Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Výzva do krajů: Hejtmani, jste na tahu. O kotlíkové dotace je zájem

Příslib pokračování kotlíkové dotace zazněl zatím jenom z Moravskoslezského kraje. Ústecký kraj přerozdělil 20 milionů Kč a Středočeský kraj 40 milionů Kč. Jiné kraje sice projevily zájem, nebo dokonce i zahájily průzkum, ale o dotační prostředky se ale zatím nepřihlásily.

Konec již čtvrté dotační výzvy ohlásil před týdnem Moravskoslezský kraj. Je to třetí kraj, v němž byly letos vyčerpány přidělené miliony – hned v prvním týdnu byly rozděleny ve Středočeském kraji, výzvu ukončil i Ústecký kraj. Většina občanů zbývajících krajů ale zatím šanci na výměnu kotle nedostala. Na tahu jsou nyní hejtmani, ministr již dříve vyjádřil ochotu dát peníze každému kraji, který se bude na dotačních prostředcích z poloviny podílet. Zájem o dotaci by proto nyní měli ve svých krajích vyjádřit občané. Na průzkum, který obvykle vyhlášení dotace předchází, čekat nemusejí.

Příslib pokračování kotlíkové dotace zazněl zatím jenom z Moravskoslezského kraje. Ústecký kraj přerozdělil 20 milionů Kč a Středočeský kraj 40 milionů Kč, k možným dalším výzvám se dosud nevyjádřily. Jiné kraje sice projevily zájem nebo dokonce i zahájily průzkum, který měl zjistit zájem občanů, o dotační prostředky se ale zatím nepřihlásily. Jsou to především Jihočeský, Jihomoravský, Olomoucký a Královéhradecký kraj.

Ministr životního prostředí Tomáš Podivínský přitom uvedl již v září, že pokud bude ze strany krajů zájem, je připraven podepsat další výzvy okamžitě. „Věřím, že hejtmani budou reflektovat na potřeby občanů a ze svých rozpočtů přispějí svou krajskou polovinou do společného programu,“ vyzval tehdy hejtmany k akci. Uplynuly dva měsíce, ale žádné další vyhlášené výzvy oznámeny nebyly.

Na tahu jsou nyní občané. Ti mohou ovlivnit rozhodování hejtmanů, pokud vyjádří svůj zájem o dotace. Oficiální průzkum proběhl před vyhlášením dotace ve Středočeském kraji a nedávno byl vyhlášen také v kraji Jihočeském. Ten se ovšem poté odmlčel. Občané se však mohou na svoje zastupitele kdykoli obracet s žádostmi jakéhokoli typu. I svůj zájem o dotaci pro výměnu kotlů tedy mohou vyjádřit poštou, e-mailem nebo telefonicky.

„Jsme přesvědčeni, že příležitost k výměně kotle by měli dostat občané všech krajů. Je třeba vyvrátit argument, který zazněl například z Karlových Varů, že kotlíkové dotace jsou pouze pro kraje zatížené extrémním znečištěním ovzduší,“ reagoval předseda Klastru Česká peleta Vladimír Stupavský.

Podle novely zákona o ovzduší čeká výměna starých kotlů již velmi brzy půl milionu českých domácností. Bez ohledu na to, v jakém kraji se nacházejí, budou muset splnit alespoň 3. emisní třídu, jiné zdroje tepla brzy nebudou vůbec povoleny.

Klastr Česká peleta byl u samého počátku kotlíkových dotací. Již v druhé výzvě v Moravskoslezském kraji dosáhl zařazení automatických kotlů na pelety – které produkují vždy méně emisí než uhelné kotle - mezi dotované zdroje tepla.
„Věříme, že po volbách i nový ministr životního prostředí – ať už to bude kdokoli – bude pokračovat v kotlíkových dotacích. Zprávy ze tří krajů, které zatím této možnosti využily, mluví nejen o zlepšení životního prostředí, ale rovněž o vytvoření nových pracovních míst a vylepšení ekonomické situace v regionu,“ komentoval současný stav Vladimír Stupavský.


Co je kotlíková dotace?

Kotlíkové dotace podporují výměnu stávajících ručně plněných kotlů na tuhá paliva za nové efektivní nízkoemisní zdroje, které spalují uhlí nebo biomasu. Jedná se o automatické nebo dřevozplyňující kotle. Na nový kotel dostanou lidé příspěvek až do výše 60 tisíc Kč. Cílem dotačního programu je snížení znečištění ovzduší z malých spalovacích zdrojů na tuhá paliva. Na dotaci se podílí stejnou měrou Státní fond životního prostředí a kraj. SFŽP je připraven zdvojnásobit dotační prostředky v každém kraji, kterému se podaří vyčlenit nějakou částku na dotaci z krajského rozpočtu.

Kotlíková dotace na TZB-info


Česká peleta, z.s.p.o.
logo Česká peleta, z.s.p.o.

Národní asociace Klastr Česká peleta zastupuje na českém a slovenském trhu stovku firem. Jsou jimi výrobci a prodejci kotlů a kamen na dřevo a dřevní pelety, výrobci a distributoři pelet, briket, dřeva a štěpky. Je poskytovatelem mezinárodní certifikace ...