Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak vybrat kotel na pelety?

Na letošním veletrhu FOR THERM se návštěvníci ptali především na úsporné vytápění a doporučení k nákupu kotlů. V případě tuhých paliv do hry vstupuje jednoduché vodítko: Zákon o ochraně ovzduší od 1. ledna 2014 zakazuje prodávat kotle 1. a 2. emisní třídy.

Jedná se nejčastěji o prohořívací nebo odhořívací kotle, tedy kotle na tuhá paliva s ručním přikládáním. Zákon reguluje prodeje a používání těchto technologicky nejméně vyspělých zařízení, které disponují nevyhovujícími parametry z pohledu emisí, bezpečnosti i efektivity provozu.

Konkrétní nařízení v Zákoně o ochraně ovzduší jsou tato:

  • od 1.1.2014 se ukončují prodeje kotlů 1. a 2. emisní třídy
  • od 1.1.2018 se ukončují prodeje kotlů 3. emisní třídy
  • od 1.9.2022 se zakazuje používat kotle 1. a 2. emisní třídy

Za portál TZB-info jsme pro Vás připravili krátkou exkurzi mezi české výrobce kotlů na dřevo a pelety včetně ukázky interiérových kamen na dřevěné pelety ze zahraničí. Veletrh FOR THERM návštěvníkům umožnil široký přehled dostupných modelů automatických kotlů na pelety, dřevozplynovacích kotlů i interiérových kamen a krbů na dřevěná paliva. Tyto úsporné technologie si nacházejí stále více příznivců. Přispívá k tomu i možnost získání dotací z programů Nová zelená úsporám nebo krajských kotlíkových dotací.

 
 
Reklama