Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak poznat kvalitní komín na tuhá paliva?

Na českém trhu působí nepřeberné množství výrobců a dodavatelů komínových systémů různého provedení, kvality a ceny. Vyznat se v této nabídce a vybrat si komínový systém, jehož kvalita a cena bude odpovídat Vašim představám tak nemusí být úplně snadné. V první řadě je důležité si uvědomit, jaké bude použití komínu a jakou životnost od něj očekáváte.

Pro vlastní provoz komínu není až tak důležité z jakého materiálu je komín vyroben, ale pro jaké použití je certifikován. Z hlediska zakomponování komínu do stavby je pak důležitá především otázka materiálu pláště komína. My se však zaměříme na vlastnosti komína z pohledu potřeby připojovaného spotřebiče, jako jsou teplotní odolnost, nasákavost, odolnost proti vyhoření sazí, … Tyto vlastnosti každého certifikovaného komínového systému popisuje jeho označení dle příslušné evropské normy (EN 13063, EN 1443, EN 14471, EN 1856, atd.).

Normy jsou různé pro různé typy komínových systémů, základní parametry však mají obdobné. Co je tedy důležité a na co si musíme dát pozor? Nejlepší je ukázat to na příkladu označení certifikovaného komínového systému:

EN 13063-1T600N1D3G50
1234567
  1. Číslo odpovídající normy
    např. EN 13063-1, 13063-2 a 1443 – čísla norem, podle kterých je certifikace prováděna
  2. Teplotní třída
    nejvyšší teplota spalin přípustná při běžném provozu komína, udává se ve °C.
  3. Tlaková třída
    N1 – pro komíny s přirozeným tahem, P1 – pro komíny přetlakové
  4. Třída odolnosti proti působení kondenzátu
    D – komíny neodolávají kondenzátu, W – komíny odolávají kondenzátu
  5. Třída odolnosti proti korozi
    3 – komíny na všechna paliva, 2 – komíny na plyn a LTO
  6. Třída odolnosti při vyhoření sazí
    G – komíny odolné proti vyhoření sazí, O – komíny bez odolnosti proti vyhoření sazí
  7. Údaj o minimální vzdálenosti komína od hořlavých stavebních materiálů
    30 – doporučená min. vzdálenost komínu od hořlavé konstrukce je 30 mm, 50 – doporučená min. vzdálenost komínu od hořlavé konstrukce je 50 mm

Z uvedených parametrů je především u tuhých paliv obvykle nejdůležitější teplotní třída, která určuje, jak teplé spaliny je možno do komína vypustit. Nejvyšší certifikovatelná teplotní třída je 600 °C. Takový systém splňuje podmínky pro provoz kotlů a kamen na všechna tuhá paliva. Často bývá pro tuhá paliva schválen i systém do 400 °C. V takovém případě je nutno si dát pozor na to, jakými palivy se bude topit a jaká je tedy výstupní teplota na hrdle spotřebiče. Záleží samozřejmě i na konstrukci a účinnosti spotřebiče, ale je potřeba si uvědomit, že teplota plamene při spalování tvrdého dřeva dosahuje teplot 700–1100 °C.

Pozor si dejte především v případech, kdy výrobce nebo dodavatel tvrdí, že komín je certifikovaný, ale informaci o zařazení komínu dle této certifikace obvykle nikde v propagačních materiálech nenajdete.

Jako příklad uvádíme označení certifikace dvou vybraných komínových systémů českého výrobce CIKO:

Certifikace CIKO 3V UNIVERSAL     Certifikace CIKO TEC
EN 13063-2 T600 N1 D3 G50EN 13063-1 T600 N1 D3 G50
EN 13063-2 T600 N1 W3 O50EN 13063-2 T400 N1 W3 O50
EN 13063-2 T200 P1 W3 O50

A jaké je naše doporučení závěrem? Každý má trochu jiné preference a doporučovat zde konkrétní komínový systém nechceme. Jde spíš o to, aby si každý stavebník uvědomil, že komínové těleso zabudované do stavby se velmi obtížně vyměňuje a kvalita v tomto případě není jen prázdné slovo. Doporučujeme proto se při výběru komínového systému obrátit na opravdové odborníky.

Štuko kloboukKomfort NapoleonNástavec

CIKO s.r.o.
logo CIKO s.r.o.

Výrobce a dodavatel keramických a nerezových komínových systémů CIKO, které nabízí řešení pro odkouření libovolného spotřebiče a všechny druhy paliv. Kromě vlastních komínů nabízíme rovněž parotěsné prostupy CIKO STOPER pro bezpečné zabudování komínu do ...