Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Automatický kotel Licotherm AM 26 Combi – ekodesignový upgrade legendy

Automatické kotle s retortovým hořákem řady AM Licotherm uvedla na trh česká firma Agromechanika Lhenice v.o.s. v roce 2005. Tradiční česká konstruktérská škola, kvalita zpracování, spolehlivost, jednoduchá obsluha i údržba – to jsou atributy, které kotle Licotherm řadí mezi nejžádanější výrobky na trhu s kotli.

Tradiční český výrobce

Jihočeská firma Agromechanika Lhenice v.o.s. patří bezesporu mezi tradiční české výrobce kotlů na pevná paliva. Je zakládajícím členem Asociace podniků topenářské techniky a dlouholetým členem Klastru česká peleta. Hned po svém vzniku v roce 1992 začala s výrobou zplyňovacích kotlů na dřevo, ve které pokračuje doposud s kotli řady AM Energo. Tyto kotle se staly populárními nejen v ČR, ale ve velké míře se také vyvážely a doposud vyváží do několika evropských zemí. V roce 2005 uvedla firma na trh automatický kotel na hnědé uhlí a dřevní pelety AM 24 Licotherm, následovaly kotle AM 15 a AM 42, poté speciál na pelety AM24 Licotherm BIO, speciály na hnědé uhlí Licotherm AM26 Carbo a Licotherm AM26 Carbo II.

Jako poslední novinku představila firma Agromechanika počátkem roku 2017 automatický kotel na uhlí a pelety nové generace Licotherm AM26 COMBI, který ve všech svých parametrech vyhovuje nejpřísnějším podmínkám Nařízení Komise (EU) 2015/1187 o ekodesignu a představuje tak pro firmu novou vlajkovou loď, která bezesporu naváže na skvělou tradici automatických kotlů řady Licotherm.

Revoluční konstrukce – vysoký uživatelský standard

Ihned po svém uvedení na trh zaujaly kotle Licotherm odbornou i laickou veřejnost svojí revoluční konstrukcí. Díky trubkovému horizontálnímu výměníku, umístěnému v horní části kotle, získal do vínku zásadní výhody – snadné a „bezprašné“ čištění výměníku předními dvířky i během provozu a menší náchylnost k nízkoteplotní korozi při nízké teplotě zpátečky, protože rozhodující část spalin přichází do styku s výměníkem až v horní části kotlového tělesa, čímž má otopná voda čas se při průchodu tělesem dostatečně předehřát i díky „rozžhavené“ žárobetonové spalovací komoře ve střední části kotlového tělesa. Kotel zaujal také patentově chráněným spalovacím prostorem, tvořeným originálně tvarovanými žárobetonovými cihlami nad hořákem a uživatelsky příjemnou regulací.


Nový kotel Licotherm AM26 COMBI si zachovává horizontální trubkový výměník, doplněný navíc o tzv. modul čištění, díky kterému se popílek z čištění výměníku a zadního sběrače spalin jednoduše „překlopí“ do popelníkové zásuvky pod hořákem kotle. Zcela nová je originální spalovací komora, která byla vyvinuta ve spolupráci s předním evropským výrobcem žáruvzdorných tvarovek, firmou LAC s.r.o. I když je kvalitní žárobeton jednou z nejdražších částí moderního kotle na pevná paliva a mnozí výrobci jej používají jak šafránu, u kotle COMBI se jím rozhodně nešetřilo. Unikátní tvar komory a dostatek žárobetonu zajišťují dokonalé vyhoření hořlaviny s tvorbou minima škodlivých emisí, včetně nežádoucího jemného prachu. Kotel tak dosahuje při spalování hnědého uhlí i dřevních pelet emisí podle EKODESIGNU a je tak podporován v rámci probíhajících kotlíkových dotací.

Kotel dosahuje provozní účinnosti 90 % i při teplotě spalin 150 °C, což je bezesporu velká výhoda při projektování spalinových cest.

Podstatné změny doznala i regulace kotle. Tu do kotlů řady Licotherm dodává český výrobce regulací, firma KTR, s.r.o., která již téměř 25 let vyrábí regulace pro přední české výrobce kotlů. Díky modulovanému výkonu, jednoduchému intuitivnímu ovládání a snadné komunikaci regulace kotle s regulací otopných okruhů pomocí servoventilů se z kotle AM26 COMBI stává ekologický zdroj tepla odpovídající standardům 21. století. S rozšířenou regulací RENEX AM kotel může řídit nezávisle až 6 otopných okruhů.

Základní parametry Hnědé uhlí ořech 2 Dřevní pelety
Rozsah výkonů [kW] 7,3 – 24,4 8,5 – 28,5
Emisní parametry ekodesign ekodesign
Účinnost [%] 89–90 90–91
Požadovaný provozní tah [Pa] 10–20
Rozsah provozní teploty [°C] 60–90
Rozměry š x v x h [mm] 1250 x 1420 x 1020
Hmotnost [kg] 580

Retortové hořáky LING®

Již první kotle Licotherm vznikly na základě spolupráce s firmou LING Krnov s.r.o., která do kotlů dodává své retortové hořáky. Firma LING vznikla již v roce 1991, v roce 2004 se transformovala na LING Krnov s.r.o., která jako první začala na trhu v ČR nabízet samostatné retortové hořáky vlastní výroby, proto bylo i samotné slovo LING (registrovaná ochranná známka) u nás dlouhou dobu synonymem pro retortové hořáky.

Základní výhodou retortových hořáků LING se šnekovým podavačem je jejich schopnost spalovat i méně kvalitní paliva, především paliva s vyšším podílem popelovin i vlhkosti, včetně agropelet. Hořáky LING se ve své konstrukci zaměřují na maximální snížení třecích odporů při dopravě paliva šnekem a maximální „ochranu“ převodovky před nežádoucím zatížením. Silnostěnná šnekovnice je v těle hořáku vedena v přesné nerezové trubce. Díky minimální vůli mezi šnekovnicí a hladkou trubkou je omezeno drcení paliva již při jeho transportu a pronikání spalin podél šnekovnice do násypky paliva. Originální uchycení šnekového podavače k tělu hořáku pomocí držáku s externím ložiskem a guferem zajišťuje eliminaci axiálních sil působících na převodovku a zároveň její prostorovou volnost, což umožnilo použití extrémně tiché kvalitní převodovky německé firmy ABM s příkonem pouhých 30 W. Navíc, pokud není převodovka přichycena přímo k tělu hořáku, jak to vidíme u „zjednodušených“ zahraničních konstrukcí, je zajištěno, že v případě zahoření paliva přímo do násypky paliva, nedojde k degradaci olejové náplně vysokou teplotou v převodovce. Způsob uchycení převodovky je garancí jejího dlouhodobého bezproblémového chodu. Hořák je doplněn o ventilátor německého výrobce EBM-Papst, což v kombinaci s již popsanou konstrukcí podavače zajišťuje bezkonkurenčně tichý chod celého hořáku.

Spojení předních českých výrobců = garance kvality i komunikace se zákazníky

Na závěr asi to nejdůležitější. Platí staré pravidlo, že nejjistější je nakupovat u výrobce, či obchodníka, který si dlouhodobě zakládá na budování dobré pověsti a spolehlivosti. Pro tyto lidi a firmy je typický vstřícný přístup k zákazníkovi, který nezačíná a nekončí jen prodejem, ale začíná odborným poradenství, prezentací snadno ověřitelných referencí u zákazníků atp. a pokračuje i v případě řešení provozních problémů a servisu. Zvýšená jistota, garance technické podpory i dlouhodobé dostupnosti náhradních dílů, se u teplovodního kotle pro domácnost, který je předmětem dlouhodobého využívání, z dlouhodobějšího hlediska rozhodně vyplatí. Vše výše popsané platí pro firmy, podílející se na výrobě kotle AM26 COMBI. Svůj nezanedbatelný podíl na tom, že kotle řady Licotherm patří mezi nejoblíbenější automatické kotle v ČR, má bezesporu také firma JT POTOS s.r.o., která se dlouhodobě zabývá instalací, prodejem a propagací těchto kotlů, a která si zakládá na vstřícném a rychlém přístupu k zákazníkům při řešení jakýchkoliv problémů před instalací i v průběhu provozu kotlů.