Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nový Vitocrossal 100 firmy Viessmann: výjimečně kompaktní stacionární komerční kotel

Technologické inovace činí plynový kondenzační kotel Vitocrossal 100 ideálním pro školy a úřady, kde je omezený prostor kotelny.

Firma Viessmann uvádí na trh nový kompaktní komerční kotel Vitocrossal 100 vhodný pro budovy, jako jsou úřady a školy s omezeným prostorem kotelny. Vitocrossal 100 má praktickou výhodu výjimečně malého půdorysu díky svému inovativnímu novému výměníku tepla z nerezavějící oceli a je to první stacionární kondenzační plynový kotel na trhu s technologií Lambda Pro, která zajišťuje optimální výkon a účinnost.


Vitocrossal 100 je osazen v nově tvarované skříni, která měří pouze 680 mm na šířku a 1459 mm na výšku, s proměnlivou délkou (podle výkonu) od pouhých 660 mm do 1010 mm. Kotle se srovnatelnými výkony od jiných výrobců mají typickou půdorysnou délku 1000 mm až 1200 mm.

Zcela nový výměník tepla Inox-Crossal sestavený novou svařovací technologií z vrstev komůrek z nerezavějící oceli umožňuje, aby Vitocrossal 100 spojoval kompaktní rozměry a nízkou hmotnost s vysokým výkonem a účinností. Zákazník si může vybrat ze sedmi modelů s výkony od 80 do 320 kW, ale je zde také možnost umístit kotle do dvojité kaskády v jedné skříni s výkonem až 640 kW. Tento rozsah se dokonale hodí pro školy – a volba dvou kotlů v jedné skříni znamená, že dodávka tepla do tříd (nebo kanceláří) může pokračovat bez přerušení, i když je jeden kotel odstaven pro údržbu.

Díky tomu, že Vitocrossal 100 je stacionární kotel, není výstupní teplota vody omezena jako u závěsných kotlů na 75–80 °C, což představuje další výhodu, protože v mnoha školách stávající otopný systém vyžaduje vyšší výstupní teplotu vody. Se svým velkoobjemovým výměníkem tepla má Vitocrossal maximální výstupní teplotu vody až 95 °C a maximální provozní tlak 6 bar. Rozsah modulace až 1:5 zaručuje dlouhou životnost hořáku a ekonomickou spotřebu energie, s účinností až 109 %.




Na rozdíl od jiných stacionárních kotlů disponuje Vitocrossal 100 tím nejlepší z obojího. Jednak poskytuje výhodu kotle s vysokým objemem vody bez požadavků na minimální průtok a bez požadavku na kotlové čerpadlo, a tudíž s úsporou nákladů na elektrický pohon. Přesto je opatřen továrním elektrickým rozvodem a montáží tak jako u závěsných kotlů. Pro snadnou montáž je Vitocrossal 100 také opatřen třemi kolečky, která umožňují jeho dopravu na místo bez potřeby zvedání kotle a případného poškrábání podlahy.

Uvedení kotle do provozu je snadné díky regulátoru Vitotronic s asistentem uvedení do provozu a integrovaným regulátorem spalování Lambda Pro, který zajišťuje optimální spalování a účinnost bez ohledu na kvalitu plynu. S volitelným WiFi modulem Vitoconnect 100 nebo Vitocom 100 LAN je servis usnadněn pomocí bezdrátového operačního systému pro připojení Vitosoft a kotel lze ovládat také prostřednictvím internetu.

Ing. Pavel Toman, jednatel Viessmann, spol. s r.o., poznamenal: „Nový Vitocrossal 100 je řešením problému modernizace kotelen s obtížným přístupem, malou podlahovou plochou nebo nízkou světlou výškou. Zvláště starší budovy jako bytové domy a mnohé školy mají staré atmosférické kotle, které dříve nebylo možno nahradit kondenzačním kotlem ve stejném prostoru, ale kompaktní technologie kotle Vitocrossal 100 to nyní umožňuje. A vedle svých kompaktních rozměrů poskytuje kotel Vitocrossal 100 díky velkému objemu vody v kotli a regulaci spalování také účinnost a výkon, kterými je firma Viessmann proslulá a současně vrací technologii kotlů ze „zdi“ na zem.


VIESSMANN, spol. s r.o.
logo VIESSMANN, spol. s r.o.

Kompletní program Viessmann nabízí individuální řešení s efektivními systémy v nejvyšší kvalitě pro všechny oblasti použití a energetické zdroje - vytápění, průmyslové energetické systémy, chladicí systémy.