Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Přestavbové sady na kotle na 3. emisní třídu budou dostupné pouze do konce roku 2017

Od ledna 2018 už nebude možné dle zákona vyrábět kotle plnící 3. emisní třídu, tyto kotle však bude možné provozovat do zatím neurčeného roku. VIADRUS proto připravil program přestavbových sad pro starší kotle, které umožní změnu 1. a 2. emisní třídy na ekologičtější emisní třídu 3.

Kotle plnící horší emisní třídu 1 a 2 nebudou moci uživatelé provozovat od 1.9.2022, nákupem přestavbové sady, díky níž povýší stávající zařízení na 3. a vyšší emisní třídu tak mohou velmi snadno a především ekonomicky prodloužit životnost vytápěcího systému. V případě, že by přestavba kotle neproběhla, musel by být tento k 1.9.2022 odstaven, v případě 3. a vyšší emisní třídy se předpokládá její provozování o několik let déle.

Vzhledem k platné legislativě se přestavbové sady na 3. emisní třídu pro kotle 1. a 2. emisní třídy budou vyrábět pouze do konce roku 2017, poté budou dostupné pouze jako skladové zásoby jednotlivých prodejců, avšak naše společnost je již nebude dále vyrábět,,“ vysvětluje Lucie Baránková, manažerka marketingu ze společnosti VIADRUS.

Pro mnoho uživatelů představuje pořízení nového kotle významnou investici, která může výrazněji zasáhnout do rozpočtu. „Právě proto jsme se rozhodli nabídnout našim zákazníkům výhodné přestavbové sady, které jsou ekonomičtější variantou ke koupi nového kotle a zároveň zajistí kotlům 1. a 2. emisní třídy delší provozuschopnost,“ doplňuje Baránková.

Ekonomický a komfortní provoz

Společnost VIADRUS nabízí zvýhodněné přestavbové sady pro nejpoužívanější a nejoblíbenější kotle, které jsou v portfoliu produktů – konkrétně se jedná o modely Hercules U22Hercules U26. Ty je možné díky přestavbové sadě proměnit na automatické kotle Robot, UNO, DUO nebo ruční kotel ECO – s výjimkou posledního jmenovaného se zvyšuje také uživatelský komfort, jelikož kotle mají automatické přikládání paliva.

Reálné náklady na přestavbu kotle jsou cca 50 – 60 % ceny nového kotle (odvíjí se od konkrétního typu. Konkrétně kotlů Hercules U22 a U26 bylo prodáno v České republice v průběhu let 2000 – 2012 několik tisíc, jednalo se o jeden z nejoblíbenějších kotlů a největší podíl provozovaných kotlů těchto dvou typů je v Moravskoslezském kraji, dále na Vysočině a ve Zlínském kraji.

Složitá legislativa

Z pohledu emisních hodnot jsou nejvíce sledovány hodnoty prachu, CO, NOx, SO2 a TOC, které jsou navíc vztaženy k výkonu kotlů a také k jejich účinnosti. V závislosti na tom, do jaké emisní třídy kotel spadá, je omezeno jeho používání. V této souvislosti platí následující termíny:

  • Od 1. 1. 2014 – zákaz prodeje kotlů 1. a 2. emisní třídy (možnost legálně zakoupit a uvést do provozu pouze kotle 3., 4. a 5. emisní třídy)
  • Od 1. 1. 2017 – povinnost na vyžádání předložit revizi kotle
  • Od 1. 1. 2018 – zákaz prodeje kotlů 3. emisní třídy (možnost legálně zakoupit a uvést do provozu pouze kotle 4. a 5. emisní třídy)
  • Od 1. 9. 2022 – Zákaz používání kotlů 1. a 2. emisní třídy (bez ohledu na to, kdy byly pořízeny)
Hercules U22 Robot
Hercules U22 Robot
Hercules U22 UNO přestavba
Hercules U22 UNO přestavba

Hercules U26
Hercules U26
Hercules U26 Robot přestavba
Hercules U26 Robot přestavba

 
 
Reklama