Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Kotel na dřevo od firmy Viessmann

Viessmann poskytuje kompletní řešení – od peletového kotle pro rodinné domy až po stavbu komplexního zařízení pro výrobu tepla a elektrické energie z biomasy pro obytné objekty, průmyslové provozy a obce. Ve výkonovém rozsahu od 390 do 1 250 kW je mimo jiné v nabídce kotel Pyrotec od firmy Köb, která se specializuje na výrobu kotlů na dřevo a patří ke skupině Viessmann.

Standardizovaný kotel na dřevo

Na rozdíl od kotlů na dřevo, které se v tomto výkonovém rozsahu projektují a vyrábějí individuálně, je možné Pyrotec jako standardizovaný kotel na dřevo dodat rychle. To platí i pro komponenty zařízení, které umožňují plně automatický provoz kotle. Patří mezi ně různé systémy pro podávání paliva, jako jsou šnekové vynašeče a vynašeče s posuvným dnem, automatické zapalovací zařízení, vynášení popela a pneumatické čištění topných ploch, které se dodává na přání. Tak lze v krátké době realizovat i komplexní topné centrály, například sítě centrálního vytápění.

Je-li potřeba vyšší výkon, lze zapojit několik kotlů do kaskády. Kromě toho se dá kotel na dřevo bez problémů kombinovat i s jinými topnými zařízeními pro regenerativní a fosilní energetické nosiče do multivalentního topného zařízení.

Kotel Pyrotec
Kotel Pyrotec může využívat všechna paliva od suchých dřevěných pelet až po velmi vlhkou štěpku s obsahem vody až 50 %.

Dřevěná paliva s obsahem vody až 50 %

Kotel Pyrotec dokáže spálit různé druhy dřevěného paliva. Jeho technologie spalování, kombinace z nakloněného venkovního roštu s žárovou kopou a pohyblivým posuvným roštem umožňuje použití různých paliv. Pyrotec může využívat všechna běžná paliva od suchých dřevěných pelet až po levnou vlhkou štěpku s obsahem vody až 50 % (W50). Přizpůsobení různým palivům zajišťuje nastavitelný posuvný rošt, u něhož lze nastavit rychlost posuvu. Tak se dá vlhké palivo předsušit ve spalovacím prostoru dříve, než se efektivně spálí.

Efektivní přeměnu na využitelnou formu tepla zajišťuje kromě roštového topeniště i výměník tepla, který je umístěný přímo nad spalinovým prostorem. Pyrotec tím dosahuje vysoké účinnosti až 92 %. Regulace výkonu s rozsahem modulace mezi 30 a 100 % navíc umožňuje vysokou účinnost i v provozu s částečným zatížením. Pneumatické čištění topných ploch, které je v nabídce jako volitelné příslušenství, zajišťuje trvale vysokou efektivitu kotle.

Kompaktní rozměry

Kompaktní rozměry kotle Pyrotec umožňují jeho instalaci i v omezeném prostoru. Pytotec s jmenovitým tepelným výkonem 1 250 kW v topné centrále tak potřebuje pouze výšku stropu cca 3,5 m. Tím lze ušetřit příslušné náklady na stavební objekt.

Kotle na dřevo pro všechna použití od 4 kW do 50 MW

Ať už se jedná o rodinné a vícegenerační domy, obchodní a průmyslovou sféru nebo o použití v sítích centrálního vytápění – Viessmann jako dodavatel s kompletní nabídkou má v programu moderní kotle na dřevo pro každé použití. Mezi nimi kotel na dřevo od výkonu 4 kW na spalování dřevěných pelet. Také firma Mawera, která je rovněž členem skupiny Viessmann Group, navrhuje a vyrábí kompletní zařízení až do 13 MW na výrobu tepla a elektrické energie z dřevěného paliva všeho druhu. Kromě toho lze s dceřinnou firmou HKB Ketelbouw realizovat kotle na dřevo až do výkonu 50 MW.


VIESSMANN, spol. s r.o.
logo VIESSMANN, spol. s r.o.

Kompletní program Viessmann nabízí individuální řešení s efektivními systémy v nejvyšší kvalitě pro všechny oblasti použití a energetické zdroje - vytápění, průmyslové energetické systémy, chladicí systémy.