Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Možnosti vytápění krbovými kamny a vložkami - první část

V současné době se stále častěji setkáváme s fenoménem, kdy se stávají hlavním zdrojem vytápění rodinného domu právě krbová kamna či krbová vložka. Tento jev je docela pochopitelný, uvážíme-li, že tepelné ztráty nově stavěných domů dosahují mnohem nižších hodnot, než tomu bylo kdysi.

Pokud není alfou a omegou nového domu cena, najdeme většinou v jeho projekčních podkladech zmínku o krbových kamnech nebo vložce. Jen málokdo totiž v úvahách nad svým vysněným domečkem nezatouží po příjemných pocitech, které vyvolávají praskající polínka v krbu.

Avšak návrh vytápění nového domu je přesně ta chvíle, kdy je třeba emoce na chvíli odložit stranou a soustředit se zejména na základní funkci, kterou má topidlo plnit. Tedy pokud možno co nejkomfortněji vytápět. Pravým uměním je potom skloubení účelného s estetickým. Aby se vše povedlo k plné spokojenosti zákazníka, je potřeba znát několik základních skutečností.

Pokud už se rozhodnete do projektové dokumentace krbová kamna nebo vložku zahrnout, je vždy rozumné usilovat o to, aby zákazník skutečně realizoval Vámi navržené konkrétní topidlo. Není totiž vložka jako vložka a kamna jako kamna.

Je třeba si topidla rozdělit podle určitých kritérií:

  1. druhu paliva - fosilní, biomasa, plyn a jiná paliva
  2. mobility - přenosná a nepřenosná (pevně spojená s budovou)
  3. tahu - tahová, netahová
  4. přenosu tepla - teplovzdušná (konvenční), akumulační, teplovodní, kombinovaná
  5. konstrukce ohniště - roštové, bezroštové, bezroštové s upraveným vedením spalovacího vzduchu, dvoukomorové
  6. akumulace - lehká, polotěžká, těžká, přímotopná
  7. funkce - účelová topidla (pece na pizzu a chleba, udírny, ...), sporáky, kamna a krby

Účelem kamen je předání tepla do vytápěné místnosti a určitě je to dominantní prvek v interiéru. Kamna mají celkem tři nezbytné části k jejich provozu. Nejprve tepelnou energii musíme vyrobit (ohniště). Pak ji musíme uložit (tahový systém) a nakonec ji musíme předat do místnosti. Toto místo se nazývá teplosměnná plocha. Což je materiálově a velikostně nadimenzovaná plocha pro předání dostatečného množství tepelné energie do vytápěného prostoru.

Správně navržená a postavená kamna dosahují účinnosti až 85%. Kamna můžeme koncipovat do více místností i pater jako hlavní zdroj vytápění celého rodinného domu.

Nyní bychom si mohli rozdělit krby. Otevřený krb je svým pojetím určený pouze k pocitovému začlenění ohně do interiéru místnosti. Jeho účinnost je pouze 10 - 15%. Pokud zvolíme krbovou vložku, bude její účinnost dle konstrukce 40 - 80%.

Hlavním předpokladem dobré účinnosti je suché dřevo o maximální vlhkosti 15 - 20%.

Teplovzdušné (konvekční) krbové vložky a krbová kamna

U teplovzdušných (konvekčních) krbových vložek a kamen je teplo distribuováno vzduchem proudícím okolo vnějšího pláště kamen (konvekcí). Spotřebiče využívající konvekce jsou k tomuto účelu konstruované a předpokládá se u nich jistá míra ochlazování korpusu proudícím vzduchem. Nelze je proto většinou použít například v těžších akumulačních obestavbách.

Na obrázku jsou kamna Avila (výrobce Romotop - jmenovitý výkon 8kW přenosné topidlo), vzduch je nasáván vespod kamen, ohříván od korpusu a vyfukován přes vrchní mřížky. Přenos tepelné energie je v tomto případě jak konvekcí, tak částečně akumulačně díky pohledovému ztvárnění (keramika), což je akumulační materiál.

V případě použití krbových vložek lze využít teplovzdušných rozvodů umožňujících distribuci teplého vzduchu do ostatních místností. Teplý vzduch může být dopravován do otopné místnosti buďto tzv. samotíží nebo pomocí nuceného oběhu zajištěného ventilátorem. Tento způsob není ani v jednom případě ideální a je potřeba ho brát jako systém určený k vytápění domu s přechodným provozem.

Ukázka samotížného teplovzdušného vytápění. Délka potrubí by neměla přesáhnout 5 m a musí směřovat nahoru.

Ukázka nuceného teplovzdušného vytápění. Je nutno použít ventilátory což s sebou nese nepříjemný bonus - hluk do zklidnělého domu. Pokud dojde k vypnutí proudu či nepřiložení, dojde v krátké době k vychladnutí celého systému.

Dvouplášťová krbová vložka KV 6.6.2 - vzduch je nasáván ve spodní části vložky, prochází mezi dvěma plášti a je vyfukován čtyřmi horními otvory sloužícími pro připojení teplovzdušných rozvodů.

Krbová vložka KV 055 R - funkci dvoupláště musí zajistit obestavba krbové vložky.

Výhody: rychlý a pohotový způsob vytápění vhodný na chaty a chalupy, kde se nezdržujeme dlouhou dobu, relativně levný, v případě použití rozvodů lze vytápět několik místností.

Nevýhody: musí být zajištěn návrat otopného vzduchu ke zdroji (ventilační průduchy, otvory ve dveřích, ...), rozvádění prachu z místnosti kde je krb umístěn - astma, alergie, ... - použití filtrů (nucená cirkulace), vysušuje vzduch, rozvádění zvuku - nutné kvalitní zvukové izolace, velmi malá schopnost akumulace - rychlé vychladnutí, velký rozdíl teplot mezi stropem a podlahou, potřeba častějšího přikládání, v případě rozvodů nutná odborná instalace.

V dalším pokračování seriálu o možnostech vytápění krbovými kamny a vložkami se dostaneme k tématům: sálavá (akumulační) kamna, hypokaust, teplovodní krbové vložky a krbová kamna a k možnosti jejich vzájemných kombinací.


Romotop s.r.o.
logo Romotop s.r.o.

Romotop s.r.o. vyrábí krbová kamna, krbová kamna s výměníkem, akumulační krbová kamna, krbové vložky, teplovodní krbové vložky, krbová kamna a krbové vložky pro nízkoenergetické domy, kachlová kamna a krby na dřevo.