Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Češi nakupují kotle – výrobci se předhánějí s novinkami

Nedávno skončil Aquatherm v nové podobě, jenž se snažil rehabilitovat kdysi dominantní veletrh topenářské techniky, dodejme, že úspěšně. Vystavené kotle na tuhá paliva v počtu značně převyšovaly ostatní exponáty. Když jsem se dopočítal ke čtyřicátému modelu kotle, nechal jsem toho. Pořizování a výměny kotlů zjevně táhnou a výrobci přicházejí s novinkami daleko častěji nežli v předešlých letech. Společnými jmenovateli se stávají vysoké emisní třídy 4. nebo 5., automatický provoz, komfort v ovládání, důraz na ekologii a úspora paliva.

Trh se tak pochopitelně přizpůsobuje legislativním požadavkům, které přinesl Zákon o ochraně ovzduší. Ten od roků 2014, 2018 a 2022 zakazuje prodeje a použití nejméně technologicky vyspělých zařízení. Technologickou vyspělost udávají emisní třídy dle ČSN EN 303-5 na stupnici 1 (nejhorší) až po 5 (nejlepší). Kotle 1. a 2. emisní třídy se již nesmějí prodávat. Kotle na tuhá paliva u nás používá asi 650 tis. domácností. Nejčastějšími palivy jsou různé druhy uhlí nebo dřeva. Pro komfortní vytápění v automatických kotlích se používá tříděné uhlí nebo dřevěné pelety.

Na stánku ATMOS byla k vidění asi dvacítka kotlů na tuhá paliva. Firma přišla také s jednou čerstvou novinkou, automatickým kotlem na dřevěné pelety v nejvyšší 5. emisní třídě. Kotel má jmenovitý výkon 80 kW a nese označení D80P, kotel využívá hořák ATMOS A85 a vystaven byl ve verzi s automatickým odpopelněním. Modelové řady automatických kotlů ATMOS se tak rozrostly od nejmenších 14kW až po největší 80kW kotle.

 

Na protějším stánku vystavovala firma OPOP. Zájemcům již byla prezentována novinka pro topnou sezonu 2014/2015 v podobě automatického kotle BIOPEL 20. Kotel rovněž splňuje parametry 5. emisní třídy s regulovatelným výkonem od 6 do 20 kW a účinností 93 %. Připravovaná modelová řada bude složena z kotlů o výkonech 10, 20, 30 a 40 kW. Uživatel si bude moci zvolit různé typy zásobníků pelet včetně nového kompaktního typu zásobníku – na obrázku ho tvoří pravá větší část kotle.

 

Na stánku VIADRUS se zájemci srocovali u inovovaného automatického kotle Hercules DUO pro spalování uhlí a dřevních pelet. Kotel obstál ve 4. emisní třídě, na trhu je k dispozici dle počtu článků ve výkonech 20 až 35 kW s možností provozovat nejnižší modelovou řadu s regulací od 6 kW. Kotel spaluje hnědé i černé uhlí a dřevní pelety s účinností mezi 83 a 89 %. Kotel je k dispozici se 2 velikostmi zásobníků paliva a má litinový výměník.

 

DAKON připravil pro rok 2014 novinku v podobě přestavbové sady na dřevní pelety pro kotle DOR 24 a DOR 32. Takto přestavěný kotel s automatickým podáváním pelet splňuje 4. emisní třídu. Tepelný výkon lze regulovat mezi 13 a 34 kW, automat je určen pro dřevní pelety bez kůry, tzn. kvality A1. Přestavbová sada obsahuje peletový hořák, šnekový podavač, přestavbová dvířka, keramické cihly a zásobník na pelety o objemu 190 litrů.

 

Automatické kotle také vystavoval BENEKOV, novinkou je modelová řada C pro spalování uhlí ve výkonech 20, 25 a 49 kW. Celá řada disponuje účinnost nad 89 % a splňuje podmínky 4. emisní třídy. Kotle mají litinové hořáky a jsou dodávány s velkými popelníky i zásobníky paliva pro prodloužení doby obsluhy. Vedle řady C nabízí BENEKOV také podobnou modelovu řadu s označením P pro spalování dřevních pelet. Tyto kotle vycházejí z řady C s několika úpravami pro pelety, splňují rovněž 4. emisní třídu.

 

Společnost VERNER vystavovala léty prověřený automatický kotel na biomasu A251. Kotel umí spalovat i pelety nižší kvality, agropelety a jiná sypká biopaliva. Je to v současnosti jeden z mála kotlů na agropelety, který má platnou certifikaci na agropelety. Při používání dřevních pelet se umisťuje ve 4. emisní třídě. Vyrábí se ve výkonech 25 a 48 kW a také ve verzi s lambda sondou pro lepší řízení spalování.

 

Automatický kotel na uhlí a dřevní pelety firmy ROJEK byl představen ve verzi TKA 25 s regulovatelným výkonem od 7,5 do 25 kW. Kotel splňuje 4. emisní třídu a je určen pro spalování hnědého uhlí – ořech 2 nebo dřevních pelet kvality A1 nebo A2 (ve verzi TKA 25 BIO). V kotli je instalován retortový hořák, který se v automatickém provozu zapíná a vypíná podle požadované teploty topné vody nebo pokojového termostatu.

 

Agromechanika Lhenice vystavovala svůj kotel Licotherm ve verzi AM24 BIO, což je kotel 4. emisní třídy určený pro spalování dřevních pelet o jmenovitém výkonu 24 kW. Podobné řešení má i celá řada kotlů Licotherm určená pro spalování hnědého uhlí – ořech 2. Vyrábí se ve verzích 15, 24 a 42 kW (bez označení BIO). Kotle disponují elektronickou regulací a retortovým hořákem se šnekovým podavačem technologie LING.

 

Společnost ZK Design vystavovala automatické kotle značky VOLLCANO ve výkonech 20 a 30 kW. Jedná se o univerzální kotle spalující hnědé uhlí a dřevní pelety s certifikací ve 4. emisní třídě. Kotle jsou řešeny podobným způsobem jako u předchozího případu, obsahují retortový hořák se šnekovým podavačem technologie LING. Jsou určeny pro hnědé uhlí ořech 2 nebo dřevní pelety kvality A1, A2 a B.

 

Společnost KADRIA vystavovala celou modelovou řadu automatických kotlů na dřevní pelety s hořáky Ferroli. Jedná se o kotle výkonů 20, 30 a 40 kW, všechny modely splňují 5. emisní třídu. Hořák Ferroli je vybaven diferenčním snímačem tlaku, který nahrazuje lambda sondu. Kotle nabízejí plně automatický provoz od zapálení, regulaci výkonu, až po vyhasnutí. Kotle lze regulovat a provozovat již od 8 kW výkonu.

 

Další automatický kotel vystavovala společnost SLOKOV, jejich kotle VARIANT SL33A jsou určeny pro spalování jak dřevěných pelet (4. emisní třída), tak hnědého uhlí (3. emisní třída). Ocelové kotle jsou vybaveny retortovým hořákem, který pracuje na principu spodní dodávky paliva. Automatické kotle VARIANT se nabízejí také v menší verzi o výkonu 12 kW s regulovatelným výkonem od 3,9 kW. Účinnost kotlů je 87,3 %.

 

Automatický kotel PANTHER firmy Kovarson byl prezentován pro použití s hnědým uhlím ořech 2 nebo dřevěnými peletami. Výrobce pro obě paliva uvádí splnění požadavků 4. emisní třídy, kotel je postaven na základně litinového tělesa s implementovaným univerzálním hořákem. Kotel ovládá a reguluje systém Fuzzy Logic s řídící jednotkou Spark a dosahuje účinnosti mezi 85 a 87 %.

 

Výjimkou nebyly ani modely zahraničních výrobců. Topenářská firma Hostomský – krbová kamna a kotle prezentovala rakouský kotel značky HAPERO. Jedná se o plně automatický kotel pro spalování dřevních pelet s plynulou modulací výkonu a účinností až 95 %. Kotel umožňuje řízení 3 samostatných topných okruhů i samostatné ovládání ohřevu vody. Kotel má funkce automatického zapalování, roštování, čištění i odpopelnění do externího popelníku.

 

Další rakouské kotle SOLARFOCUS představila firma Quantum. Jedná se kotle vyšší třídy pro náročné zákazníky. Vedle kotle určeného pouze na spalování dřevních pelet byl k vidění i kombinovaný kotel na kusové dřevo i pelety. Tyto nerezové kotle jsou opatřeny řízením přes lambda sondu a dosahují účinnosti spalování až 95 %.

 
 
Reklama