Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Přísné emisní normy ženou vývoj kotlů kupředu

Leon Ligocki pracuje ve společnosti VIADRUS od roku 1989, kdy nastoupil na oddělení Výzkumu a vývoje. V roce 2002 se stal jeho vedoucím a od roku 2012 působí na pozici technického ředitele VIADRUS a.s. Zeptali jsme se jej na aktuální trendy i největší úspěchy ve vývoji topných zařízení.

Jak probíhá vývoj nových produktů a inovací?

Naše výrobky musíme neustále zlepšovat, abychom se udrželi na technologické špici před konkurencí. Velkou výhodou firmy VIADRUS je vlastní vývojové a výzkumné centrum, ve kterém pracuje 23 zaměstnanců. Provozujeme čtyři stanoviště pro kontinuální měření emisí, kde jsme schopni přesně analyzovat složení spalin, včetně uhlovodíků a prachových částic. Je důležité mít přesný a okamžitý přehled o emisích, protože to je to jeden z hlavních faktorů, které ženou vývoj dopředu.

Je tedy hlavním cílem vývoje dosahovat stále ekologičtějších kotlů?

Spolehlivé jednoduché kotle s dlouhou životností a přijatelnou cenou vyrábíme desítky let. Postupné zpřísňování emisních norem nás vede k tomu, že hledáme inovace, díky kterým jsou naše kotle stále více účinné a ekologické. Cílem vývojového oddělení je ale také to, aby se tyto změny neprojevily v ceně nových kotlů, a pokud ano, aby přinesly také úspory na palivu a tedy provozních nákladech. Například jsme začali vyrábět přestavbové sady, které umožňují zákazníkovi přestavět staré litinové kotle tak, aby splnily třetí, nebo i čtvrtou emisní třídu, a mohly být tak déle v provozu. V podstatě se změní celý systém spalování kotle i doplňování paliva, ale je to levnější řešení, než pořízení zcela nového kotle.

Můžete uvést nějaké další klíčové inovace vývojového centra?

Leon Ligocki
Leon Ligocki

Před lety jsme přišli na trh s kotlem HERCULES U24, což je dodnes jediný pyrolytický kotel, který splňuje třetí třídu emisních limitů. Dále je naší chloubou kondenzační kotel NAOS, který je díky své odlehčené konstrukci nejlehčím kotlem na trhu. Je to dáno mimo jiné pláštěm z polymeru, díky kterému je možné dát šasi kotle netradiční tvar i barevné provedení. Dále jsme inovovali naše klasické radiátory Styl, kde máme jako jediný výrobce broušenou přední plochu, což dává těmto litinovým radiátorům moderní design.

Jaké jsou tedy trendy a kam směřuje budoucnost výroby kotlů v Bohumíně?

Zákazníci chtějí ekologické a spolehlivé kotle, které budou komfortní na obsluhu i údržbu. Pokud je takový kotel součástí interiéru, musí i dobře vypadat. Chceme dál posilovat v segmentu automatických a zplyňovacích kotlů, kde lze i snadněji dosáhnout přísných emisních limitů. Víme, že od roku 2020 nebudeme moci v západní Evropě prodávat kotle s nižší emisní třídou než 5, proto se na to již nyní připravujeme. Chceme se stát lídry v ekologických kotlích, již tento rok představíme několik produktů, které budou splňovat pátou emisní třídu.

Více informací:

Martin Čepička
Account Manager
BÍLÝ MEDVĚD PUBLIC RELATIONS, s.r.o.
martin.cepicka@bmpr.cz | 775 031 479

 
 
Reklama