Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nová Sanační sada HELUZ Profi - hlavní výhody

O údržbě komínů se napsalo již mnoho, přesto je stále spousta komínů v ne zcela dobrém technickém a provozuschopném stavu. Zanesený komín špatně táhne, kotel špatně hoří a pro dosažení tepelné pohody musíme spálit větší množství paliva. A nelze ani pominout zvýšené množství škodlivých látek a prachových částic, které při tom vypouštíme do ovzduší. O tom, jak bychom měli komín udržovat, hovoří vyhláška č. 91 Sb./2010.

O údržbě komínů se napsalo již mnoho, přesto je stále spousta komínů v ne zcela dobrém technickém a provozuschopném stavu. Když je komín zanesený, potom špatně táhne, kotel špatně hoří a pro dosažení žádoucí tepelné pohody musíme spálit větší množství paliva. A nelze ani pominout větší množství škodlivých látek a prachových částic, které při tom vypouštíme do ovzduší. O tom, jak bychom měli komín udržovat, hovoří vyhláška č. 91 Sb./2010.

Pokud se o komín alespoň trochu staráme, pak nám dobře slouží. V místech, kde prochází sklepem, nebo obytnými místnostmi je většinou v dobrém technickém stavu. Horší to s ním bývá na půdě, u průchodu střechou, nebo v jeho nadstřešní části. A přitom právě toto jsou kritická místa, která mají za následek většinu požárů způsobených špatným stavem komínového tělesa. Často lze také vidět případy, kdy se nadstřešní část komína rozpadá a v některých případech, kdy z ní upadávají kusy omítky nebo cihel, může být tento stav i život ohrožující.

Je-li těleso komína v hodně špatném stavu, pak nezbude, než jej ubourat až k místu, kde je již v pořádku. Většina komínů je z cihel a opětovné vyzdění je zdlouhavé a ne každý to zvládne sám. Problematická a složitá bývá i oprava ukončení komína. Za účelem opravy části cihelných komínů byla ve spolupráci s českými a slovenskými odborníky v oblasti komínů vyvinuta sanační sada Heluz Profi. S touto sadou máme jistotu, že jsme pro opravu použili certifikovaný systém, který obsahuje kvalitní komponenty, a navíc si můžeme vybrat, jak bude komín vypadat a jakou bude mít barvu.

HELUZ Profi
HELUZ Profi

Základem Sanační sady je nerezový dvouplášťový přechodový díl s vnitřní tepelnou izolací. Je vyroben z nerezavějící oceli, která se používá pro nerezové komínové vložky. Vnitřní část je tvořena pozvolným přechodem ze čtvercového profilu 150 × 150 mm nebo 170 × 170 mm na kruhový profil 180, nebo 200 mm. Parametry tohoto pozvolného přechodu jsou předepsány normou ČSN 73 4201 a navíc je tento přechod nutný pro správné proudění spalin a pro samotné čištění komína. Přechodový díl se nasazuje na očištěnou plochu ubouraného komína, přičemž jeho čtvercový profil se zasune až po nosnou manžetu do stávajícího průduchu. Do horní rozšířené části přechodu se připevní dva závity dodávaného těsnícího provazce a dovnitř se zasune komínová vložka. Nerezový přechod je navržen tak, aby se nikde nedotýkal vnějšího pláště komína, který je u sanační sady HELUZ tvořen cihelnou broušenou komínovou tvarovkou. Proto zde není žádný tepelný most, který by přenášel teplo z komínové vložky na povrch komína, jako u jiných systémů. Navíc tepelná izolace uvnitř nerezového přechodového dílu zabraňuje šíření tohoto tepla. V první vrstvě cihelných broušených tvarovek je umístěna ventilační mřížka, která zajišťuje přívod vzduchu do prostoru mezi komínovou vložkou a vnějším pláštěm komína. Toto řešení tak zajišťuje „zadní větrání“ a přirozené odvětrávání komína. Další postup montáže je již stejný, jako při stavbě nového komínového tělesa.

Pro řešení nadstřešní části komína nabízí výrobce několik možností. Komín lze opatřit povrchovou vnější omítkou a nabarvit fasádní barvou. Další variantou je obložení cihelnými pásky, nebo je možné nadstřešní část vyzdít z prstenců GRAND v provedení imitace břidlice anebo imitace cihel, které je standardně dodávané ve čtyřech barvách. Na přání zákazníka je možné dodat i jiné barvy. Po vyzdění komína do požadované výšky na něj osadíme krycí desku z betonu, keramiky nebo sklovláknobetonu. Pro ukončení průduchu použijeme nerezový, betonový, keramický nebo nerezový nasouvací límec. Tyto límce můžeme doplnit stříškou Napoleon z mědi, nebo nerezu a zamezit tak zatékání dešťové vody do komínového průduchu.

Sanační sada HELUZ Profi je efektivním řešením pro renovaci starého komína, který už neslouží tak, jak by měl. Při jejím použití můžeme rychle a relativně jednoduše z polorozpadlého komína udělat plně funkční, který bude bezpečný pro provoz a opět se stane dominantou střechy a ozdobou celého domu.


HELUZ cihlářský průmysl a.s.
logo HELUZ cihlářský průmysl a.s.

Společnost HELUZ cihlářský průmysl v.o.s. patří mezi tři největší výrobce zdících systémů na našem trhu, jako jediná je ryze česká. Zákazníkům nabízí kompletní cihelný systém pro hrubou stavbu.