Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Automatické kotle na uhlí BENEKOV – pohodlné a úsporné vytápění

Díky projektu kotlíkových dotací se hitem posledních dvou let v celé ČR staly automatické kotle na tuhá paliva. Nejmodernější modely těchto kotlů nabízí zákazníkům obrovské úspory v nákladech na topení a zároveň nabízí tak vysokou míru pohodlí, která je při spalování uhlí pro řadu lidí stále nepředstavitelná.

Nejvyšší míra podpory státu je směřována do těch výrobků, které dosahují parametry 4. třídy. Z technického hlediska jsou to v současné době nejdokonalejší automatické kotle na uhlí na trhu. Jejich účinnost je až o 10 % vyšší než u běžných kotlů 3. třídy a emise jsou zhruba poloviční. Oficiální seznam vytvořený SFŽP obsahuje 10 takových výrobků. Firma BENEKOV jich má ve svém sortimentu 5, nejvíc ze všech výrobců v ČR.

Při vývoji a konstrukci se firma BENEKOV zaměřuje nejenom na dosažení maximální účinnosti, která u kotlů řady C při spalování uhlí dosahuje až 91 %. Pro dnešní náročné zákazníky musí firmy umět nabídnout i další výhody. Konstrukce ocelových kotlů z Benekovu má vždy vertikální výměník, tak aby nároky na čištění kotle byly co nejmenší. Čištění výměníku se pak provádí obvykle jednou za 4 až 6 týdnů. Naproti tomu řada běžných kotlů s litinovými horizontálními výměníky 3. třídy nutí zákazníka kotel čistit obvykle jednou za 2 dny, jinak dochází k výraznému snížení účinnosti a rychlému růstu nákladů na topení. U kotlů BENEKOV řady C, vybavených řídící jednotkou Siemens si mohou zákazníci pořídit na přání automatické čištění výměníku, odpopelňovač, mohou kotel řídit na dálku přes internet a ekvitermní regulace spoří až 20 % nákladů na palivo ročně.

Majitelé rodinných domů, kteří provedli zateplení nebo výměnu oken si oblíbili model BENEKOV C 16, se zásobníkem 330 litrů a popelníkem 24 litrů. V závislosti na intenzitě topení lze u něj dosáhnout až takové míry pohodlí, že uživatelé doplňují palivo a vynášejí popel pouze jednou za 10 až 14 dnů.

Ekonomika provozu patří mezi nejdůležitější výhody automatů na uhlí. Ten, kdo nyní topí ve starém typu kotle s ručním přikládáním 1. třídy, s provozní účinností okolo 55 %, připlatí ročně za nákup paliva v průměru okolo 10 000 Kč. Kromě toho ale ušetří ročně až 200 hodin času, který nemusí věnovat každodennímu běhání ke kotli a místo toho jej může věnovat své rodině, přátelům nebo svým zálibám.

Kdo topil plynem a přejde na automatické topení uhlím, může ušetřit až 60 % svých nákladů na topení. Při tom se mu však nesníží výrazně pohodlí jeho topení. I v těch největších mrazech stačí pro vytápění rodinného domu věnovat kotli obvykle cca 15 minut pozornosti jednou za 3 dny.

Vysoká účinnost kotle až 91 % k nízkým provozním nákladům nestačí. Kromě spotřeby paliva kotle ke svému provozu potřebují elektřinu. V tomto směru je BENEKOV řada C absolutní špička na trhu. Když například model BENEKOV C 26 jede na svůj plný výkon, 25 kW, tak na svůj provoz spotřebovává pouhých 38 W elektrické energie! Na trhu je však řada kotlů, jejichž příkon je až 300 W a z hlediska spotřeby elektřiny zatíží peněženku majitele až 8× více. Za 15 až 20 let doby životnosti tak může majitel ušetřit nebo naopak vyhodit z okna až 30 tisíc Kč!

Pokud již nadále nechcete vyhazovat peníze z okna za drahé topení, naleznete více informací na www.benekov.com.

 
 
Reklama