Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Moderní ekologicky šetrný kotel ATMOS na dřevo, uhlí a pelety

Názory na vytápění různými druhy paliv se mění, ale kotle ATMOS s úpravou pro hořák na pelety Vám nabízí možnost zvolit si cestu, která Vám bude možná vyhovovat nejlépe. Na jaře a na podzim můžete topit peletami, kotel si sám zatopí, má malou spotřebu paliva a velký komfort. Jakmile přijdou mrazy, vyndáte hořák na pelety a topíte plnohodnotně dřevem a uhlím dohromady nebo samostatně. Jelikož i uhlí se spaluje na principu zplynování, topíte se zárukou dodržení nových předpisů pro ochranu životního prostředí. Kotle 3. a 4. třídy jsou proto právě pro Vás.

Zplynování uhlí i dřeva!

Kotel AC 25 S s hořákem
Kotel AC 25 S s hořákem

Ideálním řešením pro běžnou domácnost jsou zplynovací kotle, které dokáží zplynovat (spálit) uhlí a dřevo při minimálním množství znečišťujících látek s vysokou účinností 84 až 90 %. Těchto výsledků je dosaženo díky speciálnímu, patentem chráněnému roštu, na kterém dochází k tvorbě žhavé vrstvy, skrz niž procházejí všechny spalované plyny. Ta funguje jako filtr a brání úniku nežádoucích látek do ovzduší. Ve zplynovacím roštu zároveň dochází ke smíchání vyvinutých plynů s předehřátým sekundárním vzduchem, a k dohoření všech spalitelných plynů ve formě plamene ve spodní spalovací komoře. To vše za podpory odtahového ventilátoru, který zároveň zabraňuje vykuřování do prostoru kotelny při přikládání paliva. Díky vysoké teplotě hoření, vysoké účinnosti a dobré regulovatelnosti výkonu – na rozdíl od klasických kotlů – vzniká celková úspora paliva minimálně 30 %.

Pro zákazníky, kterým nevadí vyjímat hořák z vrchních dvířek kotle, je nabízena varianta zplynovacího kotle ATMOS se zabudovaným hořákem ve vrchních dvířkách ideální. Vyjmutí je velmi rychlé a zvládne ho prakticky každý.

 
Hořák na pelety v horních dvířkách kotle
Hořák na pelety v horních dvířkách kotle
Patentem chráněný otočný rošt
Patentem chráněný otočný rošt
Odtahový ventilátor
Odtahový ventilátor

Kombinovaný kotel na dřevo a pelety

Zplynovací tryska – kotel na dřevo
Zplynovací tryska – kotel na dřevo

Pokud chcete topit peletami a kusovým dřevem, bez toho abyste museli cokoliv předělávat, bude jistě pro vás ideální varianta automatického kotle z řad DC18SP, DC25SP a DC32SP.

Přechod z topení peletami na topení dřevem provádíme jen přepnutím vypínače na panelu kotle. Přechod z provozu na dřevo na provoz na pelety je navíc proveden v případě potřeby zcela automaticky po dohoření dřeva ve spalovací komoře. V případě, že kotel máme zapojený s akumulační nádrží, tak samozřejmě až po vyčerpání energie z akumulačních nádrží.

 

Jak vlastně funguje kotel na pelety?


Peletový kotel D14P

Sestava kotle s hořákem na pelety, externím dopravníkem a zásobníkem paliva pracuje v průběhu provozu zcela automaticky. Je řízena elektronickou regulací podle požadavků konkrétního systému.

Vznikne-li potřeba topit, nasype si hořák pomocí dopravníku pelety do spalovací komory a sám si je zapálí. Najede na požadovaný výkon, ve kterém setrvá do vytopení objektu na požadovanou teplotu. Poté se vypne a dohoří. Šetří tak elektrickou energii a prodlužuje životnost kotle a komínu. Vše pracuje tak, aby palivo shořelo s co nejvyšší účinností a šetrně k životnímu prostředí.

Rozdíl oproti zemnímu plynu je jen ten, že při spalování dřevních pelet vzniká malé množství popela, které musíme z hořáku a kotle jednou za týden až jednou za měsíc odstranit.

Ideální variantou je i zapojení kotle s jednou vyrovnávací nádrží, která zajistí úsporu paliva, elektrické energie a větší regulovatelnost systému.

Všechny moderní funkce kotlů ATMOS jsou zárukou vaší spokojenosti.

Pro výběr vhodného kotle pro Vás navštivte stránky www.atmos.cz
nebo nás kontaktujte přímo na zákaznické lince +420 326 701 404.


ATMOS, JAROSLAV CANKAŘ a SYN
logo ATMOS, JAROSLAV CANKAŘ a SYN

Teplovodní zplynovací kotle na dřevo a uhlí, od výkonu 15 až 100 KW, automatické kotle na pelety. Kotle jsou oceněny známkou EKOLOGICKY ŠETRNÝ VÝROBEK. Akumulace tepla. Ekonomika provozu.