové třídy N1, N2 musí směrem k sopouchu stoupat (min. 5 %). Samostatný kouřovod spalinové cesty tlakové třídy N1, N2 se izoluje při délce větší než 2 m. U spotřebičů v provedení B musí být nad přerušovačem tahu svislá část nejméně 400 mm pod spodní líc vodorovné části kouřovodu. Odchylku od tohoto ustanovení může stanovit pouze výrobce spotřebiče ve své technické dokumentaci. Do společného kouřovodu se spotřebiče připojují samostatnými kouřovody šikmo, ve směru toku spalin.

Nejmenší vzdálenost kouřovodů v teplotních třídách T80 až T160 od hořlavých materiálů je 50 mm za předpokladu, že je tato mezera přirozeně větraná. V technicky odůvodněných případech u spotřebiče se spalinovým hrdlem, které má svislou osu, může být spalinová cesta provedena jako svislý kouřovod s funkcí komína, při splnění všech podmínek podle 4.2.

Spalinová cesta od spotřebiče po ústí komína

Materiál komínů a svislých kouřovodů s funkcí komína musí odpovídat materiálovým podmínkám ČSN 73 4201 nebo příslušných materiálových norem (ČSN EN 1457, ČSN EN 14471, ČSN EN 1856-1, ČSN EN 1856-2). Systémové komíny, komínové vložky nebo materiály individuálních komínů musí být certifikované.

Průduch komína pro odtah spalin spotřebičů nesmí být současně používán jako průduch větrací a naopak, pokud není takový způsob technicky odůvodněný konstrukčním řešením (např. sušička prádla).

Komínové vložky vedené vnitřním prostorem nebo konstrukcí budovy musí být opatřeny po celé délce komínovým pláštěm. Požární odolnost komínového pláště je dána ČSN 73 0802 a ČSN 73 0804.

Poznámka: Bez ohledu na způsob provedení spalinové cesty musí být v budově posouzena spalinová cesta z hlediska požární bezpečnosti. Musí být zajištěna minimální vzdálenost hořlavých stavebních konstrukcí od povrchu pláště komína (ČSN EN 1443 – směr působení z vnitřku ven), ale i požadovaná požární odolnost proti proniknutí požáru z jednoho požárního úseku do druhého přes průduch komína (ČSN EN 1443 – směr působení z vnějšku ven). V některých případech je nutné chránit spalinovou cestu dalším opláštěním.

Přetlakové a vysokopřetlakové komíny vedené uvnitř budovy musí mít zadní větrání, které zajistí odvod spalin do volného ovzduší v případě netěsnosti komínového průduchu. U soustředné vzduchospalinové cesty se soustředným vedením přívodu vzduchu do spotřebiče a odvodu spalin ze spotřebiče může tuto funkci plnit vzduchový průduch.

Komíny nad střechou

Komíny se vyúsťují tak vysoko nad nejbližší okolí, aby co nejméně narušovaly životní prostředí a neznečišťovaly nebo neobtěžovaly okolí spalinami. Při provozu komínů má být vyloučen rušivý vliv okolních objektů na funkci komína. Nejmenší dovolené výšky komínů nad střechou budovy, od střešních oken, od nástaveb nad plochou střechou a od sousedních budov, stejně jako vliv přilehlé budovy na výšku komína, jsou uvedené v ČSN 73 4201.

Poznámka: Nelze podceňovat vliv výšky komína nad střechu budovy a vliv zastínění sousední budovou, zejména u spotřebičů v provedení B. V neřešitelných případech (zastínění komínů dodatečnou nástavbou sousední budovy, omezení výšky komína u památek apod.) je nutné nahradit spotřebič v provedení B spotřebičem s nuceným odvodem spalin, nebo zajistit odvod spalin spalinovým ventilátorem namontovaným nad ústím průduchu komína. U nuceného odvodu spalin je nutné do výpočtu zahrnout tlakovou ztrátu účinkem větru hodnotou 25 Pa.

Jsou-li v jednom komíně spolu s komínovými průduchy i průduchy větrací nebo vzduchové, musí být ústí těchto průduchů upraveno tak, aby zabraňovalo vnikání spalin ze sousedních komínových průduchů (nižším vyústěním větracích nebo vzduchových průduchů nebo jejich vyvedením do boku komínového pláště, prodloužení komínových průduchů nástavcem apod.) Ve spalinové cestě a/nebo v ústí chů komínů mohou být namontovány ventilátory podporující odtah spalin. U spotřebičů musí být podle pokynů výrobce ventilátor propojen vzájemně se spotřebičem, aby se v případě selhání ventilátoru spotřebič zablokoval. Vzájemné propojení u spotřebičů musí být schváleno výrobcem spotřebiče.

Poznámka: Ventilátory smí vytvořit přetlak pouze v přetlakové spalinové cestě (P1, P2 nebo H1, H2). U komínů, označených pro podtlakový provoz (N1, N2), musí být ventilátory umístěny v ústí komína.

V TPG jsou stanoveny zásady i řešení společných komínů pro více podlaží. Do společného komína pro více podlaží v tlakové třídě N1, N2 (podtlakové komíny) se mohou připojit uzavřené spotřebiče do jmenovitého výkonu 30 kW. Může to být nejvýše 10 spotřebičů tak, že v jednom podlaží to mohou být nejvýše 4 spotřebiče. Největší jmenovitý výkon spotřebiče nesmí být větší, než dvojnásobek jmenovitého výkonu nejmenšího připojeného spotřebiče.

Společný komín může být v soustředném nebo paralelním uspořádání přívodu vzduchu a odvodu spalin. Vzduchový a komínový průduch se spojují otvorem pro tlakové vyrovnání, které se obvykle umísťuje ve vzdálenosti 3 až 4 průměry komínového průduchu pod nejníže umístěným sopouchem. Přívod vzduchu může být proveden i samostatným vzduchovým průduchem z venkovního prostředí.

z venkovního prostředí. Shodné podmínky platí pro uzavřené spotřebiče připojované do společného komína v tlakové třídě P1, P2 (přetlakové komíny). Do společného komína ale může být připojeno nejvýše 5 spotřebičů v podlažích nad sebou tak, že v jednom podlaží mohou být připojeny pouze 2 spotřebiče. Spalinová cesta se provádí podle technické dokumentace výrobce spotřebiče.

Poznámka: V ČSN 73 4201 jsou uvedeny ještě podmínky společného komína s přirozeným komínovým tahem (N1, N2) pro otevřené spotřebiče na plynná paliva v provedení B a komína s umělým komínovým tahem vytvořeným ventilátorem nad ústím komínového průduchu opět pro otevřené spotřebiče. Toto řešení je v našich podmínkách spíše okrajové a v praxi se téměř nevyskytuje. Do společného komína pro více podlaží v tlakové třídě P1, P2 se mohou připojit uzavřené spotřebiče do jmenovitého výkonu nejvýše 30 kW.

Do společného komína pro více podlaží v tlakové třídě N1, N2 s umělým komínovým tahem, vytvořeným ventilátorem v ústí komínového průduchu, se mohou připojit otevřené spotřebiče s atmosférickým hořákem a přerušovačem tahu do jmenovitého výkonu nejvýše 25 kW. Spotřebiče musí mít pojistku proti zpětnému toku spalin.

Samostatná část TPG je věnovaná ve vazbě na ČSN 73 4201 problematice odvodu spalin venkovní stěnou. Obvykle je spotřebič připojen kouřovodem do komína, který odvádí spaliny nad střechu budovy do volného ovzduší. Odvod spalin stěnou fasády do volného ovzduší lze navrhnout a provést pouze v technicky odůvodněných případech pro spotřebiče v provedení B, u kterých je konstrukcí zabezpečeno, že spaliny nemohou při provozu spotřebiče proniknout do místa jeho instalace, a pro spotřebiče v provedení C do jmenovitého výkonu 30 kW při stavebních úpravách budov nebo do jmenovitého výkonu 100 kW u průmyslových staveb. Spotřebiče do jmenovitého výkonu 7 kW mohou mít vyústění pod spodním okrajem (parapetem) otevíratelné části okna v min. svislé vzdálenosti 0,3 m. Povolená min. vzájemná vzdálenost mezi vyústěními spotřebičů do 7 kW je ve vodorovném směru 2,0 m, ve svislém směru 2,5 m. Spodní hrana vyústění nad úrovní okolního terénu musí být ve výši nejméně 0,3 m.

Poznámka 1: Do této skupiny spadají zejména uzavřená plynová podokenní topidla s vyústěním vývodu spalin pod příslušným oknem. U jiných spotřebičů jmenovitého výkonu do 7 kW (např. průtokové ohřívače vody nebo kotle ÚT) s jiným místem vyústění může docházet k obtěžování okolních uživatelů bytů spalinami. Do této skupiny nepatří spotřebiče vyššího jmenovitého výkonu sníženého seřízením na výkon pod 7 kW.

Poznámka 2: Do podzemních podlaží lze spotřebič instalovat za předpokladu, že přívod vzduchu a odvod spalin je zaústěn do svislé šachty o rozměrech nejméně 0,5 m x 1,0 m, která ústí do volného prostoru. Vzdálenost ústí od protilehlé stěny musí být nejméně 0,5 m. Je-li šachta zakryta mříží, musí její volný průřez mít velikost nejméně 70 % průřezu šachty. Spodní hrana vyústění musí být nejméně 0,3 m nad dnem šachty a nesmí být hlouběji než 4 m od horního okraje šachty. Do šachty nesmí být zaústěno otevíratelné okno nebo jiný větrací otvor.

Při instalaci spotřebiče se jmenovitým výkonem od 7 kW do 30 kW musí být dodrženy min. vzdálenosti otvorů od vyústění na ploché fasádě podle přílohy B ČSN 73 4201, kde jsou uvedeny způsoby vytvoření ochranných pásem. Velikost ochranného pásma (poloměr, výška vlečky i výška spadu) je závislá na jmenovitém výkonu spotřebiče a na mezní přípustné koncentraci NOx ve spalinách. Příklad velikosti vlečky je na obr. 5 přílohy 1 těchto pravidel. Spodní hrana vyústění musí být nejméně 2,0 m nad terénem, u hromadné zástavby 4,0 m a nesmí být pod balkonem nebo přesahující střechou v menší vzdálenosti než 1,0 m. Hořlavý materiál nesmí být ve vzdálenosti 0,5 m pod a vedle vyústění a 1,5 m nad vyústěním. Nejmenší dovolené vzdálenosti přilehlých nebo protilehlých budov jsou uvedeny v příloze B ČSN 73 4201 na obr. B.3 a B.4.

Poznámka: Při návrhu odvodu spalin stěnou fasády do volného ovzduší musí být zdokumentována a vykreslena fasáda budovy s okny včetně vývodu spalin a do výkresu fasády musí být zakresleno ochranné pásmo jako důkaz, že do tohoto ochranného pásma nezasahují žádná okna a jsou dodrženy předepsané vzdálenosti od terénu a hořlavých hmot. Toto schéma je součástí projektové dokumentace nebo revizní zprávy spalinové cesty podle přílohy C a D ČSN 3 4201.

Spotřebiče jmenovitého výkonu vyššího než 7 kW do 100 kW u průmyslových staveb (např. staveb určených pro výrobu, skladování a zemědělství) se řídí podmínkami přílohy B normy ČSN 73 4201. Vyústění vývodu spalin venkovní stěnou do volného ovzduší musí být nejméně 3 m nad okolním terénem. Nad vyústěním nesmí být situovány žádné otvory do objektu (okna, dveře, větrací otvory apod.). U průmyslových staveb musí být vzdálenost sousedních budov nebo protilehlé budovy s otvory, které se nacházejí výše než vyústění, v nejmenší vzdálenosti podle diagramu na obrázku B.5 v příloze B ČSN 73 4201.

Poznámka: Vzdálenosti platí pouze za předpokladu, že nebudou překročeny emisní limity podle platných předpisů.

V návaznosti na již citované nařízení vlády uvádí TPG zásady:

  • kontroly spalinové cesty
  • revize spalinové cesty

Kontrola spalinové cesty

Kontrolu spalinové cesty provádí odborně způsobilá osoba (viz 2.31) podle nařízení vlády č. 91/2010 Sb. 1krát ročně. Při kontrole spalinové cesty se především kontroluje:

  • zda je spalinová cesta funkční a zajišťuje bezpečný odvod spalin do volného ovzduší;
  • zda je spalinová cesta po celé délce kontrolovatelná a čistitelná a zda je vyčištěná;
  • zda je zajištěn volný a bezpečný přístup ke komínu, zejména k jeho kontrolnímu otvoru, popř. k ústí komínového průduchu;
  • zda je zajištěna požární bezpečnost stavby zejména při prostupu spalinové cesty vodorovnými a svislými stavebními konstrukcemi, půdním prostorem nebo střechou.

Kontrola vývodu spalin se u spotřebičů v provedení C neprovádí (dle Nařízení vlády č. 91/2010 Sb).

Poznámka: Toto ustanovení se nevztahuje na spotřebiče, které provozují podnikající fyzické a právnické osoby.

Revize spalinové cesty

Dokončená spalinová cesta musí být označená identifikačním štítkem, který musí obsahovat nejméně tyto informace:

  • identifikaci výrobce systémového komína nebo komínových vložek;
  • označení výrobku podle ČSN EN 1443 (nebo podle příslušných výrobkových norem);
  • identifikace montážní firmy (jméno, adresa, telefon);
  • datum instalace komína.

Poznámka: Identifikační štítek dodá a instaluje firma při montáži spalinové cesty provedené ze systémových nebo individuálních komínů, po rekonstrukci komínů komínovou vložkou i po výměně komínové vložky nebo po její povrchové úpravě, např. vypouzdření plastem.

Revizi spalinové cesty provádí odborně způsobilá osoba, která je držitelem živnostenského oprávnění v oboru kominictví a která je zároveň:

a) revizním technikem spalinových cest nebo;
b) specialistou bezpečnosti práce-revizním technikem komínových systémů nebo;
c) revizním technikem komínů.

Revize spalinové cesty se provádí:

a) před uvedením spalinové cesty do provozu nebo po každé stavební úpravě komína;

b) při změně druhu paliva připojeného spotřebiče;

c) před výměnou nebo novou instalací spotřebiče;

Poznámka: Tato povinnost platí, pokud dochází k zásadní změně technických parametrů spotřebiče (např. jmenovitý výkon, komínový tah), které mají vliv na funkci odvodu spalin. Revize spalinové cesty se v tomto případě může provést před samotnou výměnou, při výměně i po ní.

Při prosté výměně spotřebiče, kdy nedochází ke změně technických parametrů spotřebiče, se revize spalinové cesty neprovádí.

d) po komínovém požáru;

e) při vzniku trhlin ve spalinové cestě způsobených v důsledku sesedání podloží, porušení únosnosti stavebních konstrukcí, otřesů nebo jiných příčin, jakožto i při vzniku podezření na výskyt trhlin ve spalinové cestě.

Revize vývodu spalin se podle ČSN 73 4201 neprovádí u spotřebičů v provedení C s výjimkou případu, kdy je samostatně certifikován jak spotřebič, tak vývod spalin (tj. nejedná se o jeden systém/výrobek) – viz spotřebiče v provedení C6 podle ČSN EN 483. Při revizi spalinových cest pro odvod spalin spotřebičů na plynná paliva se vždy kontroluje zda:

• označení a zatřídění komína odpovídá připojovanému spotřebiči;

Poznámka: Posuzuje se, zda výstupní teplota spalin v sopouchu není vyšší než je teplotní třída komínové vložky, zejména to platí pro komínové vložky z plastu. Provede se kontrola tlakové třídy komína (pro uzavřené spotřebiče v provedení C tlaková třída P1, P2), u kondenzačních kotlů, zda je komín odolný vůči kondenzátům spalin (mokrý komín s označením W), zda materiál komína je určený pro plynná paliva (označení 1). Komín nemusí být odolný vůči vyhoření sazí (označení O), provádí se kontrola vzdálenosti od hořlavých stavebních materiálů. U spalinových cest spotřebičů na plynná paliva jsou tyto vzdálenosti obvykle minimální.

• světlost spalinové cesty odpovídá projektu nebo výpočtu spalinové cesty;

Poznámka: Ve vyhlášce č. 268/2009

Sb., v §24 odst. (5) je uvedeno, že nejmenší dovolený rozměr světlého průřezu průduchu podtlakového a přetlakového komína je dán normovými hodnotami. Velikost každé spalinové cesty musí být proto ověřena výpočtem nebo musí odpovídat technické dokumentaci výrobce spotřebiče (např. velikost a délka spalinové cesty u spotřebičů v provedení C). U spalinové cesty certifikované spolu se spotřebičem se velikost spalinové cesty neověřuje, je daná výrobcem spotřebiče.

• výška komína nad střechou budovy i k sousedním budovám odpovídá ČSN 73 4201;

Poznámka: Ve vyhlášce č. 268/2009 Sb., v §24 odst. (4) je uvedeno, že výška komína nad střechou i ve vztahu k nejbližšímu okolí je dána normovými hodnotami. Výšku komína je nutné posuzovat i ve vztahu k sousední budově, ale i vzhledem ke střešním oknům a světlíkům. Týká se to i přetlakové spalinové cesty, kde výška komína je odvozena od střešní roviny. Při zastínění sousední budovou je nutné u přetlakové spalinové cesty započítat tlakovou ztrátu účinkem větru hodnotou 25 Pa.

• je zajištěna kontrola spalinové cesty a zabezpečen přístup k místům čištění a kontrolním otvorům;

Poznámka: Ve vyhlášce č. 268/2009 Sb., v §24, odst. (6) je uvedeno, že na spalinové cestě musí být kontrolní, popř. vybírací, vymetací nebo čisticí otvory pro kontrolu a čištění komínů a kouřovodů. Umístění otvorů, jejich počet a provedení jsou dány normovými hodnotami. U spalinových cest spotřebičů na plynná paliva se vyskytují pouze kontrolní otvory, ale jsou zcela nezbytné pro kontrolu spalinové cesty. Bez kontrolních otvorů nemůže být na spalinovou cestu vydána kladná revizní zpráva. Pokud se čištění spalinové cesty provádí z ústí komína, musí být zabezpečen trvalý přístup k ústí komína budovou, otvorem ve střeše, komínovou lávkou, vnější přístupovou cestou nebo střešními stupni dle normových hodnot (vyhláška č. 268/2009 Sb., §24 odst. (7)).

• montáž spalinové cesty byla provedena podle projektové dokumentace a montážních pokynů výrobce, a zda jsou správně namontována všechna přídavná zařízení.

Poznámka: U systémových komínů je nutné provést kontrolu podle technologických pokynů výrobce komínů (např. zda odpovídá napojení jednotlivých dílců, zda je kotvení komína v předepsaných vzdálenostech, provedení volné délky komína nad střechou budovy apod.). U systémových komínů a kouřovodů, které jsou nepřístupné (komínové těleso zabudované v nepřístupné šachtě, průchod komína stropem nebo střešní konstrukcí apod.), ručí za dodržení montážní technologie a příslušného ustanovení ČSN a ČSN EN montážní organizace, která montáž spalinové cesty provedla.

U odvodu spalin venkovní stěnou do volného ovzduší se kontroluje zejména, zda v ochranném pásmu nejsou žádné otvory a jsou dodrženy odstupové vzdálenosti od vývodů spalin.

O revizi spalinové cesty vydá odborně způsobilá osoba písemnou zprávu podle vzoru uvedeného v příloze 2. Pokud odborně způsobilá osoba při revizi spalinové cesty zjistí nedostatky, které bezprostředně ohrožují požární bezpečnost, zdraví, život nebo majetek osob a které nelze odstranit na místě, neprodleně oznámí tuto skutečnost (v případě nedodržení technických požadavků na stavbu) písemnou cestou příslušnému stavebnímu úřadu (nařízení vlády č. 91/2010 Sb., §6, odst. (3)).

Poznámka: U spotřebičů na plynná paliva patrně nebudou na spalinové cestě nedostatky, které bezprostředně ohrožují požární bezpečnost objektu (kromě případů, kdy prochází spalinová cesta různými požárními úseky). Před písemným ohlášením technického nedostatku na spalinové cestě je nutné posoudit skutečnou závažnost zjištěného nedostatku, aby stavební úřady nebyly přetěžovány drobnými závadami. Je nutné posoudit, zda závada bezprostředně ohrožuje bezpečný odvod spalin od spotřebiče, nebo je to závada, kterou lze dodatečně odstranit v přiměřené lhůtě bez ohrožení bezpečnosti uživatele spotřebiče.

Součástí TPG jsou i přílohy, a to Příloha 1 Názvosloví a třídění komínů, Příloha 2 Revizní zpráva spalinové cesty a Příloha 3 Technická zpráva.

V závěru uvádíme seznam právních předpisů a technických pravidel.

Technická pravidla

TPG 704 01 Odběrná plynová zařízení a spotřebiče na plynná paliva v budovách

TPG 800 03 Připojování odběrných plynových zařízení a jejich uvádění do provozu

TPG 811 01 Soustrojí s motory na plynná paliva. Instalace a provoz

TPK 01-01 Kontrola spalinových cest (SKČR)

TPK 02-01 Vložkování komínů (SKČR)

TPK 03-01 Čištění spalinových cest (SKČR)

Právní předpisy

17/1992 Sb. Zákon o životním prostředí, ve znění pozdějších předpisů
634/1992 Sb. Zákon o ochraně spotřebitele, ve znění pozdějších předpisů
22/1997 Sb. Zákon o technických požadavcích na výrobky a o změně a doplnění některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů
185/2001 Sb. Zákon o odpadech a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů
254/2001 Sb. Zákon o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon), ve znění pozdějších předpisů
274/2001 Sb. Zákon o vodovodech a kanalizacích pro veřejnou potřebu a o změně některých zákonů (zákon o vodovodech a kanalizacích), ve znění pozdějších předpisů
86/2002 Sb. Zákon o ochraně ovzduší a o změně některých dalších zákonů (zákon o ochraně ovzduší), ve znění pozdějších předpisů
183/2006 Sb. Zákon o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění pozdějších předpisů
146/2007 Sb.
Nařízení vlády o emisních limitech a dalších podmínkách provozování spalovacích stacionárních zdrojů znečišťování ovzduší ve znění nařízení vlády č. 476/2009 Sb.
23/2008 Sb. Vyhláška o technických podmínkách požární ochrany staveb
205/2009 Sb. Vyhláška o zjišťování emisí ze stacionárních zdrojů a o provedení některých dalších ustanovení zákona o ochraně ovzduší ve znění vyhlášky č. 17/2010 Sb.
268/2009 Sb. Vyhláška o technických požadavcích na stavby
91/2010 Sb. Nařízení vlády, o podmínkách požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv

Ing. Eva Jochová, GAS s.r.o.,
Ing. Zdeněk Přibyla

 
 
Reklama